Pilulele contraceptive de la A la Z

  1. Ce sunt pilulele contraceptive?

Anticoncepţionalele orale combinate sau contraceptivele orale combinate (COC) sunt denumite şi „pilule”, pilule combinate cu doze mici, contraceptive orale sau CO. Acestea sunt o metodă de contracepție pe termen lung și conțin hormoni meniți să împiedice apariția unei sarcini. Anticoncepţionalele orale combinate conţin doze mici din 2 hormoni care mimează acţiunea hormonilor naturali din corpul femeii (estrogenul şi progesteronul). Cel mai frecvent întâlnit estrogen din pilule este etinilestradiolul, dar unele produse conțin un estrogen numit estradiol.

 

  1. Cum funcționează anticoncepționalele?

Anticoncepţionalele se iau pe cale orală și acţionează în principal prin prevenirea eliberării ovulelor din ovare (a ovulaţiei), influențează implantarea uterină și îngreunează mobilitatea spermatozoizilor. Așadar, scopul administrării lor este de a împiedica apariţia unei sarcini nedorite, dar cu menţinerea unui ciclu lunar stabil. Un ciclu stabil este definit prin lipsa sângerărilor menstruale când femeia ia pilula şi prezenţa sângerării moderate lunar în zilele de pauză ale anticoncepţionalelor orale.

 

  1. Ce tipuri de pilule contraceptive există?

O gamă largă de progestative sunt disponibile pe piață. În funcție de doza de etinilestradiol din compoziție, pilulele pot fi: normodozate (50 µg etinilestradiol), minidozate (30 µg etinilestradiol) sau microdozate (20 µg etinilestradiol).

În funcție de proporţia etinilestradiol/progesteron din pilule, anticoncepționalele regulate pot fi monofazice, bifazice sau trifazice.

Pilulele Monofazice. Majoritatea pilulelor sunt monofazice. Acestea eliberează aceeaşi cantitate de estrogen şi progesteron pe durata celor 21 de zile de administrare a pilulei. Urmează o pauză de 7 zile până la începerea următoarei folii de pilule contraceptive. Pilulele monofazice în doze mici sunt prima opţiune de anticoncepţionale orale combinate preferate de majoritatea clinicienilor datorită uşurinţei de administrare, eficacităţii şi a efectelor secundare reduse.

Pilulele Bifazice. În cazul acestui tip de pilule, diferența față de cele monofazice constă în concentrația componentei progestative. Pilulele bifazice sunt administrate pentru 21 de zile la care se adaugă 7 zile de pauză. La începutul foliei de anticoncepţionale, concentraţia progesteronului este redusă, dar aceasta creşte pe măsura avansării ciclului. Acestea urmează modelul concentraţiei normale a hormonilor feminini. Totuşi, nu există dovezi că aceasta este mai avantajoasă pentru starea de sănătate a femeii. Explicaţia constă în faptul că administrarea steroizilor sistemici pentru a inhiba ovulaţia nu este un proces fiziologic. Drept urmare, eficienţa anticoncepţionalelor şi tiparul sângerării menstruale este asemănător cu cel al pilulelor monofazice. Totuşi, pilulele bifazice pot fi administrate femeilor cu ciclu neregulat care acuză metroragie (eliminare de sânge provenit din uter, în afara ciclului menstrual) la utilizarea pilulelor monofazice.

 

Pilulele Trifazice. La fel ca şi cele bifazice, pilulele trifazice diferă în funcţie de concentraţia de progesteron pe care o eliberează pe parcursul ciclului menstrual. Aici apar însă modificări în 2 etape, dând naştere la trei concentraţii diferite. De aceea, este foarte important ca femeia să ia pilulele în ordinea corectă.

 

  1. Sunt periculoase contraceptivele orale pentru organism?

Hormonii din componența pilulelor mimează acțiunea hormonilor naturali din corpul femeii, iar eficienţa depinde de utilizatoare. Când sunt luate corect, anticoncepţionalele orale combinate sunt eficiente în 99,7% din cazuri. Când nu se fac greşeli în utilizarea pilulelor, poate apărea mai puţin de 1 sarcină la 100 de femei în timpul primului an de utilizare a pilulei (3 sarcini la 1.000 de femei). Mai mult decât atât, pilulele au numeroase beneficii non-contraceptive, pe care le-am menționat și mai jos.

