Dacă ni s-a întâmplat vreun accident – am uitat să luăm anticoncepţionalul pe care îl luăm în mod uzual, prezervativul s-a rupt sau a alunecat sau pur şi simplu nu ne-am protejat în niciun fel – atunci dăm fuga la farmacie, cât mai repede după contactul sexual, şi cerem pilula de a doua zi.
MIT #1 Contracepția de urgență este un mijloc de avort?
Pilula de urgență previne sarcina în principal prin întârzierea ovulației, împiedicând astfel fecundarea. Levonorgestrelul, substanța activă, nu inhibă implantarea ovulului fecundat și nu întrerupe o sarcină, ceea ce înseamnă că nu are niciun efect abortiv și nu va afecta o sarcină deja instalată sau fătul.
„Pilula abortivă”, numită și ca „avort medicamentos”, este o pilulă diferită. Pastilele abortive sunt administrate ulterior apariției sarcinii și acționează altfel decât contracepția de urgență – practic ele opresc dezvoltarea unei sarcini după ce aceasta a fost stabilită. Pilula abortivă forțează uterul să elimine produsul concepției. Utilizarea pastilelor abortive este mult mai strict reglementată decât cea a pilulele contraceptive de urgență. Spre deosebire de contracepția de urgență, pastilele abortive nu pot fi cumpărate din farmacii fără prescripție medicală.
MIT #2 Pilula de a doua zi este periculoasă pentru organism?
Pastila contraceptivă de urgență previne sau întârzie eliberarea unui ovul din ovar (împiedică așadar ovulația), cu ajutorul hormonului numit levonorgestrel, același hormon prezent în multe contraceptive cu administrare regulată, însă în doze diferite. Pilula de a doua zi face parte din categoria OTC-urilor – produse medicale care pot fi eliberate fără prescripție medicală, fiind disponibile în farmacii pentru oricine trece printr-un „accident”. Nu este periculoasă pentru organism și este indicată pentru situațiile de urgență, în care metoda contraceptivă folosită în mod obișnuit a eșuat. Nu trebuie utilizată ca metodă regulată de contracepție, ci nu mai mult de câteva ori pe an.
MIT #3 Utilizarea repetată a pilulei de a doua zi afectează capacitatea de a rămâne însărcinată în viitor?
Levonorgestrelul crește posibilitatea dereglărilor de ciclu menstrual, astfel încât menstruația poate apărea mai devreme sau mai târziu decât în mod normal. Aceste schimbări pot determina modificarea perioadei fertile, însă nu există date cu privire la fertilitate pe termen lung.
MIT #4 O dată luată, pastila contraceptivă de urgență mă protejează de sarcină până la următoarea menstruație?
Acțiunea pilulei de a doua zi este aceea de a bloca ovulația timp de câteva zile – maxim 72 de ore. Așadar, după această perioadă, riscul de a rămâne însărcinată în cazul unui contact sexual neprotejat este la fel de mare ca înainte de a utiliza pilula.
MIT #5Dacă am luat astăzi pastila de a doua zi, aceasta mă va proteja și dacă fac sex neprotejat mâine?
Eficiența unei pastile contraceptive de urgență se rezumă la un singur act sexual neprotejat. Pilula trebuie administrată în maximum 72 de ore după contactul sexual neprotejat.