Totul despre pastila de a doua zi

Una dintre discuțiile importante de avut înainte de a face sex este despre cum să evitați apariția unei sarcini nedorite sau cum să vă feriți de riscul unei boli cu transmitere sexuală. Astfel, informarea despre metodele contraceptive este absolut necesară pentru vă asigura că luați cele mai bune decizii.

Dacă totuși momentul intens v-a prins nepregătiți sau metoda contraceptivă a fost folosită greșit și a eșuat (ex. prezervativul a alunecat sau s-a rupt, nu ai respectat programul de administrare a pilulelor anticoncepționale), puteți totuși să preîntâmpinați apariția unei sarcini dacă apelați rapid la o soluție de urgență.

În acest articol vom afla toate informațiile despre pastila de a doua zi, eficiența ei și cum se administrează corect.

1. Ce este contracepția de urgență?

Contracepția de urgență se referă la opțiunile de contracepție care pot scădea riscul de apariție a sarcinii după un contact sexual, înainte ca sarcina să fie instalată. După cum îi spune și numele, se utilizează doar în cazuri de „accident”, cum ar fi: dacă prezervativulse rupe sau alunecă, dacă a avut loc un contact sexual neprotejat, ai uitat să iei două sau mai multe pilule sau orice alt mijloc de contracepție eșuează.

2. Ce este pilula de a doua zi?

Pilula de a doua zi este cea mai întâlnită și cea mai ușor accesibilă metodă contraceptivă de urgență, care se ia cât mai curând posibil (în primele ore), după ce un act sexual neprotejat a avut loc (iată aici cum recunoști un accident).

3. Ce nu este pilula de a doua zi?

 • Pilula de a doua zi NU este o metodă contraceptivă pe termen lung – ea te protejează doar în caz de urgență, după un contact sexual neprotejat sau dacă metoda de contracepţie a eşuat
 • Pilula de a doua zi NU este o pilulă abortivă și nu oprește din evoluție o sarcină deja instalată.
 • Pilula de a doua zi NU este o metodă de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

4. De câte tipuri este pastila de a doua zi care se poate lua fără prescripție medicală?

În acest moment, există două tipuri de pastila de a doua zi:

 • contracepție hormonală – care se ia în cel mai scurt timp de la contactul sexual neprotejat sau eșecul metodei contraceptive uzuale, dar nu mai târziu de 72 de ore,
 • modulator selectiv al receptorilor pentru progesteron (SPRM) care se ia care se ia în cel mai scurt timp de la contactul sexual neprotejat sau eșecul metodei contraceptive uzuale, dar nu mai târziu de 5 zile

Acestea se găsesc la orice farmacie și nu necesită prescripție medicală;

Pastila de a doua zi este disponibilă în diferite variante de administrare, astfel:

 • Pentru contracepția hormonală:
  • un comprimat (adică o pilulă)
  • un comprimat orodispersabil (se dizolvă în gură)
 • Pentru SPRM:
  • un comprimat (adică o pilulă)

5. Cum funcționează pilula de a doua zi?

Modul prin care pilula de a doua zi reușește să prevină apariția unei sarcini nedorite este prin întârzierea sau inhibarea ovulației, mai exact oprește/întârzie eliberarea unui ovul care ar putea fi fecundat de către spermatozoid.

6. Dacă am depășit cele 72 de ore sau 5 zile, își mai face efectul?

Răspunsul este NU. Tocmai de aceea momentul administrării este important și anume că posibilitatea de a evita riscul unei sarcini depinde de acest aspect.

7. Cum se administrează?

Modul corect de administrare al pilulei de a 2 zi este în termenul precizat mai sus și se ia cu apă, sau se ține pe limbă până se topește – în cazul pilulei orodispersabile. Comprimatul orodispersabil poate fi administrat chiar și în situații în care nu sunt lichide disponibile deoarece, după dizolvare, acesta va fi înghițit odată cu saliva. Pentru a fi și mai sigură, respectă recomandările medicului sau farmacistului. Și la fel de important este să citești prospectul în prealabil.

8. Dacă am sub 16 ani pot să apelez la această metodă?

Limita de vârstă pentru a apela la pilula de a doua zi este de 16 ani în cazul contracepției hormonale si de 18 ani in cazul SPRM . Dacă te afli sub aceaste vârste e necesar să consulți un medic ginecolog sau să mergi la un cabinet de planificare familială pentru consiliere în acest sens. E bine de știut că până la vârsta de 16 ani, e necesar să mergi la medicul ginecolog însoțită de unul dintre părinți.

9. Cu ce efecte secundare e posibil să mă confrunt?

Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare este că menstruația poate să apară câteva zile mai devreme sau mai târziu decât era estimat.

