Top 6 Mituri despre prima dată

Ești într-o relație și te simți pregătită să-ți începi viața sexuală, dar ai citit atât de multe informații de pe internet sau ai auzit atâtea variante de la prietenele tale, încât nu mai știi care sunt adevăruri și care sunt mituri, de fapt. Nu te îngrijora, noi am adunat cele mai comune mituri legate de prima experiență sexuală și le-am prezentat în detaliu pentru tine!

  1. Toate femeile sângerează la primul contact sexual

Fals! Te intrebi de ce nu ai sangerat la primul contact? Prima penetrare ține foarte mult de structura și caracteristicile himenului. Forma sa inițială poate să fie modificată prin masturbare, folosirea tampoanelor interne, iar primul contact sexual este posibil să nu fie dureros sau cu sângerări. Apariția celor din urmă nu este un efect general valabil pentru toate femeile, dat fiind faptul că fiecare are propria construcție anatomică.

  1. Preludiul este foarte important

Adevărat! Preludiul are un rol esențial întrucât este pasul care pregătește o experiență unică. De la lenjeria de pat, lumânări parfumate, șoapte și atingeri fine sau masaj, toate creează o ambiență plăcută, relaxată și îți permit să te simți în largul tău, să ai răbdare și să te bucuri de emoții și sentimente alături de partener/ă. Comunicarea bună cu partenerul este un mare plus, să îi spui ce ți-ar plăcea, ce curiozități ai sau ce te neliniștește. Orice ajută la a-ți crește confortul este încurajat.

  1. Prezervativul reduce plăcerea

Fals! Plăcere nu este generată de prezervativ sau penis, ci creierul este sursa de transmitere a plăcerii. Apoi, contactul sexual nu este doar un proces fizic; acesta presupune implicare emoțională și psihică, încărcătură afectivă și iubire. Faptul că majoritatea e de părere că prezervativul reduce plăcerea, a fost preluat ca un standard, iar acest stereotip intră la categoria mituri.

  1. Dacă femeia nu are orgasm, atunci nu poate să rămână însărcinată

De asemenea, fals! Instalarea unei sarcini nu este condiționată de gradul de excitație al femeii sau de orgasm, ci are legătură directă cu perioada de ovulație, respectiv de fertilitate. În aceste condiții, pentru a evita o sarcină nedorită, soluția este folosirea unei metode de contracepție, chiar dacă este prima dată. Spre exemplu, prezervativul ar putea fi una dintre metode, de altfel, și singura care te protejează de BTS (Boli cu Transmitere Sexuală).

  1. După primul contact sexual, sânii se lasă

Fals! Din punct de vedere medical, începerea vieții sexuale nu are nicio legătură cu dezvoltarea fizică a corpului. Actele sexuale nu influențează involuția sau evoluția organismului, ci acestea sunt determinate de alți factori. Pe de altă parte, fermitatea sânilor poate varia în funcție de: elasticitate, vârstă, hormoni, moștenire genetică, etc.

  1. Odată cu începerea vieții sexuale dispar coșurile și acneea

Din nou, fals! Majoritatea adolescenților cred în acest mit, însă puțini știu că acneea sau coșurile apar chiar înainte de prima menstruație sau că ele pot persista și după începerea vieții sexuale. Aceste afecțiuni ale pielii nu depind de sex sau vârstă.

Așadar, prima experiență sexuală nu trebuie să-ți inspire teamă pentru că, în definitiv, este vorba despre plăcere, descoperire și senzații noi. Ia-ți informațiile potrivite, trece-le prin filtrul propriu și fă acest pas atunci când ești 100% pregătită emoțional. Nu uita, responsabilitatea nu trebuie să lipsească și pentru a fi liniștit/ă, ia în calcul și o metodă de contracepție!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.