Masturbarea – fără rușine despre beneficii și sentimentul de vinovăție

Masturbarea, atât la femei cât și la bărbați, este o formă de contact extern prin care persoana își provoacă singur/ singură plăcere. I se mai spune și „sex sigur”, fără penetrare, prin care se reduce riscul infecțiilor cu transmitere sexuală și a sarcinilor nedorite, fiind o formă de stimulare sexuală prin atingerea organelor sexuale.

Masturbarea se practică în toate societățile iar oamenii o fac încă de când sunt bebeluși și reprezintă o formă normală de a obține plăcere, atâta timp cât este făcută în intimitate și nu este o manifestare a unei tulburări obsesiv-compulsive. Masturbarea are următoarele stadii în funcție de vârstă: e aprobată și tolerată la sugari și la copii, tolerată și condamnată cu moderație la adolescenți, dar ridiculizată și condamnată la adulți.

În rândurile de mai jos vom vorbi despre beneficiile masturbării, despre cum a ajuns aceasta să fie văzută cu rușine și jenă, dar și despre momentele în care masturbarea poate fi dăunătoare.

 

Beneficiile masturbării:

Masturbarea are un rol important în dezvoltarea sistemului de răspuns sexual uman pe tot parcursul dezvoltării de la stadiul de sugar la adolescent, asigurând apoi beneficii și în viața de adult.

Dintre beneficiile masturbării menționăm:

  • Reduce stresul
  • Reduce tensiunea sexuală
  • Oferă plăcere sexuală și intimitate înainte ca partenerii să dorească să practice contacte sexuale de tip vaginal, oral sau anal
  • Oferă oportunitatea de a descoperi unde ne place să fim atinși și cum ne place să fim atinși
  • Reduce tensiunea premenstruală determinată de jocul hormonal
  • Prin eliberarea sexuală se induce și somnul
  • În mod indirect poate preveni îmbolnăvirea și crește rezistența la infecții prin creșterea fluxului celulelor albe ale sângelui și stimularea circulației hormonilor
  • Crește fluxul sangvin în regiunea genitală
  • Stimulează producția de endorfine, permițând un metabolism mai bun al oxigenului și funcționarea mai bună a celulelor din întregul organism
  • Creează o senzație de bine
  • Promovează o mai bună imagine de sine prin autocunoaștere
  • Ajută la obținerea unui nivel mai bun de satisfacție maritală și sexuală

De asemenea, pentru persoanele care au ales să se abțină de la contactele sexuale din motive precum sarcină, menstruație sau boala unuia dintre parteneri, masturbarea oferă eliberare sexuală. Acesta este cazul și pentru persoanele fără partener sau pentru persoanele vârstnice.

 

Sentimentul de vinovăție

Masturbarea are anexat un puternic sentiment de vinovăție și jenă, lucru care se datorează prejudecăților colective, dar și miturilor pe care le auzim din adolescență (că bărbaților le va crește păr în palme și devin impotenți sau că femeile nu vor mai putea face copii, lucruri complet false). Părinții experimentează o anumită rușine când trebuie să discute despre masturbare cu copiii, alegând calea mai simplă de a le spune „că nu e bine”, „că e rușinos”. De aici, masturbarea este văzută ca un act jenant pentru care tinerii se simt vinovați. Sentimentele negative asociate masturbării pot dăuna stării de bine a unei persoane și pot influența beneficiile enumerate mai sus.

 

Când poate dăuna?

Nu există un răspuns standard cu privire la ce înseamnă prea multă masturbare. În general, nu există „masturbare prea multă” sau „prea frecventă”, cu excepția situațiilor în care ea reprezintă o manifestare a unei tulburări obsesiv-compulsive. Mai exact, când masturbarea este un comportament care se repetă atât de des încât interferează cu viața obișnuită (relațiile de prietenie, îndeplinirea sarcinilor de la muncă, relațiile personale), atunci nu mai este considerat un comportament normal.

În concluzie, toți oamenii au dorința naturală de a învăța despre corpul lor, prin experiențele cu propriul corp și propria minte descoperim ce ne place și ce nu ne place, dar și cum ne excită să fim atinși, și, cel mai important, masturbarea este calea cea mai obișnuită prin care învățăm cum să ne bucurăm de sex.

Mai multe despre subiect vă invităm să descoperiți în webinarul de aici

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.