  1. Pilulele conțin o cantitate mare de hormoni?

În funcție de doza de etinilestradiol din compoziție (hormon care mimează estrogenul, hormon natural prezent în corpul femeii), pilulele pot fi: normodozate (50 µg etinilestradiol), minidozate (30 µg etinilestradiol) sau microdozate (20 µg etinilestradiol). Etinilestradiolul susține și regularizează ciclul menstrual, iar pilulele pot fi utilizate în siguranță atâta timp cât acestea sunt administrate conform indicațiilor.

 

  1. Este în regulă să încercăm să controlăm ciclul menstrual cu ajutorul pilulelor?

Un ciclu menstrual neregulat poate reprezenta un adevărat disconfort. Prin utilizarea pilulelor, regularitatea ciclului menstrual se îmbunătățește, iar femeia beneficiază de confortul de a ști cât mai exact când va apărea următoarea menstruație.

 

  1. Este posibil să mă îngraș dacă folosesc pilulele o perioadă îndelungată?

Studiile de specialitate nu reflectă o legătură directă între pilule și creșterea în greutate. Cel mai adesea, creșterea în greutate este cauzată de stilul de viață și stilul alimentar. Uneori, este posibil ca administrarea pilulelor să coincidă cu faptul că femeia consumă o mai mare cantitate de alimente care conduc la câteva kilograme în plus. Cu toate acestea, anumite pilule pot determina creșterea poftei de mâncare. În aceste cazuri, soluția este schimbarea tipului de pilule sau menținerea dietei de dinaintea utilizării anticoncepționalelor.

 

  1. Cât de sigure sunt pilulele anticoncepționale?

Administrate conform indicațiilor din prospect, pilulele sunt 100% sigure. Hormonii din componența pilulelor mimează acțiunea hormonilor naturali din corpul femeii, iar eficienţa metodei depinde de utilizatoare. Atunci când sunt folosite corect (administrate zilnic la o oră cât mai constantă, pe perioada menționată în prospect), pilulele sau o eficiență de 99,7%, ceea ce înseamnă o medie de mai puțin de 1 sarcină la 100 de utilizatoare. Cel mai mare risc de sarcină este atunci când femeia începe o nouă folie de pilule cu 3 sau mai multe zile întârziere sau uită 3 sau mai multe pilule atunci când este aproape de începerea sau terminarea unei folii de pilule.

 

  1. Pot rămâne însărcinată pe durata utilizării pilulelor?

Cum spuneam și mai sus, eficiența pilulelor atunci când sunt folosite corect (administrate zilnic la o oră cât mai constantă, pe perioada menționată în prospect), este de 99,7%, ceea ce înseamnă o medie de mai puțin de 1 sarcină la 100 de utilizatoare. În aceste condiții, sarcina poate apărea numai printr-o eroare de administrare. De exemplu, chiar dacă sunt administrate la aceeași oră, în condițiile în care femeia consumă anumite medicamente sau alimente care interacționează cu pilulele sau apar vărsături în primele ore de la administrare, pilula nu mai este metabolizată de organism. Astfel, se creează o ”fereastră” care permite spermatozoidului să fecundeze ovulul femeii.

 

  1. Este posibil ca folosirea îndelungată a pilulelor să determine infertilitate sau probleme atunci când voi dori să rămân însărcinată?

Pilulele contraceptive NU afectează fertilitatea și nu reduc capacitatea femeii de a rămâne însărcinată în viitor. Dificultatea de a rămâne însărcinată poate fi determinată de vârsta femeii, și nu de istoricul privind administrarea pilulelor. Femeile sănătoase din punct de vedere reproductiv care opresc utilizarea pilulei pot rămâne însărcinate la fel de repede precum femeile care folosesc metode contraceptive non-hormonale. Pilula nu întârzie revenirea fertilităţii femeii după oprirea utilizării acesteia.

