Pilulele contraceptive: între mituri și adevăr

#1: După o anumită perioadă de utilizare, este nevoie de o pauză în administrare.

FALS. Femeile NU au nevoie de „pauze” în utilizarea pilulei. Mai mult decât atât, medicii atrag atenția că adesea, după ce încetează să folosească pilulele, multe femei rămân însărcinate, fără a fi planificat acest eveniment. Pilulele pot fi utilizate în siguranţă timp de mulţi ani fără a fi necesară oprirea lor periodică.

 

#2: Pilulele anticoncepționale asigură efectul contraceptiv din prima zi de administrare.

FALS. În cazurile femeilor care folosesc pilulele pentru prima dată sau reîncep folosirea după o lungă perioadă de neutilizare, este posibil ca efectul contraceptiv să apară la câteva zile (minim 7 zile) de la prima pilulă. Uneori, este nevoie de o perioadă pentru ca pilulele să se sincronizeze cu hormonii naturali din corpul femeii și astfel, acțiunea contraceptivă să fie asigurată. Din acest motiv, se recomanda folosirea, în paralel, a unei metode contraceptive suplimentare în prima lună de administrare a pilulelor.

 

#3: Te-ai întrebat vreodata ce se intampla daca iei anticoncepționale fără pauză? Folosirea îndelungată a pilulelor duce la infertilitate?

FALS. Pilulele contraceptive NU afectează fertilitatea și nu reduc capacitatea femeii de a rămâne însărcinată în viitor. Dificultatea de a rămâne însărcinată poate fi determinata de vârsta femeii, și nu de istoricul privind administrarea pilulelor. Femeile sănătoase din punct de vedere reproductiv, care opresc utilizarea pilulei, pot rămâne însărcinate la fel de repede ca şi femeile care folosesc metode contraceptive nehormonale. Pilula nu întârzie revenirea fertilităţii femeii după oprirea utilizării acesteia.

 

#4: Pilulele produc anomalii congenitale.

FALS. Anticoncepționalele NU determină anomalii congenitale şi nici naşteri gemelare. Conform unor dovezi clare, pilulele nu vor cauza anomalii congenitale şi nu vor dăuna fătului dacă femeia rămâne însărcinată în timp ce utilizează pilula sau dacă începe să utilizeze în mod accidental pilula atunci când este deja însărcinată. Dacă sarcina apare în timpul administrarii pilulei, trebuie întreruptă imediat utilizarea, aceasta nemaiavând niciun efect.

 

#5: Anticoncepționalele cauzează avort.

FALS. Pilulele NU întrerup evoluţia unei sarcini deja existente. Studiile de specialitate arată că pilulele nu întrerup evoluţia unei sarcini deja existente. Pilulele nu trebuie utilizate cu scopul de a încerca producerea unui avort, pentru simplul fapt ca ele nu vor produce avort.

 

#6: Pilulele cresc riscul apariției cancerului.

FALS. Pilulele NU favorizează în niciun fel apariția cancerului. Din contră, adesea medicii prescriu tratamente hormonale pentru a reduce riscul de cancer uterin sau ovarian în cazul anumitor femei. Folosirea pilulelor poate fi restricționată numai de anumite afecțiuni de sănătate. În afara acestei mențiuni, nu există motive pentru care femeile nu ar putea folosi pilulele pe durata întregii vieți reproductive, dacă își doresc acest lucru.

 

#7: Pilulele anticonceptionale se administrează numai în zilele cu contact sexual.

FALS. Efectul contraceptiv al pilulelor este asigurat numai de administrarea corectă, regulată. Așadar, acestea trebuie luate în fiecare zi, indiferent dacă femeia are sau nu contact sexual în acea zi.

 

#8: Anticoncepționalele îngrașă.

FALS. Cel mai adesea, controlul greutății corporale este direct influențat de stilul de viață și obiceiurile alimentare, și NU de folosirea pilulelor. De multe ori, utilizarea anticoncepționalelor și schimbarea stilului alimentar se suprapun, iar creșterea în greutate este atribuită în mod eronat pilulelor.

Cu toate acestea, anumite pilule pot determina creșterea poftei de mâncare. În aceste cazuri, soluția este schimbarea tipului de pilule sau menținerea dietei de dinaintea utilizării.

 

#9: Pilulele protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS).

