Lichidul preejaculator: ce ar trebui să știi despre el

Vă distrați, lucrurile se încing, dar nu ați ajuns la penetrare. Crezi că nu ai de ce să te temi? Sau poate? Iată tot ce trebuie sa știi despre lichidul preejaculator.

Lichidul secretat înainte de ejaculare este cunoscut sub numele de lichid preejaculator sau lichid Cowper, deoarece este secretat de glandele bulbouretrale numite și glandele Cowper.

Aceste glande Cowper sunt exocrine și se află sub vezica urinară și prostată, în vecinătatea uretrei. În timpul actului sexual, ele produc lichidul preejaculator, care trece prin două canalicule direct în uretră, ca mai apoi să ajungă în vagin.

Cum arată și ce conține?

Acest lichid este transparent și are o consistenţă vâscoasă. Însă, în cazul în care glandele Bartholin sau Cowper au suferit modificări și nu sunt tocmai sănătoase, acest lichid suferă modificări de culoare, de consistenţă sau chiar și din punct de vedere cantitativ.

În ceea ce privește compoziția, acesta este format din apă, fructoză, proteine, sodiu, zinc, potasiu şi calciu, însă poate sau nu conține spermatozoizi, dar vom vorbi mai târziu despre posibilitatea de a rămâne însărcinată de la lichidul Cowper.

Rolul lichidului preejaculator

Acesta are în principiu rolul de a lubrifia atât aparatul reproducător masculin, cât și pe cel feminim, în timpul actului sexual, pentru o calitate mai ridicată a acestuia. De asemenea, specialiștii mai spun că lichidul curăță uretra atunci când iese pe canal, înlăturând depunerile întâlnite.

Rămâi sau nu însărcinată de la lichidul preejaculator?

Am scris toate aceste lucruri ca tu să înțelegi mai bine dacă poți rămâne însărcinată de la lichidul preejaculator, în cazul unui contact sexual neprotejat. Deși se pare că lichidul preejaculator poate să conțină foarte puțini spermatozoizi sau chiar deloc, răspunsul este ”Da, poți rămâne însărcinată.” De ce? Pentru că în timpul unui contact sexual anterior, cu ejaculare, este posibil să rămână spermatozoizi în uretră, locul pe unde curge și lichidul preejaculator. Astfel, în cazul unui următor contact sexual, lichidul poate ”lua după el” spermatozoizii rămași în uretră și îi poate transporta în vagin.

Ce să faci?

Luând toate aceste lucruri în considerare, cel mai bine este să folosești anticoncepționale, dacă ai o relație stabilă, cu un partener în care ai încredere și cu care întreții relații sexuale neprotejate. Dacă nu ești sigură de partenerul tău, cel mai bine este să folosești prezervativul, care nu numai că are o eficiență ridicată, dar te și protejează de bolile cu transmitere sexuală, despre care am vorbit aici.

Sperăm că acest articol a mai elucidat un pic misterul lichidului preejaculator și o să-ți fie de folos pe viitor 😊

Pentru orice alte nelămuriri ai, te invităm să ne scrii pe doctorul@planificaneprevazutul.ro sau ne poți găsi pe contul de Facebook și pe cel de Instagram. 😊

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.