 

  1. Este nevoie de pauze în administrare?

Singurul motiv care impune întreruperea administrării pilulelor este dorința femeii de a rămâne însărcinată. Altfel, din punctul de vedere al sănătății, femeile nu au nevoie de „pauze” în utilizarea pilulelor. Mai mult decât atât, medicii atrag atenția că adesea, după ce încetează să folosească pilulele, multe femei rămân însărcinate, fără a fi planificat acest eveniment. Pilulele pot fi utilizate în siguranţă timp de mulţi ani fără a fi necesară întreruperea periodică a administrării.

 

  1. Mi se potrivește orice tip de pilulă contraceptivă?

Anumite condiții de sănătate pot restricționa utilizarea anumitor tipuri de pilule. De aceea, un control la un medic ginecolog sau endocrinolog sau o vizită prealabilă la un cabinet de planificare familială te poate ajuta să alegi produsul potrivit pentru tine. De asemenea, dacă observi anumite reacții neobișnuite care te neliniștesc, este bine să te întorci la specialist pentru reevaluarea pilulelor. Observație: este posibil ca în primele 2-3 luni de administrare să apară anumite reacții determinate de schimbările organismului, însă acestea sunt trecătoare și nu reprezintă motive de îngrijorare (așa cum am detaliat mai jos).

 

  1. Pilulele mă protejează de bolile cu transmitere sexuală?

Nu. Pilulele anticoncepționale nu te protejează niciodată de bolile cu transmitere sexuală (BTS). Singura metodă eficientă în acest sens este prezervativul, care este obligatoriu, mai ales la începutul vieții sexuale sau ori de câte ori este vorba despre un nou partener sexual.

 

  1. Cum se administrează pilulele?

Cele mai multe tipuri de pilule se administrează începând cu prima zi de menstruație și se continuă cu câte o pastilă pe zi la aceeași oră, timp de 3 săptămâni. Astfel, o folie conține 21 de pastile și se ia câte una în fiecare zi, la aceeași oră, din perioada menționată. Următoarea folie se începe după 7 zile de la terminarea celei precedente. La finalul pauzei de 7 zile dintre cele două folii apare menstruația.

Anumite tipuri de pilule conțin cele 21 de pilule active (cu hormoni) și alte 7 pilule inactive (nu conțin hormoni). Acestea sunt recomandate mai ales persoanelor cărora le este greu să țină evidența zilelor cu/fără pilule. Există și pilule care conțin 24 de pilule active și alte 4 pilule inactive. Utilizarea comprimatelor este continuă. Se ia câte un comprimat pe zi, 28 de zile consecutiv.

 

  1. Din ce moment sunt eficiente pilulele contraceptive combinate?

Din momentul în care începi prima folie sau reiei administrarea după o perioadă de neutilizare, este nevoie de circa 7 zile pentru ca efectul contraceptiv să se instaleze. Același lucru este valabil și în cazul în care uiți să iei o pilulă. În perioada celor 7 zile, este recomandat să folosești și o altă metodă contraceptivă de încredere pentru a te asigura că nu te vei confrunta cu o sarcină nedorită.

 

  1. Care sunt beneficiile utilizării?

Principalele beneficii ale administrării de pilule contraceptive sunt protecția de o sarcină nedorită și regularizarea ciclului menstrual.

În primul rând, anticoncepționalele asigură controlul continuu asupra momentului în care femeia/cuplul decide că sarcina este oportună și elimină ”accidentele” care pot conduce la o sarcină nedorită. Astfel, administrarea de pilule contraceptive este o metodă responsabilă de planificare familială.

În al doilea rând, un ciclu menstrual neregulat poate reprezenta un adevărat disconfort. Prin utilizarea pilulelor, regularitatea ciclului menstrual se îmbunătățește, iar femeia beneficiază de confortul de a ști cât mai exact când va apărea următoarea menstruație. În plus, pilulele au numeroase beneficii non-contraceptive, precum: pot diminua sau elimina durerile cu care se confruntă numeroase femei pe perioada menstruației, pot trata anemia (cauzată de lipsa de fier) sau pot ajuta la ameliorarea manifestărilor sindromului de ovare polichistice (care determină sângerări neregulate, acnee, păr în exces pe faţă sau corp).

