Herpesul – ce este, care sunt modalitățile de transmitere și mituri legate de virus

Dacă te intrebi ce este herpesul, de ce apare herpesul, daca herpesul se ia sau nu, vei găsi raspuns la toate aceste întrebari in acest articol.

Despre herpes am tot auzit lucruri, dar știați că acesta este un virus care poate apărea atât în zona gurii sau a feței, dar și în zona genitală? Vorbim astfel de două tipuri de virus: herpes simplex tip  1 – care provoacă leziuni în jurul gurii și a feței și herpes simplex tip 2 – care provoacă herpesul genital.

Si totusi, de ce apare herpesul? Ambele tipuri de herpes se transmit prin contactul direct cu fluide/secreții sau leziuni ale individului infectat, virusul afectând mult mai mulți oameni la nivel global decât orice altă infecție cu transmitere sexuală – la nivel global, 417 milioane de oameni cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani au herpes genital, asta însemnând că aproximativ unul din șase oameni este infectat.

Este bine de știut că, deși herpes simplex tip 2 este responsabil în mare parte de herpesul  genital, și herpes simplex de tip 1 îl poate cauza – de exemplu, prin contactul sexual oral cu o persoană cu infecție herpetică orală  (conform unor date, în 40% din cazuri, herpesul genital este provocat de virusul herpes 1).

Cele mai frecvente simptome ale infecției cu herpes constau în apariția mai multor vezicule la nivelul organelor genitale externe, perianal, labial, dar există și simptome asemănătoare gripei, adenopatie inghinală (mărirea ganglionilor), durerea și inflamația vulvei.

După expunerea la virus, perioada de incubație variază între 4 și 12 zile. Apoi, veziculele care apar se transformă în ulcere dureroase și se pot vindeca între 2 și 4 săptămâni.

Cauzele de recurență a herpesului pot fi:

  • stresul
  • contactul sexual
  • menstruația
  • scăderea imunității
  • expunerea la soare

Acum vă v-am spus ce este herpesul și cum se transmite, hai să aflăm și adevărul din spatele celor mai cunsocute mituri despre acest virus:

  1. Vei ști dacă ești infectat cu herpes

Fals. 80% dintre oameni infectați cu herpes nu știu că au virusul, asta pentru că de cele mai multe ori boala este asimptomatică sau simptomele fie sunt prea subtile, fie apar destul de târziu. Conform Herpes Viruses Association, doar una din cinci persoane prezintă simptome specfice herpesului. Singura modalitate prin care poți afla dacă ai herpes este dacă te testezi pentru asta, determinarea din sânge a anticorpilor anti Herpes simplex tip 1 și tip 2.

  1. Prezervativul te protejează împotriva herpesului

Adevărat/Fals. Folosirea prezervativului este esențială în prevenția oricărei boli cu transmitere sexuală, dar nu garantează 100% protejarea față de herpes, iar acest lucru se datorează faptului că acest virus se transmite prin contact  direct cu pielea, în special în zonele ulcerate care conțin  secreții infectante. De aceea, doctorii recomandă abstinența sexuala în perioada în care persoana infectată are erupții, pentru că atunci virusul are capacitatea cea mai mare  de transmitere.

  1. Herpesul se ia prin contact cu un vas de toaletă folosit de cineva infectat

Fals. Virusul are o durată de viață extrem de scăzută în contact cu aerul, în momentul în care părăsește celulele pielii moare, deci nu trăieste pe o suprafață uscată. De altfel, nu există niciun caz cunoscut al vreunei persoane care să se fi infectat cu virusul în acest mod. De asemenea, persoanele infectate pot folosi aceleași dușuri, mașini de spălat sau piscine cu persoanele neinfectate fără să se îngrijoreze că s-ar putea transmite infecția.

  1. Persoanele infectate trebuie să își limiteze contactele sexuale

Adevărat. Deoarece herpesul genital este o boala cu transmitere pe cale sexuală se recomandă repaus sexual pe perioada fazei acute a bolii când riscul de transmitere este maxim.

  1. Herpesul nu este vindecabil

Adevărat. Deși nu există un tratament specific care să elimine complet virusul din organism, există unele recomandări terapeutice care pot face fazele acute mai puțin dureroase: administrarea de analgezice uzuale, aplicarea locală de gheață. Există medicamente antivirale care țin sub control fazele acute – erupțiile, reducându-le atât durata, cât și severitatea, și care micșorează șansele de transmitere a virusului, indiferent dacă persoana infectată prezintă sau nu simptome.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.