De ce recomandă medicul începerea pilulelor în prima zi de menstruație?

Dacă îți dorești să folosești pilulele contraceptive, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să mergi la un consult de specialitate, ca să primești recomandarea de pilule potrivite pentru tine. Poți merge la medicul ginecolog, la medicul endocrinolog sau la un specialist în planificare familială. Explicația este simplă: pentru ca organismul fiecărei femei este diferit, fiecare femeie are nevoie de un anumit tip de pilule. De aceea nu este bine să începi să iei un anumit tip de pilule numai pentru că au funcționat pentru mama, prietenele sau colegele tale.

Apoi, este important de reținut o regulă de bază: numai PRIMA folie de pilule se începe în prima zi de menstruație. Se administrează apoi pilulele in fiecare zi, timp 21 de zile, la aceeași oră, până la terminarea foliei, după care urmează o pauză de 7 zile în care apare menstruația. Următoarea folie se începe în a 8-a zi, chiar dacă menstruația poate că încă nu s-a oprit.

Efectul contraceptiv se instalează rapid, chiar din prima zi de utilizare, dacă începi prima folie de pilule contraceptive în ziua în care a apărut menstruaţia. Acest lucru este însă valabil numai dacă ai un ciclu menstrual regulat. Ciclul menstrual este perioada cuprinsă între prima zi a unei menstruației și prima zi a menstruației imediat următoare (o perioadă care poate dura între 24-32 de zile).

În cazul ciclurilor neregulate, se recomandă folosirea prezervativului ca metodă de protecție suplimentară în primele 7 zile. Se procedează astfel din cauza impredictibilității perioadei fertile și a momentului ovulației. Așadar, în cele 7 zile în care se instalează efectul contraceptiv, rămâi în siguranță dacă folosești și o a doua metodă. Apoi, dacă administrezi corect pilulele, te bucuri de o protecție foarte ridicată, inclusiv pe durata celor 7 zile de pauză.

Riscul nefolosirii unei metode contraceptive suplimentare este apariție unei sarcini nedorite.
Dacă, însă, îți dorești să eviți ca menstruația să apară în weekend, poți începe prima folie de pilule în prima duminică de după apariția menstruației. În acest caz, desigur, este nevoie de protecție suplimentară în următoarele 7 zile. Însă nu vei mai avea nicio grijă pentru weekend-uri și te vei putea bucura în voie de plimbările, excursiile și planurile pe care ți le vei face la final de săptămână.

De ce nu este indicat să începi să folosești pilule în orice zi a ciclului menstrual? Medicii avertizează că, în acest caz, este dificil să anticipezi momentul ovulației, moment important de luat în calcul atunci când vorbim despre evitarea unei sarcini nedorite.

Odată ce ai decis sa iei pilule, trebuie să ai în vedere faptul că organismul are nevoie de o perioadă de 2-3 luni ca să se adapteze la pilule. Așadar, nu te impacienta dacă în această perioadă apar sângerări reduse și neașteptate sub formă de picătură, senzație de tensiune la nivelul sânilor, senzații ușoare de greață sau modificări ale dispoziției. În mod normal, după 3 luni, acestea nu-ți vor mai crea nicio problemă.

Poate că te-ai întrebat de ce unele folii de pilule contraceptive conțin 21 de pilule, pe când altele conțin 28 de pilule. De regulă, pilule se administrează 21 de zile, cu o pauză de 7 zile între folii. În cazul pilulelor care conțin 28 de pastile, 7 dintre ele au efect placebo (ele nu conțin hormoni) și au doar rolul de a menține obiceiul utilizatoarei de a administra pilula zi de zi, la aceeași oră (astfel, nu mai este nevoie să numeri zilele de pauză).

Vrei să te asiguri că folosești corect pilulele, cu maximum de eficiență? Citește și acest articol scurt și util și fii la curent cu toate informațiile!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.