 

  1. Cu ce efecte secundare este posibil să mă confrunt?

Este posibil ca în primele 2-3 luni de administrare să apară anumite reacții determinate de schimbările care se produc în organism, însă acestea sunt trecătoare și nu reprezintă motive de îngrijorare. În cazul în care acestea persistă, este bine să te adresezi specialistului.

Posibile efecte secundare:

  • Modificări ale caracterelor sângerării vaginale (sângerări mai reduse cantitativ şi zile mai puţine cu sângerare; sângerări neregulate; sângerări mai rare; lipsa sângerării lunare)
  • Dureri de cap
  • Senzație de greață sau amețeală
  • Durere la nivelul sânilor
  • Modificarea greutăţii
  • Modificări ale dispoziţiei generale
  • Acnee (se poate ameliora sau agrava – de obicei se ameliorează)
  • Tensiunea arterială poate creşte cu câteva unităţi (mm Hg). Dacă creşterea se datorează pilulei, tensiunea arterială scade rapid după oprirea utilizării pilulei.
  • În anumite cazuri, cel mai important risc asociat utilizării pilulelor este formarea unui cheag de sânge. De obicei, cheagurile de sânge apar inițial în picioare (tromboză venoasă profundă), dar, în unele cazuri, se pot rupe și pot ajunge la vasele de sânge din plămâni (embolie pulmonară). Cheagurile de sânge se pot forma, de asemenea, în vasele de sânge ale inimii și pot genera atacuri de cord sau în vasele creierului, provocând accidente vasculare cerebrale. De aceea, este important să discuți cu specialistul înainte de utilizare (care va investiga istoricul medical) și să faci periodic analizele uzuale.

 

  1. Ce este utilizarea extinsă?

Unele utilizatoare de COC nu urmează ciclul obişnuit de 3 săptămâni de administrare a pilulelor cu hormoni, urmate de o săptămână fără hormoni. Unele femei iau pilule cu hormoni timp de 12 săptămâni fără pauză, urmate de o săptămână cu pilule fără hormoni (sau fără pilule). Aceasta este utilizarea extinsă.

 

  1. Ce este utilizarea continuă? Este sigură?

Utilizarea continuă este administrarea de pilule cu hormoni fără pauză. Pentru astfel de utilizări, se recomandă pilulele monofazice. (vezi întrebarea numărul 3)

Femeile pot să utilizeze pilulele contraceptive combinate în diferite moduri, atunci când sunt instruite adecvat despre cum să procedeze. Multe femei preferă să aibă sub control momentul apariției sângerării lunare – sau dacă au sângerare –  să adapteze utilizarea pilulelor în funcţie de nevoile lor.

 

Beneficiile utilizării extinse şi continue:

  • Femeile au sângerare vaginală doar de 4 ori pe an sau deloc.
  • Reduce frecvenţa apariţiei cefaleei, sindromului premenstrual, modificărilor dispoziţiei generale, sângerărilor abundente şi dureroase pe care unele femei le prezintă în săptămâna fără pilule cu hormoni.

Dezavantajele utilizării extinse şi continue:

  • Sângerările neregulate pot să dureze pe perioada primelor 6 luni de utilizare – în special la femeile care nu au mai utilizat niciodată contraceptive orale combinate.
  • Este necesară o cantitate mai mare de pilule – 15 până la 17 folii pe an în loc de 13 folii.

 

  1. Există afecțiuni de sănătate care mă pot împiedica să utilizez pilulele?

Anumite afecțiuni de sănătate sau predispoziții pot influența posibilitatea utilizării anumitor tipuri de pilule. De aceea este important să stabilești tipul de pilule pe care îl vei utiliza alături de medicul specialist (ginecolog sau endocrinolog) sau specialistul în planificare familială. (vezi întrebările 17 și 23)

 

  1. Există vreo legătură între durerile menstruale și pilulele contraceptive?

Adeseori, utilizarea pilulelor contraceptive combinate ajută în tratarea durerilor cu care se confruntă femeile pe durata menstruației. De aceea, stoparea sau diminuarea crampelor menstruale se poate număra printre beneficiile non-contraceptive ale pilulei.

