Totul despre pastila de a doua zi

Una dintre discuțiile importante de avut înainte de a face sex este despre cum să evitați apariția unei sarcini nedorite sau cum să vă feriți de riscul unei boli cu transmitere sexuală. Astfel, informarea despre metodele contraceptive este absolut necesară pentru a te asigura că iei cele mai bune decizii.

Dacă totuși momentul intens v-a prins nepregătiți sau metoda contraceptivă a fost folosită greșit și a eșuat (prezervativul a alunecat sau s-a rupt, nu ai respectat programul de administrare a pilulelor anticoncepționale), puteți totuși să opriți apariția unei sarcini dacă apelați rapid la o soluție de urgență.

În acest articol vom afla toate informațiile despre pastila de a doua zi, eficiența ei și cum se administrează corect.

1. Ce este contracepția de urgență?
Contracepția de urgență se referă la opțiunile de contracepție care pot scădea riscul de apariție a sarcinii după un contact sexual, înainte ca sarcina să fie instalată. După cum îi spune și numele, se utilizează doar în cazuri de „accident”, cum ar fi: dacă prezervativul se rupe sau alunecă, dacă a avut loc un contact sexual neprotejat, ai uitat să iei două sau mai multe pilule sau orice alt mijloc de contracepție eșuează.

2. Ce este pilula de a doua zi?
Pilula de a doua zi este cea mai întâlnită și cea mai ușor accesibilă metodă contraceptivă de urgență, care se ia în primele ore după ce un act sexual neprotejat a avut loc (iată aici cum recunoști un accident).

3. Ce nu este pilula de a doua zi?

 • Pilula de a doua zi NU este o metodă contraceptivă pe termen lung – ea te protejează doar în caz de urgență și doar pentru actul sexual neprotejat după care ai luat-o.
 • Pilula de a doua zi NU este o pilulă abortivă și nu oprește din evoluție o sarcină deja instalată.
 • Pilula de a doua zi NU este o metodă de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

De câte tipuri este pastila de a doua zi care se poate lua fără prescripție medicală?

Cea mai accesibilă pilulă de a doua zi este cea care se ia în maxim 72 de ore, se găsește la orice farmacie și nu necesită prescripție medicală;

Aceasta este disponibilă în 2 variante în funcție de dozaj, astfel:

 • Cu doză unică (adică o singură pilulă).
 • Aceeași doză dar împărțită în 2 pilule, care se iau astfel: prima pilulă în maxim 72 ore de la accident, iar a doua la 12 ore după prima doză.

4. Cum funcționează pilula de a doua zi?
Modul prin care pilula de a doua zi reușește să prevină apariția unei sarcini nedorite este prin întârzierea sau inhibarea ovulației, mai exact oprește/întârzie eliberarea unui ovul care ar putea fi fecundat de către spermatozoid.

5. Când se administrează?
Pentru ca această metodă de contracepție să aibă efect trebuie să fie administrată, ideal, în primele 24 de ore pentru că eficiența sa e de până la 99%, însă nu mai târziu de 72 de ore. E bine să știi că eficiența pilulei depinde de momentul administrării. Efectul contraceptiv este de 75% pentru intervalul 25-48 de ore și de 50% pentru intervalul 49-72 de ore. Deci, cu cât mai repede, cu atât mai bine! Pentru verificare, se recomandă efectuarea unui test de sarcină la 3 săptămâni de la administrarea pilulei.

Atenție! Dacă accidentul a avut loc în perioada ovulației sau după, e indicat un control ginecologic pentru evaluarea situației și a opțiunilor terapeutice.

6. Dacă am depășit cele 72 de ore, își mai face efectul?
Răspunsul este NU. Tocmai de aceea momentul administrării este important și anume că posibilitatea de a evita riscul unei sarcini depinde de acest aspect. În această situație trebuie să iei legătura cu medicul ginecolog și să-i ceri sfatul în legătură cu pastila contraceptivă care se poate lua până în maxim 5 zile.

7. Cum se administrează?
Modul corect de administrare al pilulei de a 2 zi este în termenul precizat mai sus și se ia cu apă, nu se mestecă, nu se ține sub limbă. Pentru a fi și mai sigură, respectă recomandările medicului sau farmacistului. Și la fel de important este să citești prospectul în prealabil.

Totodată, există și contracepție de urgență orodispersabilă. Adică, doar trebuie scos din blister prin apăsare cu mâinile uscate și trebuie așezat pe limbă, unde se va dizolva și va putea fi înghițit cu salivă. Simplu, nu-i așa?

Comprimatul orodispersabil poate fi administrat chiar și în situații în care nu sunt lichide disponibile.

8. Dacă am sub 16 ani pot să apelez la această metodă?
Limita de vârstă pentru a apela la pilula de a doua zi este de 16 ani. Dacă te afli sub această vârstă e necesar să consulți un medic ginecolog sau să mergi la un cabinet de planificare familială pentru consiliere în acest sens. E bine de știut că până la vârsta de 16 ani, e necesar să mergi la medicul ginecolog însoțită de unul dintre părinți.

