TOP 5 lucruri mai puțin știute despre pilula de a doua zi

Atunci când tinerii și adolescenții pleacă în vacanțe, primul gând care le vine în minte este distracția. Și ca cea din urmă să nu fie întreruptă de situații nedorite, medicii îi sfătuiesc să-și pună în bagaje un kit care să conțină contracepția de urgență pentru că îi poate ajuta să evite pe ultima sută de metri o sarcină nedorită.

Cu toate acestea, în afara întrebărilor frecvente care îi preocupă pe tineri despre pilula de a doua zi și care se regăsesc aici, există și alte lucruri mai puțin cunoscute. Mai jos am enumerat câteva întrebări care e posibil să-ți stârnească curiozitatea și să-ți completeze informațiile despre această metodă contraceptivă.

  1. De ce pilula de a doua zi e considerată contracepție de urgență?

Pilula de a doua zi este o metodă contraceptivă de urgență pentru că se administrează doar în cazul în care se întâmplă un accident. Adică: prezervativul alunecă, se rupe, altă metodă contraceptivă eșuează, ș.a. E recomandat să se folosească doar la nevoie, chiar dacă aceasta apare de mai mult de 2 ori într-un an, dar ideal pentru aceste cazuri este să se folosească o metodă contraceptivă de lungă durată, cum ar fi anticoncepționalele.

  1. Poate fi folosită ca o metodă contraceptivă frecventă?

În completarea întrebării de mai sus, pilula de a doua zi nu se poate folosi ca o metodă contraceptivă pe termen lung, pentru asta există anticoncepționalele. Pilula de a doua zi este folosită ca soluție după ce metoda contraceptivă folosită a dat greș, deci ea nu este o metodă de prevenție precum anticoncepționalele. Mai multe informații despre acestea găsești aici.

  1. Care e cel mai întâlnit efect advers?

Efectul care apare, în general, după administrarea pilulei este perturbarea regularității ciclului menstrual. În unele situații, menstruația poate să vină fie mai devreme, fie mai târziu decât de obicei. Dacă se întâmplă ca aceasta să întârzie mai mult de 10 zile, se recomandă un consult la medicul ginecolog pentru a stabili cauza întârzierii.

  1. Pilula de a doua zi e influențată de consumul de alcool?

Efectul pilulei de a doua zi nu este influențat de consumul de alcool, deși nu încurajăm această asociere. Important este ca aceasta să fie administrată în primele 24 de ore, dar nu mai târziu de 72 de ore. Ce poate anula efectul pastilei este situația în care apar vărsături în primele 2-3 ore de la administrare. Atunci e nevoie de utilizarea unei noi pilule.

  1. Determină creșterea în greutate?

Studiile de specialitate nu indică o legătură directă între pilula de a doua zi și creșterea în greutate.  Aceasta se poate produce, în unele cazuri, din cauza retenției de apă în organism sau din cauza stilului alimentar. Pentru a evita îngrășarea, e nevoie de atenție sporită asupra alimentelor consumate și a stilului de viață.

 

De reținut!

În plus, pilula de a doua zi nu are scop abortiv, adică  dacă sarcina s-a instalat deja, pilula nu are efecte negative asupra ei sau asupra fătului. Cu alte cuvinte, dacă sarcina s-a instalat, atunci pilula de a doua zi nu mai are niciun efect.

Așadar, dacă neprevăzutul te-a pândit la ușa dormitorului în timpul vacanței, e bine să știi ce presupune să iei pilula de a doua zi, dar și alte lucruri mai puțin cunoscute.

Aaaa…încă ai curiozități despre această soluție? Nu ezita și scrie-i Specialistului Planifică Neprevăzutul pe adresa doctorul@planificaneprevautul.ro

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.