Ce este un vis umed și cum știi dacă ai avut unul?

Un vis umed, cunoscut și sub numele de poluție nocturnă, este o ejaculare care apare în timpul somnului, de obicei însoțită de un vis sexual. Deși termenul se referă în mod tradițional la băieți și bărbați, trebuie să știi că și fetele pot experimenta un fenomen similar, unde se trezesc cu o senzație de umezeală datorată excitării sexuale sau orgasmului în timpul somnului.

Cine poate avea vise umede

În timp ce mulți oameni asociază visele umede cu băieții adolescenți, ele se pot întâmpla oricui. Studiile sugerează că 66-85% dintre bărbați și aproape 50% dintre femei au avut vise umede la un moment dat.

Există mai puține cercetări privind visele umede la femei decât la bărbați, deoarece este mult mai ușor pentru bărbați să le identifice prin dovezile fizice: sperma. Doar 10% dintre femei ejaculează lichid în timpul orgasmului, chiar și atunci când sunt treze.

Corpul fiecărei persoane este diferit, așa că indiferent de vârsta sau sexul tău, este perfect normal dacă experimentezi vise umede în mod regulat, sau deloc.

De ce se întâmplă asta?

În timpul pubertății, activitatea organelor genitale începe să se intensifice. Ca rezultat, se produce mai multă spermă. Este posibil ca o cantitate din această spermă acumulată să fie eliberată în timpul nopții, printr-un proces cunoscut sub numele de poluție nocturnă (vis umed).

Cauzele viselor umede:

  1. Hormonii: pentru bărbați, nivelul de testosteron crește în timpul pubertății, ceea ce provoacă o creștere a ejaculărilor nocturne. Odată ce nivelurile hormonale sunt stabile la vârstă adultă, visele umede apar mai rar. Pentru femei, nivelul de estrogen este „vinovat” pentru aceste vise.
  2. Vise erotice: un vis erotic poate declanșa o reacție fizică în corp, care se termină cu un vis umed.
  3. Expunerea la conținut sexual în timpul zilei: conform studiului din 2020, realizat pe un eșantion de 113 băieți, s-a constatat că cei care s-au uitat mai mult la TV au avut tendința de a avea mai multe emisii nocturne.

Trebuie să-ți faci griji?

Absolut nu! Visele umede sunt un proces natural și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Nu indică o problemă de sănătate și nici nu înseamnă că ai făcut ceva inadecvat în timpul somnului. De fapt, sunt un semn că corpul tău este perfect capabil să răspundă la stimulii sexuali, chiar și în absența unei activități sexuale conștiente.

Dacă ești într-o relație și le experimentezi, îți recomandăm să discuți cu partenera ta / partenerul tău despre ele.

Visul umed și riscul de sarcină

Visele umede în sine nu pot duce la sarcină. Acestea sunt ejaculări care se întâmplă involuntar în timpul somnului și, în general, au loc fără contact sexual cu o altă persoană. Sarcina necesită ca sperma să intre în contact cu vaginul unei femei, ceea ce nu se întâmplă în cazul unui vis umed. Descoperă mai multe informații despre cum poate să apară o sarcină.

Cu toate acestea, este important să știi că orice formă de activitate sexuală care implică contact direct între sperma și zona genitală a unei femei poate duce la riscul de sarcină. Prin urmare, folosirea metodelor de contracepție este esențială pentru a preveni apariția neprevăzutului.

Cum gestionezi situația?

Dacă experimentezi un vis umed, nu este necesar să faci nimic special. Poate fi util să ai la îndemână lenjerie de schimb și să te asiguri că-ți păstrezi igiena personală, făcând un duș dimineața. Dacă te simți stânjenit(ă) sau confuz(ă) despre această experiență, amintește-ți că este complet normală și se întâmplă majorității oamenilor la un moment dat.

Visele umede sunt doar o parte din aventura complexă și fascinantă a corpului tău. Este important să te documentezi despre ele din surse sigure și, dacă ai nevoie, să ceri sfatul medicului, părintelui sau, de ce nu, chiar Specialistului Planifică Neprevăzutul.

_____
Sursă poză de copertă: gpointstudio, Freepik

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.