Ce este și ce nu este consimțământul sexual

Care este diferența dintre „Vezi că te-am înscris la olimpiada la limba engleză de luna viitoare, trebuie să te duci!” și „Am o propunere: cum ar fi să participi la olimpiada de engleză de luna viitoare? Ce părere ai despre asta?”? Ei bine, diferența este că în cel de-al doilea scenariu, persoana care vine cu propunerea este interesată și chiar ține cont de părerea celeilalte persoane, așa cum ar trebui să se întâmple în orice privință, într-o relație sănătoasă.

Consimțământul, că despre el vorbim, stă la baza unei relații de încredere, fie că ne referim la o simplă prietenie sau la o relație romantică. Mai mult, între doi parteneri, consimțământul stă la granița dintre o experiență sexuală hot sau un abuz sexual.

E posibil ca în viața de zi cu zi să nu acorzi atât de multă atenție acestui lucru, deși ar trebui. Dincolo de asta, chiar dacă ai sau nu o relație e esențial să știi, măcar, cum arată acordul și cum îți dai seama dacă primești sau nu aprobarea pentru un anumit lucru.

1. Consimțământul e sexy

Cu siguranță este un moment foarte intim pentru ambii dintre voi, dar poate fi și funny dacă sunteți genul de cuplu open minded. Prin simple întrebări poți să afli ce caută iubitul/a, ce își dorește de la relația voastră și ce ar vrea să experimentați împreună.

via GIPHY

2. Vine pe parcurs și nu e general valabil all the time

Ambii parteneri ar trebui să acorde și să fie în căutarea consimțământului de fiecare dată, nu doar prima dată. Doar pentru că ai fost de acord cu primul date, asta nu înseamnă că vei accepta și următoarele propuneri. La fel se întâmplă și dacă ai trecut deja prin experiența unei relații. Nu crede că ce însemna aprobarea ta în povestea de dragoste cu ex-ul e la fel și în noua ta relație.

via GIPHY

3. Îl poți oferi oricând și te poți răzgândi în orice moment

Fie că tatonezi terenul și ești in love de cineva, fie că ai deja o relație, well, consimțământul tău nu le aparține în mod automat și nici regula inversă nu se aplică. În plus, tu ai puterea de a spune „STOP!” de fiecare dată când te simți inconfortabil sau ești nesigur/ă.

via GIPHY

4. Cum îți dai seama că partenerul nu respectă regula consimțământului?

Uite câteva buline roșii:

 • Dacă te presează sau obligă să faci lucruri pe care nu vrei să le faci
 • Dacă te face să te simți nasol să refuzi, deși tendința ta este să spui „nu”
 • Dacă reacționează negativ atunci când spui „Nu” sau când eziți
 • Dacă ignoră dorințele și așteptările tale de cuplu

via GIPHY

5. Cum „se practică” consimțământul sănătos?

 • Să vorbești cu celălalt partener despre asta! Comunicarea este una dintre aspectele foarte importante ale unei relații pentru că te poți face mai ușor înțeles, poți explica ceea ce crezi, cu ce te simți confortabil și cu ce nu. Fii tu primul/ a care „ia taurul de coarne” și întreabă: „Ești ok să încercăm…?”, „Dacă ești de acord, aș putea să…?”
 • Acordă o mai mare atenție comportamentului și semnelor nonverbale ale partenerului/ei: discutați și vorbiți despre elefantul din cameră. Să nu crezi că tăcerea este un răspuns pozitiv.
 • Gândește-te că a-ți da acordul și a-l cere de la persoana iubită este un proces continuu care nu se oprește la primul „Da”.

via GIPHY

 

Cele mai importante 4 lucruri despre consimțământ…

 • Doar „DA” înseamnă „DA”! Absența unui „NU” nu echivalează cu un „DA”.
 • Nu există consimțământ dacă îți e teamă să spui „NU” sau dacă te simți sub presiune.
 • Un „Da” ezitant sau nervos, o pauză lungă și „hmm… oky” nu înseamnă consimțământ sexual.
 • Neoferirea consimțământului este abuz și există legi pentru asta.

Legile din România prevăd inclusiv cine poate consimți un act sexual și cine nu 👇

 1.  Consimțământul oamenilor care sunt sub influența alcoolului sau a drogurilor nu se va lua în considerare.
 2. Minorii sunt protejați prin lege în cazul în care sunt presați să facă sex cu persoane majore.
 3. Acordul pentru consimțământ din punct de vedere legal înseamnă de la ce vârstă este considerată o persoană capabilă să aibă, în cunoștință de cauză, relații sexuale. În România, vârsta pentru consimțământ este 15 ani.
  P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol și crezi că e util, distribuie-l și prietenilor tăi! Iar până data viitoare, stay #safe!
Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.