Ce trebuie să știi atunci când vrei să iei anticoncepționale

Anumite alimente, suplimente nutritive sau medicamente pot influența eficacitatea anticoncepționalelor pe care le foloseși. Pentru a evita momentele neplăcute, am pregatit o listă cu recomandari practice pe care trebuie să le iei în calcul chiar de la prima pilulă.

Anticoncepționale – când se iau

  • Începerea foliei de anticoncepționale din prima zi de menstruație asigură protecție imediată. Dacă iei prima pilulă în altă zi a ciclului menstrual, atunci este bine să folosești metode contraceptive suplimentare în primele 7 zile de administrare.
  • Poți începe folia în prima duminică după apariția menstruației. În acest caz, ai următoarele avantaje: îți va fi ușor să ții minte când ai început-o și, în plus, eviți apariția menstruației în weekend, un aspect important dacă plănuiești să călătorești. Dacă alegi acest tip de administrare, pentru a te asigura că ești protejată, este recomandat ca în primele 7 zile să folosești o metodă contraceptivă suplimentară.
  • După un episod de gastroenterită (manifestată prin diaree, vomă, dureri abdominale etc), chiar dacă pilulele au fost administrate corect, este necesar să folosești o metodă de contracepție suplimentară pentru cel puțin următoarele 7 zile.

Anticoncepționalele și dieta

  • Cura cu suc de grepfrut și ceaiul de sunătoare reduc eficiența anticoncepționalelor. Pentru a putea conta pe efectul contraceptivului tău, ai grijă să nu le suprapui!

Anticoncepționalele și antibioticele

  • Antibiotice precum ampicilina, metronidazolul, chinolonele și tetraciclina NU reduc efectul contracepției orale, pilulele rămânând la fel de eficiente chiar și în condițiile administrării simultane.
  • Antibioticele care interacționează cu anticoncepționalele sunt cele folosite în tratamentul tuberculozei, meningitei sau infecției cu Mycobacterium avium (cel mai des-întâlnit germene dintre bacteriile netuberculoase).

Anticoncepționalele și alte medicamente

 • Alte tipuri de medicamente care scad efectul anticoncepționalelor includ antidepresivele și antifungicele, o parte dintre medicamentele folosite în tratarea diabetului și unele indicate pentru tratarea anxietății și a tulburărilor de somn. Discută cu medicul aceste aspecte!
 • Medicamentele care accelerează capacitatea de metabolizare a ficatului pot afecta eficiența pilulelor: carbamazepina, fenobarbitalul, fenitoina, rifampicina.
 • Pilulele contraceptive cresc acțiunea următoarelor medicamente: diazepam, antidepresive triciclice, teofilină. De aceea, în condițiile unui tratament cu aceste tipuri de medicamente, este necesară scăderea dozelor acestora.
 • Contraceptivele orale pot determina necesitatea ajustarii dozelor de Paracetamol și de Aspirină.
 • Dacă ai probleme cu greutatea, discută cu medicul despre cea mai bună metodă contraceptivă pentru tine. Contracepția orală poate avea un efect redus sau chiar anulat în cazul persoanelor supraponderale.
 • Contracepția orală este contraindicată fumătoarelor cu vârsta de peste 35 de ani.
Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.