 

  1. Este adevărat că pilulele pot cauza cancer?

Pilulele NU favorizează apariția cancerului. Din contră, adesea medicii prescriu tratamente hormonale pentru a reduce riscul de cancer uterin sau ovarian în cazul anumitor femei. Folosirea pilulelor poate fi restricționată numai de anumite afecțiuni de sănătate. În afara acestei mențiuni, nu există motive pentru care femeile nu ar putea folosi pilulele pe durata întregii vieți reproductive, dacă își doresc acest lucru.

 

  1. În ce cazuri trebuie să mă prezint la doctor după începerea utilizării?

Unele femei se pot confrunta cu anumite efecte ale utilizării pilulelor în primele 2-3 luni de administrare. Adesea, acestea sunt cauzate de procesul de adaptare al organismului, sunt trecătoare și nu reprezintă motive de îngrijorare. Daca acestea persistă, este bine să te adresezi specialistului. (vezi răspunsul numărului 17)

Te poți adresa de urgență medicului ginecolog și dacă te confrunți cu următoarele simptome:

  • durere severă sau umflarea piciorului, care pot fi însoțite de sensibilitate, căldură sau modificări de culoare ale pielii (cum ar fi paloare, roșu sau albastru) – este posibil să aveți o tromboză venoasă profundă
  • dificultăți de respirație subită sau respirație rapidă, durere severă în piept cu respirație profundă, tuse bruscă fără o cauză evidentă (posibil cu sânge) – este posibil să aveți o complicație gravă a trombozei venoase profunde numită embolie pulmonară. Acest lucru se întâmplă când cheagul de sânge se deplasează la plămâni
  • durere în piept, de multe ori acută, dar manifestată uneori doar prin disconfort, presiune, greutate, disconfort în partea superioară a corpului care iradiază în spate, în maxilar, gât, braț, acompaniate de un sentiment de sațietate, asociate cu indigestie sau sufocare, transpirație, greață, vărsături sau amețeli – este posibil să aveți un atac de cord
  • slăbiciune sau amorțeală la nivelul feței, brațului sau piciorului, mai ales pe o parte a corpului, probleme de vorbire sau de înțelegere, confuzie bruscă, pierderea bruscă a vederii sau vedere încețoșată, dureri de cap severe/migrenă (mai grave decât în ​​mod normal) – este posibil să aveți un accident vascular cerebral
  • cefalee neobișnuită, severă și prelungită
  • pierderea bruscă parțială sau completă a vederii
  • durere abdominală acută, tulburări motorii
  • slăbiciune sau hipoestezie pronunţată care afectează brusc o parte a corpului sau un anumit membru

De asemenea, există și o serie de condiții care cresc riscul formării unui cheag de sânge, de exemplu:

  • primul an de utilizare a pilulei (inclusiv dacă este vorba despre reînceperea utilizării pilulei după o pauză de 4 săptămâni sau mai mult)
  • vârsta peste 35 de ani
  • persoanele supraponderale
  • existența unui membru al familiei (frate, soră sau părinte) care a avut un cheag de sânge la o vârstă relativ tânără (de exemplu, mai tineri de aproximativ 50)
  • nașterea cu câteva săptămâni înainte de începerea utilizării pilulei
  • prezența unei afecțiuni care crește riscul formării unui cheag de sânge, cum ar fi cancerul
  • fumatul – în special în cazul femeile cu vârsta de peste 35 de ani. Fumatul creşte riscul de infarct miocardic şi atac vascular cerebral, iar anticoncepţionalele intensifică riscul
  • imobilitatea (inclusiv inactivitatea prelungită, călătoriile prelungite cu avionul sau mașina)
  • anumite intervenții chirurgicale
  • tulburări de coagulare moștenite
  • boli cronice inflamatorii
  • hipertensiune arterială
  • fibrilația atrială
  • valvulopatie cardiacă
  • colesterolul mărit
  • sedentarismul

 

  1. Dacă uit să iau o pastilă, este posibil să rămân însărcinată?

Da! Efectul contraceptiv al pilulelor depinde decisiv de regularitatea administrării. Dacă una dintre pastile a fost uitată sau nu a fost administrată corect, este necesară folosirea unei metode contraceptive suplimentare care să asigure protecția în ceea ce privește o sarcină nedorită în următoarele 7 zile de la reluarea administrării pastilelor. Dacă ai uitat să iei o pilulă, o poți lua imediat ce îți aduci aminte, continuând cu următoarea conform orei la care obișnuiai să iei pilula în mod obișnuit.

