Control ginecologic în pandemie – cum să te pregătești?

În noua serie de educație sexuală lansată de Planifică Neprevăzutul în colaborare cu Specialistul Platformei – Dr. Elena Ucenic – pe IGTV, am vorbit despre consultația ginecologică în pandemie și cum să ne pregătim cât mai eficient pentru vizita la ginecolog în această perioadă.

Despre mersul la ginecolog, am discutat și acest articol.

Dr. Elena Ucenic ne spune că o persoană merge, de obicei, la ginecolog în una dintre următoarele situații:

 • Pentru consultul ginecologic de rutină, fie că și-a început viața sexuală, fie că nu. Consultul de rutină este foarte important deoarece ne putem verifica starea de sănătate, dar și afăm o mulțime de informații necesare, cum ar fi: ce investigații ar fi utile, aflăm despre contracepție și ce înseamnă un stil de viață sănătos.
 • Atunci când are o urgență și are nevoie de părerea medicului, fie că este vorba de o secreție modificată, o durere nejustificată în zona intimă sau a abdomenului inferior, dereglări de ciclu menstrual, sângerări între menstruații, etc.

 

Înainte de a ajunge la controlul ginecologic, Dr. Elena Ucenic recomandă:

 • Informează-te și alege cu grijă medicul la care vrei să ajungi. E important să ai încredere în medicul tău și de aceea, e util să ceri recomandări și să cauți informații despre medic pe internet.
 • Sună pentru o programare și află ce durată va avea vizita ta și cum să te pregătești înainte.
 • E util să nu te speli în vagin și să nu ai contact sexual cu o zi înainte, pentru că medicul îți poate recomanda să faci o serie de analize dacă tot ai ajuns în cabinet (examen citologic sau examen Babeș-Papanicolau).
 • E util să îți faci o listă cu lucrurile pe care vrei să le discuți, fie că e vorba de lucrurile care te supără și pentru care ai ajuns în cabinet, fie că vrei pur și simplu să afli niște lucruri noi și să îți satisfaci curiozitățile.
 • Notează-ți și când ai avut ultima menstruație pentru că e posibil ca medicul să vrea să afle, ca să stabilească cât mai corect un diagnostic. Dacă ai deja notată această informație, economisești minute prețioase din consultație, în loc să stai să cauți în aplicație sau să încerci să îți amintești.

Amintește-ți că mersul la medicul ginecolog este un lucru responsabil și nicidecum rușinos. Este important să mergi la un medic în care ai încredere și să îi furnizezi informații reale și corecte, astfel încât el să își poată face treaba cât mai bine, adică să îți pună un diagnostic corect și să îți facă recomandări potrivite. Discuția cu medicul este confidențială.

 

Ce este diferit la consultul ginecologic în pandemie:

 • Vei observa probabil că medicul poartă mai mult echipament de protecție;
 • Poate va fi necesară puțin mai multă birocrație, adică vei primi un formular de completat în care trebuie să specifici dacă ai simptome sau dacă ai avut contact recent cu o persoană infectată;
 • Sună înainte pentru programare, ca să eviți aglomerația dar și să te asiguri că medicul tău va fi la cabinet;
 • Deși în această perioadă, se recomandă mersul la medic doar pentru urgențe, când vine vorba de problemele de natură ginecologică, uneori este foarte dificil să îți dai seama că ai o problemă, deci este recomandat să mergi să efectuezi controlul de rutină chiar dacă nu ai urgențe. Ține cont de faptul că unele infecții nu prezintă simptome și depistate târziu, pot fi foarte grave.

 

Statisticile ne arată că în perioadele de carantină, când oamenii petrec mai mult timp împreună, rata de natalitate crește, deci recomandarea este să acordați o atenție sporită contracepției. Pe lângă faptul că o metodă contraceptivă sigură vă protejează de o sarcină nedorită, vă protejează și de eventualele complicații asociate unei sarcini.

 

Dacă vrei și tu să urmărești seria IGTV cu Dr. Elena Ucenic, Specialistul Platformei, intră pe contul nostru de Instagram.

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.