Testosteronul: ce este și care este rolul lui în organism

Despre testosteron ai auzit cu siguranță, dar știi exact ce roluri are în organism? Poate te gândești la el ca la „hormonul bărbăției”, dar adevărul este că influențează mult mai multe aspecte ale sănătății tale, indiferent dacă ești băiat sau fată. De la starea ta de spirit până la cât de puternic te simți și cum faci față bolilor, testosteronul are un cuvânt important de spus.

Așa că, haide să explorăm împreună acest subiect și să descoperim de ce este atât de important pentru fiecare persoană.

Ce este testosteronul?

Testosteronul este hormonul masculin de bază, având un rol important în dezvoltarea sistemului reproductiv masculin. Totodată, acesta influențează numeroase alte aspecte ale sănătății, atât pentru bărbați cât și pentru femei.

Unde se produce?

Testosteronul este produs în principal în organele sexuale. Mai precis, testiculele la persoanele desemnate de sex masculin la naștere (BDN) și ovarele la persoanele desemnate de sex feminin la naștere (FDN) produc testosteron.

Atât pentru bărbați cât și pentru femei, o porțiune mai mică de testosteron este produsă și de glandele suprarenale, care se găsesc deasupra rinichilor.

Testosteronul este un hormon androgen, adică stimulează dezvoltarea caracteristicilor masculine. În mod natural, nivelurile de testosteron sunt mult mai mari la persoanele BDN decât la persoanele FDN.

Cum se produce?

Testosteronul este produs la nivelul testiculelor (BDN), si la fel ca alți hormoni, este eliberat în sânge, de unde ajunge în țesuturile care au receptori de testosteron, în diferite organe ale corpului, și își exercită efectele specifice

Reglarea nivelului de testosteron este asigurată de creier prin axa hipotalamus – hipofiză- gonade. Hipotalamusul stimulează glanda pituitară (hipofiza), o glandă endocrină mică situată la baza creierului să elibereze FSH și LH, hormoni care controlează producția de hormoni sexuali. Procesul de control este cu dublu sens, creșterea testosteronului are efect de scădere a secreției hormonilor produși de hipotalamus și hipofiză și astfel este menținut echilibrul hormonal..

Ce rol are testosteronul în organism

Testosteronul are roluri diferite în diverse etape ale vieții.

1.    Dezvoltarea fătului

În perioada de dezvoltare embrionară, hormonul susține formarea organelor interne și externe, inclusiv organele reproductive masculine – penisul și testiculele.

2.    La pubertate

În timpul pubertății, testosteronul primește roluri în:

  • influențarea schimbării timbrului vocal;
  • dezvoltarea penisului;
  • creșterea în înălțime;
  • apariția părului în zona pubiană, pe față și subraț;
  • creșterea libidoului.

3.    Vârsta adultă

Pe lângă producerea spermatozoizilor, testosteronul este responsabil de:

  • menținerea și îmbunătățirea libidoului;
  • asigurarea masei musculare și a forței:
  • determinarea formării trăsăturilor faciale masculine;
  • menținerea densității osoase.

Interesant este că testosteronul are o importanță semnificativă și pentru femei, influențând libidoul, densitatea osoasă și puterea musculară. De asemenea, contribuie la reglarea anumitor hormoni importanți pentru ciclul menstrual normal.

Pentru ambele sexe, testosteronul are un rol important în stimularea producției de globule albe, esențiale pentru sănătatea și apărarea organismului împotriva bolilor infecțioase.

După cum vezi, testosteronul este mult mai mult decât simplul „hormon al bărbăției”. El este un pion principal în sănătatea noastră. De asemenea, joacă roluri importante în fiecare capitol al vieții, de la dezvoltare până la maturitate și dincolo de aceasta.

Indiferent de sex, testosteronul ne modelează corpul, influențează stările de spirit, ne îmbunătățește puterea musculară și chiar ne protejează sănătatea.

____
Sursă poză de copertă: Freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.