Cum comunici despre sex într-o relație?

Intimitatea dintre parteneri este un aspect important într-o relație. Cu toate acestea, mulți dintre cei care ne scriu mărturisesc că le este greu să abordeze subiectul SEX cu partenerul/a, fără să se simtă intimidați ca la un examen. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne-am gândit la câteva trucuri care ar ajuta comunicarea în orice relație.

Cine deschide primul subiectul când vorbim despre sex?

Chiar dacă nu te-ai gândit până acum să fii tu primul/a care vrea să vorbească despre acest subiect, află că poate fi cel mai mare bine pe care ți-l poți face ție și relației voastre. Înainte de a trece la fapte, împărtășiți-vă gândurile.

Comunicarea sexuală poate fi cheia de cele mai multe ori atunci când vrei să întărești relația cu partenerul tău sau partenera ta. Important este să te cunoști pe tine și să ai încredere în propria persoană. Pentru a avea încredere în omul pe care îl iubești, fii stăpân/ă pe tine astfel încât să știi ce anume vrei să-i transmiți. Nu-ți pune limite, iar în măsura în care te simți confortabil, spune cu voce tare sau pune în aplicare cu persoana iubită.

„Și dacă zice NU sau se va supăra?” Cum îi spui sincer părerea, mai ales când e vorba de un feedback negativ?

De cele mai multe ori, reținerea de a spune ce gândim și ce simțim vine din teama de a fi refuzați sau din presupunerea că celălalt va reacționa negativ. Ei bine, nu avem cum să controlăm cum se va simți celalălt, așa că nu poate fi un motiv pentru care să ținem pentru noi ceva care ar putea ajuta relația. Cu cât transmitem cât mai sincer și mai asumat ceea ce gândim, cu atât ne facem nouă un serviciu mai mare. Și relației, desigur.

Ce putem face este să transmitem totul cu grijă la sentimentele celuilalt și oferindu-i argumente subiective, de exemplu: „când faci asta, mă simt… și m-aș simți mai bine dacă…”, asumându-ne ce simțim, fără să acuzăm. E la fel de important să purtați o discuție deschisă, iar tu să-i menționezi că „nu te simți plăcut atunci când…” și că „mai excitant pentru tine ar fi să…..”.

 

Sfaturi despre cum să comunici mai ușor despre subiectele delicate

  1. În joacă

Dacă să discutați deschis despre sex poate părea delicat, abordați acest subiect „în joacă”. O sugestie ar putea fi un „Adevăr sau Provocare” adaptat subiectului, în care puteți vorbi despre cum vă place să fiți atinși, despre ce v-ar plăcea să încercați nou etc.

O altă idee ar fi „Răspunde-mi cu o întrebare”, un joc aparent fără sfârșit, dar prin care puteți descoperi foarte multe unul despre celălalt. Principiul ar fi că unul dintre voi începe acest joc punându-i o întrebare celuilalt, la care celălalt răspunde și apoi pune și el o întrebare și tot așa. Astfel, lucrurile pe care nu îți vine ușor să le spui  sau cele pe care dorești să le afli despre partener pot fi scoase la iveală într-un context jucăuș și relaxant.

  1. Surprindeți-vă reciproc

Dacă deja vă simțiți mai confortabili unul cu celălalt, consolidați relația comunicând sexy. Dacă se întâmplă să îți treacă un gând fierbinte, nu ezita să-i spui. E un gest prin care îi comunici că te-ai gândit la el/ea și că vă doriți reciproc. Gesturile mici fac diferența și creează magie de fiecare dată! J Să vă excitați prin cuvinte ar putea fi o provocare interesantă: vă puteți șopti lucruri sexy la ureche, puteți să vă puneți porecle unul altuia sau să aveți un „cod” sexual doar al vostru.

Să-i comunici nu doar prin cuvinte e o altă variantă prin care să creșteți chimia dintre voi. Surpinde-l cu un mesaj erotic, scrie-i o povestioară fierbinte cu voi doi în rolurile principale, dă-i un GIF simbolic sau etichetează-l într-o postare amuzantă și sexy.

  1. Nu judeca

Pentru a încuraja comunicarea deschisă, care aduce atât de multe beneficii unei relații sănătoase, arată că ești deschis/ă atunci când perechea ta are ceva să îți spună.

În măsura în care nu-l/o judeci îi vei da șansa să vorbească liber, la rândul său despre plăcerile ascunse, să descoperi ce se întâmplă în mintea celuilalt. Sună incitant, nu crezi? Pe de altă parte, să afli și părerea celuilalt despre ideile sau intențiile tale, aceasta este parte din comunicare și tocmai din aceast motiv are un rol foarte important.

  1. Ascultați-vă

Comunicarea sexuală presupune și ascultare activă, acestea două îmbinându-se reciproc, în măsură egală. Dovedește-i partenerului/partenerei că ești interesat de opinia și sentimentele lui/ei înainte să-i dai răspunsul pregătit. Să vă judecați sau să vă puneți în situații jenante, nu e potrivit. Dă-i spațiu să fie el însuși, vei fi plăcut surprins/ă de cât de multe lucruri hot o să afli. În felul ăsta, vei fi mult mai aproape de relația și de momentele la care visezi.

  1. Eliminați riscurile

Te gândești cu teamă la gândul unei sarcini neprevăzute? Poți să-i ceri sfatul sau să vă gândiți împreună la o metodă de contracepție sigură și modernă care să nu vă dea bătăi de cap, să vă protejeze și pe care să o alegeți de comun acord. Informați-vă împreună despre toate riscurile care ar putea să apară, lucrați ca o echipă. Când veți lua decizia să vă dăruiți unul altuia, veți fi mult mai liniștiți în aceste privințe.

Ca de obicei, te invităm ca atunci când ai o nelămurire sau ai nevoie de un sfat, scrie-i Specialistului Planifică Neprevăzutul pentru ajutor!

Fii #safe și declară cale deschisă comunicării dintre voi!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.