Sexul neprotejat și riscurile lui

Când vine vorba despre sex, tinerii se simt îngrijorați de riscul instalării unei sarcini nedorite, dar și de cel al contractării unei boli cu transmitere sexuală. Cu toate acestea, aflăm recent din sondajul realizat de Planifică Neprevăzutul că peste 60% dintre ei au făcut cel puțin o dată sex neprotejat. Fie că e vorba despre aventuri de-o noapte, fie că nu ai avut prezervativul la îndemână sau te-a luat valul și ai uitat complet despre acest lucru, ei bine, protecția este foarte importantă pentru că sexul neprotejat poate avea riscurile lui. Și ca să fii #safe data viitoare, vorbim acum despre consecințe, ca să știi cum să te pregătești.

 1. Ce este sexul neprotejat?

Prin sex neprotejat înțelegem momentul când oamenii nu folosesc nicio metodă contraceptivă menită să împiedice instalarea unei sarcini nedorite. Dacă vorbim despre evitarea unei sarcini, există și persoane care folosesc metode tradiționale de contracepție printre care metoda retragerii și metoda calendarului, dar asta înseamnă că lași decizia de a te trezi cu o sarcină la voia întâmplării, ca să nu mai vorbim despre riscurile asociate bolilor cu transmitere sexuală. Atenție – prezervativul este SINGURA metodă care protejează atât de BTS, cât și împotriva unei sarcini nedorite, iar acest aspect nu trebuie neglijat. Când totuși acesta dă greș și sperma ajunge în vagin, atunci singura soluție pe care o mai ai pentru a evita apariția unei sarcini este să mergi la o farmacie și să iei pilula de a doua zi.

În plus, metodele de mai sus prezintă o rată de eșec semnificativă, așa că nu este recomandat să le folosești dacă vrei să nu rămâi însărcinată, iar în cazul băieților – dacă nu vrei să devii tătic. Just saying… 😁

 1. Care sunt riscurile?

Așa cum spuneam și mai sus, un prim risc ar fi acela de a rămâne însărcinată. Din fericire pentru tine, chiar dacă ai avut parte de un contact sexual neprotejat, există o a doua șansă și anume posibilitatea să iei pastila de a doua zi. Pentru a evita acest risc, indicat e să o administrezi în primele 24 de ore, dar nu mai târziu de 72 de ore.

În schimb, un risc mare al sexului neprotejat este acela de a lua o boală cu transmitere sexuală de la partener/ă. E posibil să nu acorzi atenție acestui lucru sau chiar să nu-ți dai seama dacă ai sau nu o BTS pentru că acestea nu prezintă simptome, în general, ceea ce înseamnă că partenerul infectat este posibil să nici nu știe de existența bolii pe care o are.

 1. Ce e de făcut după ce faci sex neprotejat?

Chiar dacă după o partidă de sex nu mai poți preveni o astfel de boală, ce poți face în continuare este să te prezinți la medic și să faci un set de analize, de preferabil, în primele zile de la contactul sexual neprotejat cu recomandarea de a repeta screeningul pentru boli cu transmitere pe cale sexuală peste 6 luni. Dacă s-a întâmplat să treci prin asta, nu te panica și urmărește pașii de mai jos!

În cazul fetelor:

 • Să iei pilula de a doua zi pentru a evita riscul instalării unei sarcini nedorite
 • După 3 săptămâni de la administrarea pastilei se recomanda efectuarea unui test de sarcină ca să verifici eficiența acesteia
 • Să urmărești scurgerile vaginale, dacă acestea se modifică – cantitate, culoare, miros sau dacă apar mâncărimi, usturimi ce pot indica infecții vaginale
 • Să te prezinți la medicul ginecolog după aproximativ 2 săptămâni pentru a verifica starea ta de sănătate și să-ți recomande setul de analize specifice pentru a testa BTS

În cazul băieților:

 • Să te prezinți la medic după 6 săptămâni ca să-ți recomande setul de analize specifice pentru a testa BTS. În general se fac analize de sânge și de urină, dar recomandat este să urmezi indicațiile medicului.

 

 1. Cum eviți o BTS?

Abstinența ar fi o soluție, dar știm că nu despre asta este vorba. Pentru a fi sigur/ă că nu iei o boală cu transmitere sexuală, asigură-te că folosești o metodă contraceptivă de barieră (cum ar fi prezervativul) la fiecare contact sexual.

Medicii recomandă ca după începerea vieții sexuale, să faci controale regulat, mai ales în cazul fetelor. Cele mai multe dintre bolile cu transmitere sexuală pot să nu manifeste niciun simptom la băieți, iar la fete, să ducă la infertilitate sau chiar cancer de col uterin. Una dintre principalele responsabilități atunci când începi să ai contacte sexuale este aceea de a îți verifica sănătatea sexuală regulat, prin controale, analize și folosirea metodei contraceptive potrivite. În cazul băieților, unele boli cu transmitere sexuală pot duce la cancer de penis, deci dacă ai făcut sex neprotejat cu o nouă parteneră, ar fi indicat să te testezi, iar dacă testele ies pozitive, să urmezi tratamentul indicat de un medic specialist. E primordial să afli cât mai devreme și să tratezi la timp, atât pentru binele tău, dar și pentru al eventualilor viitori parteneri sexuali!

 1. Ce e de făcut pentru data viitoare?

Recapitulăm:

 1. Asigură-te că ai ales o metodă contraceptivă sigură și modernă, astfel încât să nu-ți pui sănătatea sau viitorul într-un context pentru care nu ești pregătit. Planurile tale de viitor nu ar trebui să fie afectate de o sarcină nedorită sau de o boală cu transmitere sexuală.
 2. Metoda retragerii și cea a calendarului NU SUNT SIGURE, evită-le
 3. Mergi regulat la medicul specialist pentru a-ți verifica starea de sănătate!

Sperăm că ți-a fost de folos acest articol, iar dacă ai întrebări sau vrei să ne propui un nou subiect de abordat pe site, trimite mesaj la adresa doctorul@planificaneprevazutul.ro sau ne poți găsi pe contul de Facebook și pe cel de Instagram. 😊

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.