Ce este metoda calendarului?

Metoda calendarului reprezintă o metodă tradițională de contracepție. Ea se bazează pe identificarea cu exactitate a perioadei fertile a ciclului menstrual, perioadă în care femeia are cele mai mari șanse să rămână însărcinată. Metoda presupune evitarea contactului sexual în acest interval, urmând ca în restul ciclului menstrual, perioadă considerată „sigură”, să nu fie folosită nicio altă metodă de contracepție. Deși la prima vedere pare simplu, în realitate, această metodă este riscantă și destul de complicată pentru că este dificil de stabilit cu precizie care este perioada fertilă din ciclul menstrual al unei femei. Mai mult, în cazul ciclurilor menstruale neregulate, este nevoie să ne monitorizăm cel puțin 6 luni pentru a stabili când este perioada fertilă și când este perioada sigură pentru contacte sexuale neprotejate.

Cum funcționează?

O femeie poate să rămână însărcinată oricând dacă are un contact sexual neprotejat, însă cele mai mari șanse sunt ca acest lucru să se întâmple în perioada ovulației și în zilele fertile din preajma ovulației. Metoda calendarului se bazeaza pe urmarirea cu strictete a acestor etape.

Teoretic, la un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulația are loc în ziua a 14-a, prima zi a ciclului fiind considerată prima zi de menstruație. Dacă ciclul menstrual are 29 de zile, momentul ovulației are loc în ziua a 15-a, iar dacă are 30 de zile, ovulația are loc în ziua a 16-a. Pentru ciclurile menstruale neregulate, perioada fertilă se identifică mai dificil: trebuie urmărită durata ciclurilor menstruale în ultimele 6 luni, apoi din ciclul cel mai scurt se scade numărul 18 (și se identifică ultima zi a perioadei fertile), iar din ciclul cel mai lung se scade numărul 11 (și de identifică prima zi a perioadei fertile).

Identificarea perioadei fertile se mai poate face și prin alte metode, cum ar fi măsurarea temperaturii bazale, analiza mucusului cervical, folosirea testelor de depistare a ovulației sau folosirea unei combinații de tehnici în același timp. Cu toate acestea, nicio metodă nu poate garanta stabilirea cu exactitate a momentului ovulației.

Cât de sigură este?

Metoda calendarului este considerată o metodă contraceptivă riscantă și greu de utilizat, cu o rată de eșec de peste 25%. Ca urmare, cei care aleg să o folosească se confruntă adesea cu apariția unei sarcini nedorite. În plus, dificultatea metodei poate afecta viața intimă a acestor persone din cauza necesității programării contactelor sexuale în funcție de calendar. De asemenea, este foarte important de reținut faptul că această metodă nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Este greu pentru femeie să anticipeze cu precizie, lună de lună, perioada fertilă, mai ales dacă ciclul său menstrual este unul neregulat. Chiar și în cazul unui ciclu menstrual regulat se poate întâmpla, la un moment dat, să apară mici decalaje ce pot duce la apariția unei sarcini nedorite, dacă are loc un contact sexual neprotejat în acest interval. Dacă se urmărește evitarea unei sarcini, atunci metoda calendarului nu este nici pe departe cea mai sigură cale. Metoda calendarului este, mai degrabă, o metodă de a urmări acele zile din lună în care există șansele cele mai mari ca o femeie să rămână însărcinată, dacă ea și partenerul își doresc acest lucru. Dar asta nu înseamnă că în celelalte zile ale lunii sarcina este cu certitudine imposibilă.

De aceea, specialiștii recomandă ultilizarea unei metode moderne de contracepție, care oferă siguranța prevenirii unei sarcini nedorite.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.