Ce înseamnă contracepția de nota 10

Pe parcursul a zece ani de existență, platforma Planifică Neprevăzutul a devenit o sursă de încredere pentru informații legate de sănătatea sexuală și contracepție. În această perioadă, am fost destinatarii unei varietăți de întrebări din partea utilizatorilor, abordând teme diverse legate de viața sexuală și sănătatea reproductivă.

Cu ocazia sărbătoririi aniversării noastre de zece ani, am hotărât să oferim răspunsuri la cele zece întrebări pe care le-am primit cel mai des. În continuare, vrem să detaliem ce înseamnă contracepția de nota 10.

Contracepția de nota 10

Contracepția de Nota 10 se referă la utilizarea eficientă și responsabilă a metodelor contraceptive pentru a preveni neprevăzutul (o sarcină nedorită). Este important să alegi o metodă contraceptivă care se potrivește nevoilor tale individuale și să o utilizezi corect și consecvent. Ea implică și înțelegerea profundă a diferitelor opțiuni contraceptive disponibile, evaluarea avantajelor și dezavantajelor fiecăreia, și să iei decizii informate pentru a asigura protecția împotriva sarcinilor nedorite.

Aceasta înseamnă, de asemenea, să știi despre existența și transmiterea bolilor cu transmitere sexuală (BTS) și să practici sexul într-un mod sănătos și responsabil.

Educația și informațiile corecte despre contracepție și sănătate sexuală sunt cheia unei contracepții de nota 10.

1. Informarea corectă

Primul pas către o „Contracepție de nota 10” este să te informezi corect. Există multe metode contraceptive disponibile, cum ar fi pilulele contraceptive, prezervativele, dispozitivele intrauterine și multe altele. Află despre fiecare și discută cu un medic pentru a găsi cea mai potrivită pentru  tine.

2. Responsabilitatea

Contracepția este o responsabilitate comună într-o relație. Așadar, comunicarea deschisă cu partenerul/partenera ta este esențială pentru a lua decizii corecte.

3. Consimțământul sexual

Consimțământul sexual este fundamentul unei relații intime sănătoase și respectuoase. Atunci când amândoi vă exprimați în mod clar și voluntar acordul de a participa la actul sexual, se creează un cadru de încredere și respect reciproc.

Consimțământul este o expresie a autonomiei individuale și reprezintă o cale de a preveni relațiile sexuale nepotrivite sau chiar agresiunea sexuală, promovând o experiență pozitivă și respectuoasă.

4. Informează-te despre efectele secundare

Fiecare metodă contraceptivă poate avea efecte secundare, iar cunoașterea acestora este deosebit de importantă. Acest lucru îți permite să faci alegeri informate și să alegi o metodă contraceptivă potrivită pentru tine. De exemplu, anumite metode pot avea efecte secundare precum modificări ale ciclului menstrual, greață sau  creștere în greutate .

În al doilea rând, cunoașterea efectelor secundare te ajută să-ți monitorizezi sănătatea și să nu te panichezi. De exemplu, printre motivele pentru care menstruația poate suferi întârzieri se numără  și administrarea anticoncepționalelor  dacă acestea nu sunt luate corect.

Îți recomandăm să te consulți cu medicul tău pentru a discuta toate opțiunile care ți se potrivesc.

5. Mituri și adevăruri

Online-ul e plin de informații, dar și de dezinformare. Așadar, contracepția de nota 10 se referă și la cunoașterea și dezbaterea celor mai frecvente mituri când vine vorba de sănătatea sexuală. Citește care sunt cele mai frecvente mituri despre   sau despre prima experiență sexuală.

6. BTS și nu numai

Viața sexuală reprezintă o sferă cu totul aparte în viața noastră, oferind momente speciale și unice. Cu toate acestea, este esențial să știi că această intimitate poate aduce cu sine consecințe neplăcute și nedorite.

Consecințele neplăcute ale vieții sexuale pot include, printre altele, riscuri precum transmiterea bolilor cu transmitere sexuală (BTS), dezvoltarea unor afecțiuni precum sau infecțiile vaginale, și impactul asupra aspectelor psihologice și emoționale.

Îți reamintim că singura metodă prin care te poți proteja împotriva BTS este folosirea prezervativului.

7. Ai greșit? Cu pilula de a doua zi ai mereu a doua șansă

Pilula de a doua zi este un contraceptiv de urgență și poate fi o soluție vitală în situațiile de necesitate. Cunoașterea modului corect de administrare, momentului optim de folosire și a eficacității acestui medicament în funcție de ovulație, te poate ajuta să previi o posibilă sarcină nedorită în caz de contact sexual neprotejat sau eșec al metodei contraceptive folosite.

În concluzie, o contracepție de nota 10 înseamnă nu doar utilizarea eficientă și responsabilă a metodelor contraceptive. Ea înseamnă și cunoașterea efectelor secundare, și practicarea sexului sănătos și responsabil, inclusiv obținerea consimțământului sexual.

De asemenea, trebuie să fii conștient/ă de riscurile legate de transmiterea bolilor cu transmitere sexuală și să folosești prezervativul pentru a preveni aceste riscuri. Iar în caz de „accident” în utilizarea contracepției, pilula de a doua zi reprezintă o opțiune eficientă pentru a preveni o sarcină nedorită.

 

_____
Sursă poză de copertă: Freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.