Cum le spui părinților că aștepți un copil dacă ești adolescentă?

S-a întâmplat neprevăzutul, ai rămas însărcinată și urmează să le comunici alor tăi că aștepți un copil? Pentru majoritatea femeilor, vestea că sunt însărcinate vine la pachet cu emoții și fericire de nedescris. Pentru altele, în special cele tinere, sarcina nu este întotdeauna o veste bună, ci înseamnă și temeri, insecurități sau chiar depresie.

Dacă ești o persoană adolescentă, să le spui părinților despre faptul că aștepți un copil poate înseamna o discuție destul de deranjantă.

Mai departe, îți oferim câteva sugestii care să te ajute să gestionezi cu bine discuția despre sarcină dintre tine și părinții tăi.

Cel mai bun moment pentru comunicarea veștii

Vestea bună este că nu există „cel mai bun moment” pentru a le comunica părinților faptul că aștepți un copil. Oricând alegi să le comunici, îi vei lua prin surprindere.

Mai important decât alegerea momentului este dacă sarcina a fost sau nu planificată. Dacă a fost neprevăzută, tu cu partenerul ar trebui să discutați și să procesați această idee înainte de a o comunica cuiva. Dacă decideți să opriți sarcina, amintește-ți că această decizie este în regulă și vă aparține.

Mamă, tată, sunt însărcinată!

Dacă vrei să gestionezi cu brio discuția dintre tine și părinți, ține cont de următoarele sfaturi:

1.   Vorbește cu părinții tăi în mod direct

O discuție față în față, nu prin intermediul telefonului, poate menține claritatea, fără să lase loc de interpretări.

2.   Alege momentul potrivit în care puteți discuta, nu când se grăbesc la muncă

Probabil că discuția despre sarcina ta nu va dura 5 minute, așa că așteaptă-te la o ploaie de întrebări din partea părinților tăi.

Dacă este posibil, vorbește cu ambii părinți în același timp, astfel încât să nu-i ceri unui părinte să păstreze un „secret” față de celălalt. Dacă părinții tăi trăiesc separat, întreabă-i când ar fi un moment oportun pentru ei să discutați împreună.

3.   Păstrează-ți calmul

Să le oferi părinților vestea că așteptați un copil este destul de dificil. Mai ales dacă părerea lor despre sarcina la adolescente este una diferită față de a ta, sau dacă nu știu că ți-ai început viața sexuală.

Când te decizi să-ți iei inima în dinți și să discuți cu ai tăi despre sarcină, spune-le:

  • că așteptați un copil și aveți nevoie de sprijinul lor;
  • câte săptămâni crezi că are sarcina;
  • care este poziția ta în ceea ce privește sarcina;
  • cui i-ai mai spus despre sarcină.

Este important să nu-i rogi pe ai tăi să nu se enerveze. La fel ca și tine, ei nu-și pot controla mereu emoțiile și probabil că nu vor aprecia să le spui cum să reacționeze la aflarea acestei vești. Totuși, dacă știi că pot reacționa cu violență, apelează la ajutor extern (unchi, mătuși, frați, surori, bunici etc.).

4.   Află care este poziția părinților tăi

E posibil ca părinții tăi să aibă sentimente complicate în legătură cu sarcina ta. La început, s-ar putea să se concentreze doar pe cele negative. Asta nu înseamnă că nu te iubesc, ci doar că au nevoie de puțin timp ca să proceseze informația.

Încearcă să te pui în pielea lor și să asculți cu atenție ceea ce au de spus. Dacă aceștia te văd în continuare ca pe „fetița lor”, s-ar putea să se simtă prea tineri să devină bunici.

Există șanse ca părinții tăi să încerce să te preseze să faci ceea ce nu vrei să faci. Însă, în cele din urmă, decizia îți aparține, iar dacă ești convinsă că vrei să fii mamă, este alegerea ta.

La final, întreagă experiență s-ar putea să-i apropie mai tare de tine.

5.   Pregătește-te din timp

Cine este tatăl? De ce ai rămas însărcinată? În câte săptămâni ești? De când ești activă sexual? Acestea pot fi doar câteva dintre întrebările pe care părinții tăi ți le pot adresa în discuția despre sarcină. Gândește-te dinainte la toate întrebările pe care le-ar pune și fii gata să le răspunzi cu sinceritate și responsabilitate.

Majoritatea părinților își iubesc copiii și își doresc ceea ce este mai bun pentru ei. Cel mai probabil așa simt și părinții tăi pentru tine. S-ar putea să fii surprinsă de cât de bine abordează această știre.

Dacă nu vrei să te găsești în situația de a rămâne însărcinată, nu uita să Planifici Neprevăzutul și să te protejezi la fiecare contact sexual.

______
Sursă poză de copertă: Senivpetro, Freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.