Steriletul: ce este, cum funcționează și câte tipuri există?

Când am discutat despre care sunt cele mai eficiente mijloace de contracepție, am văzut că pe lângă pilulele contraceptive și prezervativ, se regăsea și dispozitivul intrauterin cunoscut și sub denumirea de sterilet.

Această metodă de contracepție este preferată de multe femei, în special datorită faptului că poate să aibă o durată de utilizare de câțiva ani.

Ce este steriletul?

Dispozitivul intrauterin (DIU), numit și sterilet, este un mic dispozitiv conceput pentru a fi introdus in cavitatea uterină și este o metodă contraceptivă foarte eficientă (Indice Pearl 1-3) cu acțiune pe termen lung, cuprinsă între 3 ṣi 12 ani, în funcție de tipul de sterilet folosit. Acesta este realizat folosind o combinație de plastic special și metal (din cupru, fir de aur sau argint). Însă există și sterilete ce combină plasticul și un mic depozit cu conținut hormonal, ce eliberează progestativ, un hormon asemănător progesteronului natural din corpul femeii.

Steriletul poate fi introdus în cavitatea uterină și extras doar de către medicul specialist ginecolog, iar procedura este simplă și nu necesită anestezie. Montarea steriletului se face după o evaluare inițială, după efectuarea unui examen oncocitologic (Babeș Papanicolau), dacă rezultatul acestui examinări este normal.

Practic, acest dispozitiv împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter și în trompele uterine și modifică mucusul cervical, creând o barieră „naturală” în calea spermatozoizilor în cazul steriletelor cu progesteron, și împiedică fixarea unei sarcini incipiente în cavitatea uterină pentru celelalte tipuri de sterilet.

Câte tipuri de dispozitive intrauterine există

Cum ziceam mai sus, există mai multe tipuri de sterilet în funcție de modul în care sunt realizate. Astfel, există:

  • steriletul din cupru;
  • steriletul cu fir de aur;
  • sterilet cu inel de argint;
  • steriletul hormonal

1.   Steriletul din cupru

Contrar denumirii sale, steriletul din cupru este realizat din plastic, la fel ca și celelalte. Caracteristica sa principală este dată de firul de cupru care înfășoară steriletul sau este dispus sub forma unor mici sfere pe cadrul dispozitivului. Principalul avantaj al steriletului din cupru este durata lungă de protecție împotriva unei sarcini, de până la 10 ani.

Care sunt efectele secundare ale montării steriletului:

2.   Steriletul cu fir de aur

Steriletul cu fir de aur este de forma literei „Y”. Acesta este fabricat tot din plastic, dar la exterior prezintă un înveliș din fire de aur.

Principalele avantaje ale steriletului cu fir de aur sunt în principal legate de reducerea efectelor secundare:

  • poți să-l consideri bijuteria ta secretă;
  • crampe de intensitate mai redusă sau chiar absența lor;
  • menstruații mai puțin abundente;

Și în cazul steriletului cu fir de aur durata de utilizare este între 5-10 ani. Însă doar medicul ginecolog poate decide dacă și când este necesar să fie extras, în funcție de organismul femeii, dar și de rezistența steriletului în timp.

3. Steriletul hormonal

Asemănător pilulelor contraceptive, steriletul hormonal are proprietatea de a elibera progresiv o cantitate de progestativ. Rolul principal al acestei substanțe este de a împiedica pătrunderea spermatozoizilor în uter și de a nu permite creșterea mucoasei endometriale care rămâne subțire, fină, astfel este asigurată protecția împotriva unei sarcini nedorite.

Pe lângă efectul contraceptiv, steriletul hormonal mai are și alte avantaje, printre care:

  • reduce crampele menstruale;
  • scade durata menstruației și cantitatea sângerărilor menstruale;
  • este posibilă chiar absența menstrei prin efectul local, la nivelul endometrului.

Dacă la steriletul din cupru și cel cu fir de aur vorbeam despre un efect contraceptiv pe termen lung, în cazul steriletului hormonal efectul contraceptiv este între 3-8 ani conform ultimelor studii.

La fel ca și în cazul contraceptivelor orale, steriletul hormonal poate avea și unele efecte adverse:

  • sângerări neregulate intermenstruale o perioadă limitată de timp;
  • cefalee (durere de cap);
  • stări de greață;
  • disconfort la nivelul sânilor.

Cui îi este recomandat steriletul?

Având atât de puține contraindicații, dispozitivul intrauterin poate fi recomandat aproape oricărei femei care vrea să se protejeze împotriva instalării unei sarcini.

Există tipuri de sterilet care pot fi recomandate ca și contracepție pe termen lung chiar și la adolescente. Însă doar medicul ginecolog îți poate spune dacă steriletul este potrivit sau nu pentru tine. Este important să știi că steriletul nu te protejează împotriva unei boli cu transmitere sexuală. În continuare, prezervativul este singurul care poate asigura o astfel de protecție.

Sursă poză de copertă: Canva.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.