Este esențial să fim bine informați și să luăm decizii responsabile legate de sănătatea noastră. O parte importantă a acestui proces este înțelegerea celor mai sigure metode de contracepție disponibile și a modului în care ele pot afecta viețile noastre.

Un aspect al sănătății tale sexuale pe care îl poți explora este folosirea inelului contraceptiv vaginal – o soluție modernă și eficientă pentru prevenirea neprevăzutului.

Dar hai să începem cu începutul.

Importanța contracepției în viața ta

Este minunat să fii tânăr, liber, independent și să experimentezi lucruri noi in viață. Pentru a te bucura pe deplin de toate, ai nevoie însă și de a îndepărta o serie de riscuri. Fără o planificare adecvată și măsuri de precauție, riscul de a avea o sarcină neplanificată poate afecta în mod semnificativ viitorul tău. Aceasta poate influența școlarizarea, cariera și, mai presus de toate, starea ta de bine emoțională și fizică.

Prin urmare, înțelegerea opțiunilor moderne și sigure de contracepție și alegerea celei potrivite pentru tine poate nu doar să-ți ofere control asupra propriului corp, dar și să contribuie la evitarea unor situații stresante sau dificile. Indiferent dacă ești într-o relație sau nu, cunoașterea opțiunilor disponibile și a modului corect de utilizare a acestora îți oferă libertatea de a lua decizii informate pentru sănătatea ta sexuală.

În continuare, vom explora mai în detaliu inelul contraceptiv vaginal, o opțiune comodă, modernă de contracepție care poate reprezenta o alegere potrivită pentru tine. Este important să înțelegi cum funcționează acesta, beneficiile sale și modul corect de utilizare.

Ce este inelul contraceptiv vaginal

Inelul vaginal, cunoscut și sub denumirea de inel contraceptiv, este o opțiune de contracepție care a câștigat popularitate în rândul tinerilor și a femeilor de toate vârstele.

Acesta este un inel flexibil de mici dimensiuni, din silicon moale, care se introduce în vagin. Aici eliberează în mod constant hormonii necesari pentru a preveni sarcina. Substanțele active eliberate sunt estrogenul și progesteronul, (etinilestradiol și etonogestrel) și au ca mecanism principal de acțiune inhibrea ovulației și eliberarea de ovule.

Cum se utilizează inelul vaginal?

Utilizarea inelului vaginal este destul de simplă. Iată cum poți să-l folosești:

Odată introdus în vagin (în primele cinci zile ale ciclului menstrual sau prima zi de menstruație), inelul trebuie păstrat pentru 3 săptămâni. După această perioadă, inelul trebuie scos, urmând o pauză de 7 zile în care apare menstruația. Noul inel vaginal va fi introdus doar după respectarea acestei pauze de 7 zile.

Similar cu pilulele contraceptive, inelul contraceptiv eliberează doi hormoni (un progestativ și un derivat de estrogen, asemănători hormonilor naturali din corpul femeii) care sunt absorbiți prin peretele vaginului și eliberați direct în sânge, oferind protecṭie prin împiedicarea ovulației.

Atunci când este folosit corect, inelul oferă o siguranță similară cu cea a pilulelor. Conform studiilor, inelul oferă o inhibare puternică a ovulației, obținând un Indice Pearl de 0,65.

Indicele Pearl reprezintă numărul sarcinilor nedorite apărute într-un interval de 12 luni, în cazul a 100 de femei care utilizează o metodă contraceptivă. Acesta este un indice ce apreciază eficiența metodei contraceptive pe o scară de la 0 la 100. Astfel, se consideră că o metodă contraceptivă este cu atât mai eficientă, cu cât are indicele Pearl mai mic.

La fel ca și anticoncepționalele, inelul contraceptiv vaginal are capacitatea de a reduce disconfortul menstrual și sindromul premenstrual. De asemenea, oferă posibilitatea de a controla complet momentul apariției menstruației și frecvența ciclurilor menstruale într-un anumit interval de timp.

Pentru a omite o menstruație, tot ce trebuie să faci este să introduci un inel contraceptiv nou în vagin imediat după ce ai înlăturat cel anterior. Prin această metodă, protecția contraceptivă rămâne neîntreruptă, fără a fi necesar să îți ajustezi planurile de vacanță în vreun fel!

Atenție! Înainte de introducere, asigură-te că îți speli mâinile cu săpun și apă. Poți alege să introduci inelul într-o poziție comodă – stând, aplecată sau în șezut cu picioarele desfăcute.

Care sunt beneficiile utilizării inelului vaginal:

  • Oferă contracepție eficientă. Inelul are o rată de succes ridicată în prevenirea sarcinii, atunci când este folosit corect și în mod consecvent.
  • Deții control asupra ciclului menstrual. Hormonii eliberați de inel pot ajuta la reglarea ciclului menstrual, făcând menstruația mai previzibilă și mai ușor de gestionat.
  • Este ușor de utilizat. Introducerea și scoaterea inelului vaginal este simplă și convenabilă, odată ce ai învățat tehnica corectă.
  • Ai confidențialitate. Inelul nu este vizibil în mod obișnuit, oferindu-ți discreție și confidențialitate în utilizarea sa.

Este sau nu potrivit pentru tine?

Dacă ești în căutarea unei opțiuni eficiente de contracepție cu doza minima de hormoni și ești dispusă să înveți cum să folosești corect inelul vaginal, acesta ar putea fi o alegere potrivită pentru tine.

Este important să discuți cu medicul tău înainte de a alege o metodă de contracepție. Fiecare organism este unic și pot exista riscuri sau contraindicații în funcție de starea ta de sănătate.

În concluzie, când vine vorba de sănătate, trebuie să fii pe fază și să iei decizii înțelepte. Iar aici la capitolul contracepție, ai la dispoziție inelul contraceptiv vaginal, ca o soluție modernă și eficientă care te ajută să planifici neprevăzutul.

În plus, poate să-ți regleze și ciclul menstrual și-ți oferă control pentru momentul apariției menstruației.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.