De ce apar două menstruații în aceeași lună

Menstruația este un element important în viața femeii și este un semn că organismul acesteia este în parametri normali. Pentru majoritatea persoanelor, menstruația începe cu simptome mai mult sau mai puțin neplăcute, de la crampe sau ușor disconfort până la schimbări de dispoziție foarte neplăcute.

Ce înseamnă menstruația normală

În primul rând, este important să știi că menstruația este perioada în care are loc sângerarea într-un ciclu menstrual. Ciclul menstrual regulat durează în medie 28 de zile de la prima zi a menstruației și până în prima zi a următoarei menstruații, cu variații între 25 și 35 de zile.

O menstruație este considerată normală când durează, în medie 3-5 zile, iar pierderea totală de sânge este de aproximativ 80 ml (2-3 linguri).

Ce este o menstruație anormală

Menstruația poate fi calificată ca fiind anormală în funcție de mai câteva aspecte:

a) Cantitatea

Abundentă=hipermenoree

Redusă=hipomenoree

Este menstruația care ține mai mult de o săptămână, iar sângerarea este abundentă și însoțită de crampe menstruale severe sau cheaguri mari de sânge. Practic dacă este nevoie să schimbi absorbantul la 1-2 ore mai mult de o zi, este hipermenoree, adică sângerare foarte abundentă.

b) Frecvența

Lipsa menstruației=amenoree

Amenoreea primară (lipsa apariției primei menstruații până la vârsta de 16 ani), amenoreea secundară (lipsa menstruației mai mult de 6 săptămâni). De asemenea, menstruația este considerată ca fiind anormală și dacă ciclul menstrual depășește cele 30 de zile (bradimenoree) sau vine mai devreme de 25 zile (tahimenoree).

c) Durata

  • peste 7 zile: polimenoree
  • sub 2 zile: oligomenoree

d) Dismenoree – când menstruația este însoțită de durere de intensitate crescută;

e) Metroragia – sângerarea vaginală între menstruații.

Două menstruații în aceeași lună

Așa cum spuneam, durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 de zi. Însă, se poate întâmpla ca ea să vină mai devreme sau mai târziu. Așadar, în unele cazuri e posibil să ai două menstruații într-o lună.

1.   Perioada de menstră neregulată la pubertate

Este frecventă situația în care, la pubertate, adică la începutul ciclului menstrual, să apară menstruația neregulată, două ori pe lună. Dar nu-i cazul să-ți faci griji. Este considerat normal ca menstruația să fie neregulată în primul an de la începerea menstruației.

2.   Ciclul menstrual mai mic de 25 de zile

Dacă ai menstruație de două ori într-o lună, e posibil să ai un ciclu mai scurt de 25 de zile. Pentru a ține evidența ciclurilor tale, îți recomandăm să notezi data fluxului menstrual la începerea fiecărei perioade sau să folosești o aplicație pe telefonul tău.

Dacă ciclul menstrual este mai scurt de 24 de zile sau mai lung de 35 de zile, este indicat să te consulți cu medicul ginecolog.

3.   Spotting vs. menstruație

Spre deosebire de menstruație, spotting-ul este un tip specific de sângerare vaginală ușoară. Poate fi recunoscut după cantitatea mică de sânge în comparație cu sângerările lunare si lipsa semnelor clinice care însoțesc menstruația în mod normal.

Orice astfel de sângerare este considerată anormală și trebuie investigată printr-un control ginecologic.

4.   Administrarea incorectă a anticoncepționalelor

Pentru a-și face efectul contraceptiv, anticoncepționalele se administrează zilnic, la aceeași oră. Dacă le iei haotic, cresc șansele să apară sângerări între menstruații.

Aceasta sangerare poate să apară și la începerea administrării contraceptivelor, însă dispare spontan după 2-3 luni de administrare.

5.   Apariția unei sarcini

Deși avem tendința de a pune semnul egal între sarcină și lipsa menstruației, lucrurile nu sunt tocmai așa. În unele situații, din diverse cauze, pot apărea sângerări dacă ești însărcinată.

6.   Afecțiuni medicale

Unele afecțiuni medicale ginecologice: precum polipii uterni, boala inflamatorie pelvina, fibromul sau endometrioza pot avea cauze hormonale și se manifestă prin sângerări intermenstruale.

Dezechilibre hormonale, de exemplu modificarea nivelului hormonilor tiraidieni poate fi el și un motiv pentru care te confrunți cu două menstruații în aceeași lună.

Apariția menstruației de două ori în aceeași lună poate fi normală pentru persoanele care au ciclu menstrual scurt. Însă, poate fi considerată anormală pentru cele care au ciclul menstrual de peste 30 zile.

În concluzie, există diverse motive care duc la apariția menstruației de două ori într-o lună, însă cel mai bine este să discuți cu medicul tău și să investigați împreună cauzele apariției acestei anomalii. Medicul este singurul capabil să-ți ofere un diagnostic corect și sigur, astfel încât să primești un plan de acțiune și tratament eficient.

_____
Sursă poză de copertă: Wayhomestudio, Freepik

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.