 

  1. Ce efecte au pilulele dacă le-am utilizat înainte de a afla că sunt însărcinată?

Conform unor dovezi clare, pilulele nu vor cauza anomalii congenitale şi nu vor dăuna fătului dacă femeia rămâne însărcinată în timp ce utilizează pilula sau dacă în mod accidental începe să utilizeze pilula atunci când este deja însărcinată.

 

  1. Este posibil ca anticoncepționalele să cauzeze avort?

Nu! Studiile au arătat că pilulele nu întrerup evoluţia unei sarcini deja existente. Pilulele nu trebuie utilizate cu scopul de a încerca provocarea unui avort pentru că ele nu vor avea acest efect.

 

  1. Dacă alăptez am voie să utilizez pilule contraceptive?

Utilizarea anticoncepționalelor pe perioada alăptării influențează calitatea laptelui matern. Uneori, este posibilă ca femeia să rămână însărcinată chiar și în această perioadă. De aceea, în cazul femeilor care nu își doresc o a doua sarcină imediat, este necesară utilizarea unei metodă de contracepție eficiente. În acest caz, cel mai bine ar fi să mergi la un medic ginecolog pentru a verifica acest lucru.

 

  1. Pilulele determină anomalii congenitale?

Pilulele contraceptive nu produc anomalii congenitale şi nici naşteri gemelare. Conform unor dovezi clare, pilulele nu vor cauza anomalii congenitale şi nu vor dăuna fătului dacă femeia rămâne însărcinată în timp ce utilizează pilula sau dacă, în mod accidental, începe să utilizeze pilula atunci când este deja însărcinată. Dacă sarcina apare în timpul administrării pilulei, trebuie întreruptă imediat utilizarea acesteia.

 

  1. Este adevărat că pilulele diminuează libidoul?

Există o diferență clară între libido și atracție sexuală. Uneori, lipsa de dorință a femeii poate fi cauzată de anumite nemulțumiri legate de viața sexuală de cuplu. În plus, în cazul anumitor femei, nivelul de testosteron (prezent, de asemenea, în corpul femeii) este mai ridicat decât în cazul altor femei, ceea ce are un anumit impact asupra libidoului și care poate cauza inclusiv stări de oboseală sau schimbări dese de stare. Dacă sunteți de părere că nu atracția sexuală este problema, este recomandat să mergi la medicul ginecolog pentru a găsi o soluție împreună. Opțiunile sunt schimbarea tipului de anticoncepționale hormonale utilizate sau schimbarea metodei de contracepție pe care alegi să o utilizezi.

 

  1. Este adevărat că pilulele pot conduce la depresie?

Potrivit unui studiu recent realizat de American Journal of Epidemiology, femeile care utilizează contracepția hormonală au un nivel mai scăzut de simptome depresive decât femeile care folosesc alte metode de contracepție. Reacțiile adverse ale pilulelor privind modificările stării generale se referă la  efectele pe termen scurt. Aceleași efecte privind schimbările de stare generală sunt asociate și perioadei pre-menstruale, chiar și în cazul femeilor care nu folosesc contracepția hormonală. Este necesar să îți evaluezi obiectiv starea și motivele care determină aceste schimbări de dispoziție și, dacă vei considera oportun, să iei în considerare ajutorul unui medic psiholog.

 

  1. Există limite de vârstă în ceea ce privește administrarea?

Nu există o vârstă minimă sau maximă pentru utilizarea pilulei. Pilula pot fi o metodă potrivită pentru cele mai multe femei, de la debutul menstruaţiei (menarha) până la menopauză (dacă femeia nu are nicio afecţiune medicală care să îi limiteze utilizarea).

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.