9. Cu ce efecte secundare e posibil să mă confrunt?
Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare este că menstruația poate să apară cu 7-10 zile mai devreme sau mai târziu decât în mod normal. Cu alte cuvinte e normal și nu ai de ce să te panichezi dacă ți se întâmplă asta. În schimb, dacă au trecut mai mult de 10 zile și menstruația nu a venit, atunci e nevoie de un consult la medicul ginecolog pentru a vedea care este cauza întârzierii și a primi tratament, când diagnosticul impune.

Rar poate apărea senzația de greață urmată de senzația de varsătură (care apare în 1% din cazuri). Mai pot apărea senzația de amețeală, oboseală sau dureri abdominale. Toate aceste simptome dispar după calmante uzuale. Ține cont că acestea nu se întâmplă fiecărei persoane, ci depinde de la caz la caz.

Atenție! Dacă în primele 3 ORE de când ai luat pilula de a doua zi ai avut vărsături sau diaree, atunci trebuie să mai administrezi un nou comprimat.

10. Cât de sigură este contracepția de urgență?
În condițiile în care respecți termenul indicat (primele 24 de ore, ideal), contraceptivul are o rată de eficiență de aproximativ 99%. Pentru a fi sigură că ești în afara oricărui pericol, nu aștepta până a doua zi ca să iei pilula, ci cât mai curând posibil.

11. De unde pot să o iau?
Dacă vrei să o cumperi, e bine să știi că aceasta se găsește în orice farmacie și o poți lua fără prescripție medicală. Pentru a o cumpăra e nevoie să îndeplinești condiția vârstei, așa cum am menționat mai sus.

12. Ce preț are pastila de a doua zi?
Prețurile contracepției de urgență diferă de la o farmacie la alta, astfel că nu este un cost standard.

13. Contraindicații
Ca orice alt tratament, contracepția de urgență are anumite restricții. Nu utiliza acest medicament dacă:

 • Ești deja însărcinată pentru că nu își va face efectul.
 • Ai afecțiuni legate de intestinul subțire deoarece nu va fi absorbită de către organism.
 • Ai afecțiuni legate de funcționarea normală a ficatului.
 • Există antecedente referitoare la o sarcină extrauterină.
 • Ai avut vreodată inflamații ale trompelor uterine.
 • Prezinți sângerări vaginale abundente.
 • Ești alergică la substanțele pe care le conține (vezi prospectul).

14. Pilula de a 2-a zi și alte medicamente
Sunt unele medicamente care interferează cu acest contraceptiv. Dacă administrezi aceste pastile, indicat este să nu iei în același timp și pastila de a doua zi.

 • Antibioticele utilizate în tratamentul tuberculozei.
 • Fenobarbital, antipileptice.
 • Tabletele antidepresive care conțin sunătoare.
 • Tratamentul antiviral antiHIV.
 • Antimicoticele sistemice.

15. Avantaje versus dezavantaje
Avantajele:

 • În condițiile în care se ia corect, eficiența împotriva unei sarcini nedorite este aproape maximă (99%).
 • Nu afectează fertilitatea.
 • Nu provoacă avort dacă o sarcină este existentă, deci fătul nu este afectat în niciun fel.
 • Nu e periculoasă pentru organism.

Printre dezavantaje putem regăsi:

 • Efectele adverse care pot apărea și dereglarea menstruației (prin prisma modului de funcționare).
 • Nu este o metodă pentru uz frecvent, ci doar în caz de urgență, însă o poți lua atunci când ai nevoie, chiar dacă asta se întâmplă de mai multe ori într-un an. Însă dacă dorești o variantă de protecție împotriva sarcinii pe termen lung, ia în vedere o metodă de contracepție pe termen lung, cum ar fi pilulele anticoncepționale sau steriletul (pentru oricare dintre acestea, întreabă medicul tău ginecolog).
 • Timpul limitat de acțiune. Iar aici e foarte important să ții cont de termenul maxim de 72 de ore.
 • Nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Doar prezervativul este eficient în reducerea acestui risc.

16. Cum pot verifica dacă și-a făcut efectul sau nu?
Cel mai simplu mod prin care să verifici acest lucru este să faci un test de sarcină. Indicat este să-l faci după 3 săptămâni de la momentul în care ai avut contactul sexual neprotejat pentru că abia după acest termen poate fi identificat hormonul de sarcină HCG.

17. Este periculoasă pentru organism?
Contracepția de a 2-a zi nu este periculoasă pentru organism dacă se ia conform recomandărilor și se ține cont de restricțiile menționate mai sus.

18. Cât timp sunt protejată dacă iau pilula?
Pilula de a doua zi nu este o metodă contraceptivă pe termen lung! Aceasta protejează împotriva unei sarcini nedorite doar dacă este utilizată în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, în condițiile menționate.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.