Aparatul genital masculin extern

Dacă ai citit articolul nostru despre aparatul reproducător feminin extern și intern, ești probabil deja familiarizat cu complexitatea și frumusețea corpului uman. În acest material, ne îndreptăm atenția către partenerul său în procesul de reproducere: aparatul genital masculin extern.

Spre deosebire de aparatul reproducător feminin, care este situat aproape în totalitate în interiorul corpului, cel masculin se află, în mare parte, la exterior. Aceste structuri externe, inclusiv penisul, scrotul și testiculele, joacă roluri importante atât în reproducere, cât și în alte funcții ale corpului.

Fiecare componentă a aparatului genital masculin are o poveste proprie, de la structurile externe vizibile, până la cele interne.

Aparatul genital masculin extern

1.   Penisul

Este „personajul” principal al aparatului genital masculin extern și este alcătuit din 3 părți:

  1. Rădăcina, porțiunea fixă, ascunsă în perineu;
  2. Corpul penisului, cu forma unui cilindru ușor turtit este porțiunea mobilă;
  3. Glandul – partea conică de la capăt. Acesta este acoperit de prepuț care învelește parțial glandul la adult. În anumite cazuri, este îndepărtat printr-o procedură numită circumcizie.

Pe vârful penisului se găsește orificiul uretral sau meatul urinar prin care este eliminată urina și sperma.

Penisul are o structură unică, alcătuită din 3 camere: doi corpi cavernoși și corpul spongios. Acestea sunt formate dintr-un țesut asemănător unui burete care conține cavități ce se umplu cu sânge pentru a permite erecția – necesară pentru penetrare. Pielea elastică ce îl învelește permite adaptarea la schimbările de dimensiune în timpul excitării. La nivelul glandului este cel mai mare numar de terminații nervoase senzitive.

La momentul culminant al excitării sexuale, sperma, încărcată cu spermatozoizi, este ejaculată prin uretră. Interesant este că, pe durata erecției, fluxul urinar este oprit, lăsând loc doar pentru eliberarea spermei.

2. Scrotul

Asemenea unui „sac” elastic compus din mai multe straturi, este poziționat sub penis. El adăpostește testiculele, împreună cu o rețea complexă de vase de sânge și nervi.

Rolul său principal este in termoreglarea testiculelor. Pentru ca spermatogeneza, procesul de producere a spermei, să se desfășoare în condiții optime, testiculele necesită o temperatură cu aproximativ 2-3 grade Celsius mai scăzută decât temperatura corpului. Aici intervine musculatura scrotului: prin ajustarea distanței dintre testicule și corpul uman în urma contracției, controlează cu precizie temperatura necesară desfășurării normale a spermatogenezei.

Însă scrotul nu este doar un regulator termic, el este și un indicator al stării de bine a aparatului reproducător masculin. Schimbările în aspectul sau textura lui pot semnala probleme de sănătate, necesitând atenție medicală. De aceea, dacă le observi, este nevoie să te programezi pentru un consult medical.

3. Testiculele

Situate în scrot, această pereche deorgane ovale, sunt de mărimea unor măsline mari (fiecare cântărește 20-30 gr și au dimensiunea de 4–5 cm, în lungime și 2,5 cm grosime) la adult. Fiecare testicul este o uzină biochimică complexă, responsabilă pentru producerea de hormoni, în special testosteroni, hormonul sexual masculin care conferă bărbaților trăsăturile lor distincte. Testiculele sunt responsabile și pentru producerea spermei, esențială pentru reproducere.

Testosteronul este important nu doar pentru dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine (vocea gravă, creșterea părului facial și corporal etc.), dar are și un rol super important în menținerea libidoului, a stării de bine și densității osoase.

În interiorul testiculelor, în tubii seminiferi, are loc un alt proces important: spermatogeneza.

Acest proces complex de producție a spermei începe cu celulele germinative stem și se finalizează cu formarea spermatozoizilor maturi, capabili de fertilizare. Spermatogeneza este influențată de temperatura scrotală; de aceea, testiculele sunt poziționate în afara corpului, în scrot, pentru a menține condițiile optime de temperatură mai scăzută decât cea corporală.

Acest articol, împreună cu cel despre aparatul reproducător feminin extern, ar trebui să te inspire să apreciezi mai mult complexitatea corpului uman și să recunoști importanța educației sexuale pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Cunoașterea aparatului genital masculin extern nu este doar o chestiune de curiozitate; este esențială pentru recunoașterea timpurie a semnelor care pot indica probleme de sănătate, promovând astfel o intervenție precoce și o gestionare eficientă a potențialelor afecțiuni.

_____

Sursă poză de copertă: freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.