Ce înseamnă perioada fertilă și care este perioada fertilă?

Adesea, după un contact sexual neprotejat, se întâmplă să apară griji privind apariției unei sarcini nedorite. În această situație, prima întrebare pe care și-o pun femeile este „Oare sunt sau nu în perioada fertilă a lunii?”. Perioada fertila include acele zile din ciclul menstrual în care șansele de apariție a unei sarcini sunt cele mai mari. Atenție, însă: deși mai reduse, există șanse de sarcină și în afara perioadei fertile.

Metoda calendarului este o metodă contraceptivă tradițională, cu o rată de eșec foarte ridicată. Astfel, metoda calendarului este una riscantă și destul de dificil de folosit corect, uneori chiar imposibil. Explicația este aceea că este greu pentru femeie să anticipeze cu precizie, lună de lună, perioada fertilă, mai ales dacă ciclul său menstrual este unul neregulat. Chiar și în cazul unui ciclu menstrual regulat se poate întâmpla, la un moment dat, să existe, din diferite motive, un mic decalaj ce poate duce la apariția unei sarcini nedorite, dacă are loc un contact sexual neprotejat în acest interval.

Cum aflu când sunt fertilă într-o lună?

Durata unui ciclului menstrual este cuprinsă între prima zi a unei menstruații și ziua anterioară primei zile a următoarei menstruații. Astfel, în cazul în care, ciclul tău menstrual are aceeași durată lună de lună, poți spune că este regulat. Dacă această durată variază lunar, atunci ciclul tău menstrual este neregulat.

În general, la un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ziua ovulației are loc în ziua a 14-a, iar dacă ciclul tău menstrual este de 30 de zile, ovulația are loc în ziua 16-a. Perioada fertilă are loc cu 4-5 zile înainte de ziua ovulației. Pentru ciclurile menstruale perioada fertilă se apreciază mult mai greu: trebuie urmărită durata ciclurilor menstruale timp de 6 luni (te-ar ajuta să notezi undeva aceste date), apoi din ciclul menstrual cel mai scurt se scade numărul 18 pentru a identifica ultima zi a perioadei fertile, iar din ciclul cel mai scurt se scade numărul 11 pentru a afla prima zi a perioadei fertile.

Este bine de știut că perioada fertilă poate fi identificată și prin alte metode, însă este important de reținut că nicio metodă nu poate garanta 100% stabilirea cu exactitate a momentului ovulației, din motivele menționate mai sus:

• analiza mucusului cervical: acesta își schimbă culoarea și consistența pe măsură ce te apropii de ziua ovulației. El este diluat și străveziu în ziua ovulației, iar pe parcursul ciclu menstrual este vâscos și albicios;
• măsurarea temperaturii bazale: pentru a ști care sunt fluctuațiile normale în cazul tău, este necesar să o urmărești pe parcursul a 2-3 luni, dimineața, înainte de a te da jos din pat. De reținut: în prima jumătate a ciclului menstrual, temperatura bazală este constantă, după care ea scade pe măsură ce organismul se pregătește de ovulație, iar în ziua ovulație temperatura crește cu jumătate de grad;
• folosirea testelor de depistare a ovulației
• folosirea unei combinații de tehnici în același timp

Care sunt factorii externi care pot influența perioada fertilă?

Dacă, de la lună la lună, fluxul menstrual devine mai abundent sau mai redus, menstruația are o durată mai mare sau mai mică sau durata ciclului menstrual variază, aceste pot fi semnele unei tulburări hormonale care necesită investigații speciale, realizate sub supravegherea unui medic specialist. În același timp, aceste variații pot reprezenta indiciile unei sarcini sau rezultatul unui nivel de stres ridicat, exceselor alimentare, creșterii în greutate într-un timp scurt, folosirii unor medicamente precum antidepresive sau antipsihotice etc.

Pentru un control eficient asupra apariției unei sarcini, recomandarea specialiștilor este să eviți folosirea metodelor tradiționale (metoda calendarului, metoda retragerii). Iar dacă în urma unui contact sexual neprotejat apar griji, apelează rapid (în maximum 72 de ore) la pilula de a doua zi!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.