Cu alte cuvinte, e normal și nu ai de ce să te panichezi dacă ți se întâmplă asta. În schimb, dacă au trecut mai mult de 5-7 zile și menstruația nu a venit, atunci e nevoie de un consult la medicul ginecolog pentru a vedea care este cauza întârzierii. Alte reacții adverse care apar frecvent sunt durerile abdominale ușoare, disconfort abdominal, greaţă, vărsături, diaree, durere de cap, amețeală, oboseală, sensibilitate la nivelul sânilor, dureri menstruale, durere pelvină,  modificări ale dispoziţiei, dureri musculare, durere de spate.

Toate aceste simptome dispar de la sine sau dacă situația o impune…după calmante uzuale. Ține cont că acestea nu se întâmplă fiecărei persoane, ci depinde de la caz la caz.

Atenție! Dacă în primele 3 ORE de când ai luat pilula de a doua zi ai avut vărsături, atunci trebuie să mai administrezi un nou comprimat.

10. Cât de sigură este contracepția de urgență?

În condițiile în care respecți termenul indicat (primele 12 de ore, ideal), contraceptivul are o rată de eficiență de aproximativ 99%. Pentru a fi sigură că ești în afara oricărui pericol, nu aștepta până a doua zi ca să iei pilula, ci cât mai curând posibil.

11. De unde pot să o iau și ce preț are?

Dacă vrei să o cumperi, e bine să știi că aceasta se găsește în orice farmacie și o poți lua fără prescripție medicală. Pentru a o cumpăra e nevoie să îndeplinești condiția vârstei, așa cum am menționat mai sus. Prețurile contracepției de urgență diferă de la o farmacie la alta, astfel că nu este un cost standard.

12. Contraindicații

Ca orice alt tratament, contracepția de urgență are anumite restricții. Nu utiliza acest medicament dacă:

 • Ai sub 16 ani – in cazul contracepției hormonale sau sub 18 ani pentru SPRM
 • Ești deja însărcinată pentru că nu-și va face efectul
 • Există antecedente referitoare la o sarcină extrauterină
 • Ai avut vreodată inflamații ale trompelor uterine
 • Prezinți sângerări vaginale abundente
 • Ai astm bronșic sever (controlat insuficient cu glucocorticoid administrat oral)
 • Ești alergică la substanțele pe care le conține (vezi prospectul)

13. Pilula de a doua zi și alte medicamente

Sunt unele medicamente care interferează cu aceste contraceptive. Dacă administrezi aceste medicamente, indicat este să nu iei în același timp și pastila de a doua zi.

 • Antibioticele utilizate în tratamentul tuberculozei
 • Fenobarbital, antipileptice
 • Tabletele din plante care conțin sunătoare
 • Tratamentul antiviral antiHIV.
 • Un antimicotic sistemic.(griseofulvina)

14. Avantaje versus dezavantaje

Avantajele:

 • În condițiile în care se ia corect, eficiența împotriva unei sarcini nedorite este aproape maximă (99%)
 • Nu afectează fertilitatea
 • Nu provoacă avort dacă o sarcină este existentă, deci fătul nu este afectat în niciun fel

Printre dezavantaje putem regăsi:

 • Efectele adverse care pot apărea și dereglarea menstruației (prin prisma modului de funcționare).
 • Nu este o metodă pentru uz frecvent, ci doar în caz de urgență, însă o poți lua atunci când ai nevoie, chiar dacă asta se întâmplă de mai multe ori într-un an. Însă dacă dorești o variantă de protecție împotriva sarcinii pe termen lung, ia în vedere o metodă de contracepție pe termen lung, cum ar fi pilulele anticoncepționale sau steriletul (pentru oricare dintre acestea, întreabă medicul tău ginecolog).
 • Timpul limitat de acțiune. Iar aici e foarte important să ții cont de termenul maxim de 72 de ore.
 • Nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Doar prezervativul este eficient în reducerea acestui risc.

15. Cum pot verifica dacă și-a făcut efectul sau nu?

Cel mai simplu mod prin care să verifici acest lucru este să faci un test de sarcină. Indicat este să-l faci la aproximativ 3 săptămâni de la momentul în care ai avut contactul sexual neprotejat sau metoda contraceptivă uzuală a eșuat, pentru că abia după acest termen poate fi identificat hormonul de sarcină HCG în urină. Dar pentru a fi 100% sigură, este recomandat, să -ți faceți o programare la medic după 3 săptămâni de la contactul sexual neprotejat, pentru a te asigura că metoda contraceptivă de urgență a avut efect.

16. Este periculoasă pentru organism?

Pilula de a 2-a zi nu este periculoasă pentru organism dacă se ia conform recomandărilor și se ține cont de restricțiile menționate mai sus.

17. Cât timp sunt protejată dacă iau pilula?

Pilula de a doua zi nu este o metodă contraceptivă pe termen lung! Aceasta protejează împotriva unei sarcini nedorite doar dacă este utilizată cât mai repede posibil după contactul sexual neprotejat sau dacă metoda de contracepţie a eşuat, dar nu mai târziu de 72 de ore în cazul contracepție hormonale sau 5 zile, în cazul SPRM.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.