Mituri despre gonoree

Ce este gonoreea?

Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală cauzată de infecția cu bacteria Neisseria gonorrheae și este considerată una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, anual există aproximativ 88 de milioane de cazuri noi de persoane infestate cu gonoree. Faptul că oricine poate contracta virusul, prin contact sexual cu o persoană infectată, nu este o minciună, dar există câteva mituri când vorbim despre gonoree. Hai să vă spunem și care sunt acestea:

  1. Simptome gonoree – Vei ști că ai gonoree fără să te fi testat înainte?

Fals. Gonoreea este o infecție bacteriană care e cel mai adesea asimptomatică, ceea ce înseamnă că de cele mai multe ori nu se manifestă în niciun fel. Atunci când prezintă simptome, cele mai frecvente sunt scurgerile vaginale și arsuri în timpul urinării, dar acestea nu indică neapărat gonoree, de aceea singura modalitate de a ști sigur că ai infecția este să te testezi.

  1. Testarea este neplăcută și stânjenitoare

Fals. Deși e unul dintre cele mai comune mituri despre gonoree, adevărul este exact opusul. Testarea este cât se poate de simplă, precisă și ușoară, fiind nevoie doar de o mostră de secreție vaginală. Astfel, nici nu se pune problema unei situații stânjenitoare, testarea fiind una foarte ușoară și care poate face lumină în viața ta, confirmând sau infirmând prezența acestei boli cu transmitere sexuală.

  1. Dacă fac sex anal sau oral nu mă pot infecta cu gonoree

Fals. Gonoreea se transmite prin orice fel de contact sexual, indiferent că e vaginal, oral sau anal. Infecția gonoreică anală poate produce mâncărimi, durere, scurgeri vaginale și sângerări. Simptomele gonoreei orale sunt mai puțin severe, implicând dureri în gât și dificultăți la înghițire.

  1. Tratamentul pentru gonoree nu există?

Fals. Gonoreea este vindecabilă. Este necesar un tratament cu antibiotice care ameliorează simptomele în primele 7 zile. Dar cum am menționat deja că gonoreea nu prezintă simptome de cele mai multe ori, este important ca ambii parteneri să fie testați, pentru că, în cazul în care ambii sunt infectați și doar unul primește tratament, partenerul infectat care nu manifestă simptome clare poate continua să-l reinfecteze pe celălalt.

  1. Dacă am gonoree și sunt însărcinată, infecția se va transmite și copilului

Adevărat/Fals. Dacă ești însărcinată sunt șanse ca, în timpul nașterii, copilul să primească infecția, iar aceasta îi poate provoca probleme grave de sănătate în viitor. De aceea e necesar un consult medical amănunțit, în urma căruia să primești cel mai bun tratament, căci doar tratând gonoreea cât mai repede posibil diminuezi șansele de complicații medicale ale copilului.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.