FALS. Pilulele NU protejează împotriva BTS, ci previn numai apariția unei sarcini nedorite. Aceste infecții se transmit în momentul contactului sexual, prin contactul lichidelor seminale. Astfel, pentru a elimina riscul infestării, este nevoie de o metodă contraceptivă de barieră. Folosit corect, prezervativul este singura metodă care protejează împotriva infecțiilor transmisibile pe cale sexuală. De multe ori, BTS-urile pot fi prezente fără a-și face simțită prezența prin simptome, iar cei infectați pot să nu fie conștienți de acest lucru. De aceea, prezervativul este o metodă contraceptivă absolut necesară la începutul vieții sexuale și ori de câte ori este vorba despre un partener sexual nou.

 

#10: Omiterea unei pastile crește riscul de sarcină.

ADEVĂRAT. Este adevărat! Regularitatea administrării este cea care asigură protecția contraceptive. Dacă una dintre pastile a fost uitată sau nu a fost administrată corect, este necesară folosirea unei metode contraceptive suplimentare care să asigure protecția în ceea ce privește o sarcină nedorită.

 

#11: Anticoncepționalele nu sunt sigure și sunt dăunătoare pentru organism.

FALS. Folosite corect, conform indicațiilor, pilulele sunt o practică 100% sigură, care asigură un ciclu menstrual regulat. Eficienţa depinde de utilizatoare. Utilizate corect, anticoncepţionalele orale combinate sunt eficiente în 99% din cazuri. Mai mult decât atât, pilulele au numeroase beneficii non-contraceptive, dintre care fac parte: pot diminua sau elimina durerile cu care se confruntă numeroase femei pe perioada menstruației, pot trata anemia (cauzată de lipsa de fier) sau pot ameliora manifestarile sindromului de ovare polichistice (care determină sângerări neregulate, acnee, pilozitate în exces pe faţă sau corp).

Anticoncepţionalele orale combinate conţin doze mici din 2 hormoni care mimează acţiunea hormonilor naturali din corpul femeii (estrogenului şi progesteronului). Anticoncepţionalele orale combinate sau contraceptivele orale combinate (COC) sunt denumite şi „pilule”, pilule combinate cu doze mici, contraceptive orale sau CO. De regulă, administrarea pilulelor începe în prima zi de menstruație, și se continua cu câte o pilulă pe zi, timp de trei săptămâni (21 de zile). În cea de-a patra săptămână administrarea se oprește, urmând ca pe durata acesteia să apară menstruația.

 

#12: Unele antibiotice reduc eficiența pilulelor.

ADEVĂRAT. Unele antibiotice au acest efect, însă cele mai multe nu influențează eficiența pilulelor. Pentru a elimina acest risc, este bine să precizați medicului ce tip de anticoncepționale utilizați în momentul în care vă prescrie antibiotice. Dacă va fi necesar, specialistul vă va recomanda să folosiți o altă metodă contraceptivă pe durata administrării antibioticelor, astfel încât să nu existe riscul de sarcină nedorită.

 

#13 Dacă am contacte sexuale numai în perioada nefertilă, nu am nevoie de contracepție.

FALS. Deși este destul de utilizată, metoda calendarului face parte din categoria practicilor cu risc crescut de sarcină nedorită. Calcularea cu exactitate a perioadei fertile/nefertile presupune luarea în calcul a mai mulți factori. Chiar și în cazul femeilor cu un ciclu menstrual regulat, echilibrul hormonal poate fi tulburat de mai multe variabile cu impact asupra acelor zile considerate a fi ”sigure” din punct de vedere sexual. Creșterea în greutate, stresul, vârsta, anumite medicamente sau alți factori pot duce la eșecul metodei natural de contracepție. Astfel, folosirea unei metode contraceptive sigure, de lungă durată este mult mai eficientă în ceea ce privește controlul apariției sarcinii. Utilizate corect anticoncepţionalele orale combinate sunt eficiente în 99% din cazuri.

 

#14: În perioada de alăptare nu pot rămâne însărcinată.

FALS. De regulă, alăptarea amână momentul ovulației. Totuși, acest fapt nu reprezintă întotdeauna o garanție, iar sarcina este posibilă chiar și în această perioadă. De aceea, este bine ca femeia care alaptează să ceară sfatul medicului pentru a alege cea mai potrivită metodă contraceptivă – ex:  pilula care poate fi utilizată în această perioadă.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.