Ce este vasectomia?

Vasectomia reprezintă o metodă contraceptivă permanentă pentru bărbați și implică o intervenție chirurgicală prin care se secționează cele două canale deferente ce transportă spre uretră spermatozoizii produși de testicule. După efectuarea unei vasectomii, lichidul seminal nu mai conține spermatozoizi, lucru care oferă pentru parteneră protecție permanentă împotriva unei sarcini nedorite. Această opțiune trebuie să fie analizată cu responsabilitate și trebuie aleasă doar dacă persoana respectivă este sigură că nu își mai dorește niciodată copii.

Cum funcționează?

Spermatozoizii sunt produși în cele două testicule ale bărbatului, care se află în interiorul scrotului și sunt depozitați într-un tub atașat fiecărui testicul, numit epididim. Atunci când bărbatul ejaculează, spermatozoizii trec din epididim prin canalele deferente și se amestecă cu lichidul seminal. Apoi, sperma traversează uretra și în cele din urmă este eliminată. Prin secționarea celor două canale, spermatozoizii nu mai ajung în lichidul seminal și se înlătură posibilitatea unei sarcini nedorite. După efectuarea unei vasectomii, aceștia sunt produși în continuare, însă sunt reabsorbiți în corp. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că cele două canale deferente sunt secționate și spermatozoizii nu mai au cum să părăsească corpul. Acest proces nu reprezintă un pericol pentru bărbat.

Cum se efectuează vasectomia?

Vasectomia este o intervenție chirurgicală minoră și de multe ori pacientul poate pleca acasă în aceeași zi. După efectuarea unei anestezii locale, se fac două incizii mici în scrot pentru a avea acces la cele două canale deferente, care transportă spre uretră spermatozoizii produși de testicule. Ambele canale sunt secționate, iar cele două capete ale ficărui canal sunt ligaturate sau cauterizate. Apoi, acestea sunt introduse înapoi în scrot și se suturează inciziile. Doctorii oferă tuturor pacienților informații precise despre etapele acestei proceduri, riscurile implicate, precum și sfaturi despre îngrijirea necesară după efectuarea unei vasectomii.

Cât de eficientă este?

Vasectomia reprezintă o metodă de contracepție considerată definitivă și are o eficiență de 99,85%. Cu toate acestea, este important de știut că sterilitatea nu se instalează imediat, ci durează aproximativ 3 luni până ce spermatozoizii sunt eliminați din restul de lichid seminal rămas în canalele deferente. De aceea, trebuie folosită o metodă contraceptivă suplimentară, pentru a preveni orice „accident” nedorit. După această perioadă se poate efectua o spermogramă pentru a se confirma pe deplin succesul acestei intervenții.

E bine de știut că:

  • În unele cazuri există șansa de a inversa vasectomia prin reconectarea vasului deferent, însă această procedură se realizează destul de dificil. Pentru a preveni situațiile în care un bărbat se răzgândește și își dorește copii după efectuarea unei vasectomii, există posibilitatea păstrării unei mostre de spermă în laboratoare specializate.
  • Vasectomia nu este o metodă contraceptivă care să asigure protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
  • Vasectomia nu afectează în niciun fel dorința sexuală, erecția sau ejacularea.

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.