Cum le spui părinților că ți-ai început viața sexuală

Te-ai gândit să le spui alor tăi că ți-ai început viața sexuală și nu n-ai nicio idee despre cum să le zici?

Viața sexuală, masturbarea și relațiile fac parte din viața noastră și sunt lucruri cât se poate de normale. Pentru orice adolescent, începutul vieții sexuale este unul plin de emoții. Însă, vine cu multe întrebări și stres care automat se resimt în relația cu părinții.

Ți-am pregătit un articol care să te ajute să-ți faci curaj să comunici cu ai tăi despre o etapă importantă din viața ta.

Ce modificări apar în corp după dezvirginare

În primul rând, este bine să știi că nu vor apărea modificări vizibile pe corpul tău care să le arate părinților că ți-ai început viața sexuală. La fete, momentul pierderii virginității se definește adesea prin ruperea himenului. La băieți, echivalentul ar putea fi ruperea frenului prepuțial. Sau, cum este denumită popular, „ața”. Însă, acest aspect este doar pe jumătate adevărat. Frâul prepuțului se poate rupe și în cazul masturbării, fiind forțată decalotarea și întinderea frâului, sau în timpul dușului, prin frecare mai intensă.

Citește mai multe despre modificările care apar în corpul băieților după dezvirginare.

Cum le spui că ți-ai început viața sexuală

Dacă ți-ai început deja viața sexuală și vrei doar să le comunici asta și alor tăi, atunci tot ce poți să faci este să te relaxezi. În primul rând pentru că ai tăi s-au gândit deja la acest moment încă de când erai în burtica mamei tale. Apoi, pentru că stresul este energie care se transmite. Și nu vrei să le transmiți asta alor tăi, nu-i așa?

Le spui ambilor părinți sau doar unuia dintre ei?

După ce ți-ai făcut curaj să vorbești, în funcție de relația pe care o ai cu ai tăi, decide dacă vrei să le dai vestea amândurora sau doar unuia dintre ei față de care te simți mai apropiat. Nu-i nimic greșit să simți mai multă deschidere față de un anumit părinte, iar asta nu înseamnă că nu-i iubești pe amândoi.

Alege un moment oportun de comunicare

Ideal ar fi să începi discuția când aveți timp la dispoziție să povestiți pe marginea subiectului. Și fă-o față în față, nu prin mesaje text sau mesaje audio.

Asigură-i că ești informat despre ce înseamnă că ți-ai început viața sexuală

Dacă vrei ca ai tăi să te trateze cu maturitate, arată-te că ești informat despre ceea ce înseamnă activitate sexuală (cu bune și cu riscuri). De exemplu, spune-le că știi despre metodele contraceptive cum este prezervativul sau pilule contraceptive. Spune-le că ești la curent și de riscurile la care te expui odată cu începerea vieții sexuale, cum sunt bolile cu transmitere sexuală. Însă, știi că prezervativul este singurul care te ține departe de ele. Iar la final, spune-le despre pilula de urgență care este acolo ori de câte ori apare un „accident” cu metoda contraceptivă.

Ai răbdare cu ei

Le-ai dat vestea și-ți vine să rupi ușa și să fugi din cameră? Cel mai probabil și ei simt același lucru. Așadar, acordă-le câteva momente de răgaz în care să „digere” informația pe care le-ai oferit-o.

De fapt, nu există o formulă magică prin care să-i anunți că ți-ai început viața sexuală. Însă, ceea ce au nevoie părinții tăi să știe este faptul că ești o persoană responsabilă. Așa cum ziceam mai sus, asigură-i că:

  • Ești într-o relație sănătoasă;
  • Nu ți-a fost încălcat consimțământul în niciun fel;
  • Vă protejați împotriva unei sarcini neprevăzute sau a unei BTS;

Astfel, s-ar putea să ai o surpriză și să primești din partea părinților înțelegerea și susținerea pe care o meriți. Ba chiar s-ar putea să-ți ofere câteva sfaturi și lecții de viață pe care le-au experimentat ei. Dacă observi că se înfurie și au o reacție mai degrabă negativă, ascultă ceea ce au de spus și spune-le că vei lua în considerare părerea lor.

 

 

 

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.