Cauze ale sângerărilor sub forma de spotting dintre menstruații

Poate ți s-a întâmplat la un moment dat să observi picături de sânge pe lenjerie sau o secreție mai maronie, deși nu erai în perioada menstruației. Ce cauze au aceste sângerări și ce pot ele să însemne?

În primul rând, sângerările vaginale ușoare, care au și denumirea preluată din engleză de „spotting”, pot fi recunoscute după cantitatea mică de sânge în comparație cu sângerările menstruale pe care o poți găsi pe lenjerie în afara perioadei menstruației.

Orice astfel de sângerare sau spotting este considerată anormală și ar trebui investigată printr-un control ginecologic.

Nu întotdeauna aceste sângerări reprezintă un motiv de îngrijorare, dar este bine să identifici cât mai repede cauza pentru liniștea ta și pentru a te asigura că tratezi cât mai eficient, dacă este necesar.

În continuare, îți spunem cele mai comune cauze pentru aceste sângerări vaginale care pot apărea înainte de menstruație:

  • Tratamentul cu anticoncepționale

Te poți confrunta cu sângerări spontane între menstruații atunci când începi tratamentul cu anticoncepționale, în primele 1-2 luni de administrare, când organismul se adaptează la această metodă contraceptivă, atunci când ratezi o pastilă sau mai multe din folie, schimbi tipul de anticoncepționale sau când renunți la tratament.

Uneori, medicii recomandă tratamentul cu anticoncepționale pentru a trata sângerările dintre menstruații. Este important să verifici cu medicul ginecolog cauza sângerării și să urmezi recomandările acestuia.

  • Ovulația

Atunci când un ovar elimină un ovul, este posibil să apară și niște picături discrete de sânge pe lenjerie, de culoare roșiatică sau chiar roz, care să dureze până la 2 zile.

  • Implantarea sau momentul când ovulul fecundat se atașează de mucoasa uterină

O ușoară sângerare este posibil să apară și să indice prezența unei sarcini la început. Mai specific, poate apărea spotting-ul atunci când ovulul se atașează de uter. Este important să știi că nu oricine se confruntă cu sângerarea specifică implantării, deci nu este un indicator ferm.

Dacă îți dorești să eviți apariția unei sarcini, folosește o metodă contraceptivă sigură și modernă. În cazul în care ai avut un contact sexual neprotejat și vrei totuși să te asiguri că nu rămâi însărcinată, ia în maxim 72 ore pilula de a doua zi. Ulterior, poți verifica dacă aceasta și-a făcut efectul fâcând un test de sarcină la 3 săptămâni de la contactul sexual neprotejat.

  • Sarcina

Spotting-ul din timpul sarcinii este destul de frecvent, mai ales în primul trimestru al sarcinii. Dacă se întâmplă să te pătezi pe lenjerie în timpul sarcinii, este recomandat să anunți cât mai repede medicul. Dacă întâmpini și dureri pelviene sau sângerări consistente, anunță-ți medicul cât mai repede pentru că aceste simptome pot indica o problemă cu sarcina.

  • Sindromul ovarelor polichistice

Ca semn al acestei afecțiuni caracterizată prin dezechilibru hormonal și probleme de metabolism care pot afecta sănătatea în general, pot apărea sângerări neregulate, în cantități reduse, tip spotting. Am detaliat caracteristicile acestui sindrom aici.

  • Alte cauze

Când este însoțită și de alte simptome, sângerarea intermenstruală poate fi semn pentru o infecție cu transmitere sexuală, fibrom, endometrioză, probleme cu tiroida sau chiar cancer de col uterin sau vaginal.

Cum spuneam și mai devreme, sângerările intermenstruale, spotting-ul sau picătura de sânge de pe lenjerie când nu ești la menstruație pot indica mai multe probleme și trebuie investigate cu medicul ginecolog, în cel mai scurt timp.

Dacă te confrunți cu acest lucru, nu înseamnă neapărat că este ceva grav, dar apariția picăturilor de sânge în alt moment decât la menstruație reprezintă o anormalitate care ar trebui investigată.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.