Dezvirginarea la băieți

Un stereotip care definește mentalitatea oamenilor, chiar și în prezent, este acela conform căruia pierderea virginității este o chestiune mult mai importantă pentru fete decât este pentru băieți. Acest lucru se datorează, în mare parte, motivelor de ordin fizic care susțin această concepție, pentru că în cazul primului contact sexual, majoritatea fetelor pot simți o mică durere, urmată sau nu de mici sângerări datorate ruperii himenului.

Un început al vieții sexuale cu un posibil disconfort poate da o însemnătate aparte momentului, motiv pentru care femeile îi acordă o mai mare importanță. Dar asta nu înseamnă că băieții nu se simt tensionați când se apropie momentul primei seri cu o fată sau că nu se întreabă cum va fi prima experiență.

Așadar, ce înseamnă pierderea virginității la băieți sau bărbați?

Aici, ca și în cazul fetelor, nu există un răspuns standard sau unanim acceptat. Cel mai probabil, majoritatea băieților consideră penetrarea ca fiind  singura modalitate de pierdere a virginității. Dar dacă alegi să practici alte forme de sex, rămâne ca tu să decizi dacă te mai consideri virgin sau nu. Dacă ești gay și dacă primul tău contact sexual va fi cu un bărbat, cel mai probabil vei considera acea experiență ca fiind pierderea virginității. Indiferent de definiția pe care i-o dai virginității, ține cont de faptul că mult mai importantă este pregătirea emoțională, decât actul fizic în sine.

Schimbările fizice care apar când băieții sau bărbații își pierd virginitatea

Una dintre principalele preocupări când vine vorba despre pierderea virginității la bărbați este dacă apar schimbări fizice în urma contactului sexual, adică vor să știe dacă și cum se modifică penisul în urma pierderii virginității. Dacă la fete momentul pierderii virginității se definește de cele mai multe ori prin ruperea himenului, la băieți echivalentul ar putea fi ruperea frenului  prepuțial sau cum este denumită popular „ața”.

Dar să explicăm ce este prepuțul. Acesta este stratul de piele care acoperă penisul și care este retractabil, la exterior fiind vorba de țesut cutanat, în timp ce la interior este format dintr-o mucoasă care conține glande sebacee al căror rol este protejarea și lubrifierea glandului. Frâul prepuțului sau ața este porțiunea de țesut elastic din partea posterioară a penisului. Când penisul intră în erecție, glandul iese de sub prepuț, iar frâul prepuțului împiedică prepuțul să se retragă complet. Prima penetrare forțează retragerea prepuțului spre baza penisului în așa fel încât ața se poate rupe total sau parțial. În acest caz pot apărea dureri de intensitate mai mică sau mai mare, precum și o mică sângerare.

Pierderea virginității înseamnă ruperea frâului prepuțial?

Răspunsul este nu, iar explicația e simplă: frâul prepuțului se poate rupe și în cazul masturbării, fiind forțată decalotarea și întinderea frâului, sau în timpul dușului, prin frecare mai intensă. Indiferent dacă se rupe frâul prepuțial sau nu în cazul primului contact sexual, pierderea virginității este marcată de primul contact sexual. Iar aici definiția se poate diversifica în funcție de ce consideră fiecare persoană a fi primul contact sexual. Pentru majoritatea bărbaților, sexul înseamnă penetrare, adică penis în vagin. Dar dacă cineva are parte de alte experiențe sexuale care să nu implice penetrare, acest lucru nu înseamnă neapărat că individul nu mai este virgin. Cum am spus anterior, nu există o definiție a virginității unanim acceptată.

 

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre pierderea virginității

 

Ce mai e bine de știut înainte de începerea vieții sexuale?

Trebuie să știi că prima dată nu va fi ca in filme, de aceea e bine să nu ai așteptări foarte ridicate, indiferent cât de multe crezi că știi în teorie. Ca aproape orice lucru pe care nu îl experimentezi înainte, nici sexul nu este la fel de bun la început decât cum va fi după ce capeți experiență. Dacă ești sincer cu partenera ta, dezvăluindu-i că ești virgin (indiferent dacă și ea este sau nu) atunci nu trebuie să te preocupi așa de mult încât să uiți să te bucuri de momentul în sine, chiar dacă vor fi și mici stângăcii, absolut normale de altfel. Cu timpul, după ce începeți să vă cunoașteți și să știți ce vă place și ce nu, veți avea parte de experiențe sexuale mai satisfăcătoare.

Pentru majoritatea băieților care se gândesc să își piardă virginitatea, principala problemă de care se lovesc este o posibilă sarcină care poate apărea în urma contactului. Aici intervine responsabilitatea pe care fiecare membru al cuplului trebuie să și-o asume din momentul în care are parte de primul contact sexual. Dacă practici sexul vaginal, atunci există posibilitatea ca partenera să rămână însărcinată. De aceea, de fiecare dată când vorbim despre sex, e necesar să aducem în discuție contracepția. Dacă amândoi stabiliți cum e cel mai bine să preveniți o sarcină nedorită și să vă protejați și împotriva bolilor cu transmitere sexuală, nu vă rămâne decât să vă bucurați de experiența sexuală. De aceea, ideal e sa știți amândoi despre toate metodele contraceptive existente, beneficiile și riscurile fiecăreia, în așa fel încât să o puteți alege pe cea potrivită pentru voi. Iar cu informații complete despre contracepție te așteptăm aici: planificaneprevazutul.ro/metoda-ta-contraceptiva.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.