Ce înseamnă ciclu menstrual neregulat și de ce ar trebui să iei măsuri

Dacă menstruația întârzie sau durează mai mult decât de obicei, dacă nu apare atunci când știi că ar trebui, atunci acest articol îți va fi de ajutor!

Menstruația reprezintă sângerarea lunară care se produce din uterul unei fete și este eliminată prin vagin. Și fetele virgine elimină sângele menstrual, deoarece himenul are câteva orificii care permit scurgerile lunare.

Citește aici totul despre prima menstruație, ce anume produce menstruația și care este diferența dintre menstruație și ciclul menstrual.

Pe scurt, ciclul menstrual reprezintă seria lunară de schimbări din corpul unei femei menite să pregătească corpul pentru o posibilă sarcină. Da, lună de lună, corpul tău se pregătește pentru o posibilă sarcină, deci când faci sex neprotejat, tu îți ajuți corpul să își ducă misiunea la îndeplinire, de aceea e atât de ușor să rămâi însărcinată chiar de la primul contact sexual. Dacă folosești metode contraceptive sigure, te poți bucura de sex evitând posibilitatea de sarcină.

Ce înseamnă un ciclu menstrual regulat?

Ciclul menstrual durează de la prima zi a menstruației (prima zi de sângerare) până la prima zi a următoarei menstruații. Chiar dacă nu e la fel pentru fiecare femeie, ciclul menstrual durează în general 28 de zile, iar menstruația (sângerarea) poate dura între 3 și 7 zile.

Un ciclu menstrual regulat înseamnă să aibă aproximativ aceeași durată în fiecare lună. Ideal, tu ar trebui să știi exact data următoarei menstruații în funcție de ziua 1 a menstruației de luna aceasta (sunt aplicații pe telefon cu care poți monitoriza cât durează ciclul tău menstrual și dacă acesta este sau nu regulat sau poți folosi clasicul calendar).

În primii ani 3-4 ani , ciclul menstrual poate dura între 21 și 45 de zile, iar acest fapt este considerat normal. Așa că nu te îngrijora dacă ciclul tău menstrual nu este regulat încă de la început.

Pe măsură ce anii trec, ciclul tău ar trebui să devină regulat, iar setul de simptome caracteristice menstruației ar trebui să fie similar de la o lună la alta, fără prea mari surprize.

Află de aici ce este și ce nu este normal la menstruație

Dacă observi că ciclul menstrual a devenit neregulat (conform motivelor din articolul de mai sus), este recomandat să mergi cât mai curând la medicul ginecolog pentru a identifica sursa problemei.

De ce e important să ai un ciclu menstrual regulat?

Ciclul menstrual este un indicator al stării tale de sănătate, deci iată de ce te ajută să poți prevedea următoarea menstruație:
– Știi că organismul tău funcționează normal;
– Poți să îți faci planuri (poate nu vrei să mergi la mare dacă aplicația indică că fix în acea perioadă îți începe menstruația);
– Poți identifica stările prin care treci în funcție de etapa ciclului menstrual în care te afli. Dacă te simți deodată tristă sau chiar nervoasă și nu pare să ai motive pentru aceste stări, mai bine verifică-ți calendarul: e posibil să fi intrat în etapa luteală.
– Poți să îți alegi dieta în funcție de alimentele care știi că îți fac bine în anumite etape ale ciclului menstrual;
– Pe măsură ce te cunoști mai bine, vei putea identifica la tine „cea mai bună perioadă a lunii”, atunci când corpul pare că lucrează în favoarea ta și pielea îți strălucește, coșurile dispar și te simți feminină și plină de creativitate. Desigur, cea mai bună parte la un ciclu regulat este că poți să prezici când vei fi așa – poate vrei să amâni acel date pentru atunci ? nu uita totuși să folosești protecție la date, pentru că atunci este și perioada în care ești cea mai fertilă 😀
– Poți alege cel mai bun moment pentru a rămâne însărcinată. Probabil ai auzit deja de „metoda calendarului” – care este folosită ca metodă contraceptivă tradițională, în ciuda riscurilor foarte mari. Ea a apărut ca o metodă de monitorizare a perioadei fertile, astfel încât femeia să știe când sunt șansele cele mai mari să se instaleze sarcina. În zilele noastre, chiar și cu un ciclu menstrual regulat, nu mai ai nevoie să folosești metode tradiționale de evitare a concepției, deoarece ai multe alte metode contraceptive sigure și confortabile.

Ce să faci dacă ai ciclu neregulat?

În primul rând, mergi la medicul ginecolog cu aplicația sau cu calendarul unde monitorizezi ciclul menstrual. Din fericire, există tratamente care au ca scop reglarea ciclului menstrual pentru confortul tău și pentru sănătatea ta.

De exemplu, știai că unul dintre beneficiile non-contraceptive ale anticoncepționalelor este acela de a regla ciclul menstrual? Citește aici și alte beneficii ale anticoncepționalelor!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.