Consultul ginecologic: ce presupune, când îl facem și de ce ne e teamă – interviu dr. Cucu Andrei

Consultul ginecologic e considerat mai delicat de multe dintre femei, fapt care, alături de alte concepții învechite reușesc să țină tinerele departe de cabinetul medicilor ginecologi. Mai exact, aproximativ 80% dintre femeile din România aleg să nu meargă la controalele de rutină. De ce se întâmplă asta, dar și cum reușim să scăpăm de teama de ginecolog, discutăm în interviul de mai jos.

Dr. Cucu Andrei, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, ne explică de ce există această frică de ginecolog, dar ne prezintă pas cu pas și ce presupune o consultație de specialitate, astfel încât să știți la ce să vă așteptați când mergeți la control.

Dacă aveți prietene pentru care ar fi utilă această colecție de sfaturi despre primele experiențe în cabinetul ginecologic, împărtășiți cu ele următorul interviu pentru că, nu uitați: e mai ușor să previi decât să tratezi.

Planifică Neprevăzutul: Pentru fetele care nu au fost până acum la un cabinet ginecologic, puteți să le explicați, pas cu pas, cum se desfășoară o vizită pentru acest tip de consultație?

Dr. Ginecolog Cucu Andrei: Prima vizită la ginecolog este de cele mai multe ori motiv de anxietate pentru fetele tinere, ceea ce duce frecvent la amânarea acestui control.  Dar cunoscând cum se desfășoară o astfel de vizită, poate putem înlătura această teamă.

Astfel, vă conduc prin pașii unei consultații de specialitate ginecologică: primul pas în cadrul unei consultații este ceea ce se numește anamneză, discuția dintre medic – pacientă în cursul căreia medicul află care sunt motivele vizitei și istoricul medical. Cu ocazia acestei discuții, pacientei îi vor fi prezentate și explicate etapele următoare ale consultului ginecologic.

După anamneză, urmează examenul clinic ce se desfășoară pe masa ginecologica și constă în inspecția externă a regiunii genitale, urmată apoi de examenul cu valvele, ocazie cu care se vizualizează mucoasa vaginală și colul uterin. Tușeul vaginal este ultima etapă în cadrul examenului ginecologic, în timpul căruia medicul palpează uterul, zonele anexiale și vezica urinară.  În cazul fetelor virgine examenul cu valvele și tactul vaginal nu se vor efecuta.

Uneori, când examenul clinic este anormal se poate indica efectuarea unei ecografii transvaginale, ce constă în introducerea în vagin a unei sonde ecografice speciale, investigație ce permite vizualizarea cu acuratețe a organelor genitale interne. Examenul ginecologic este completat de examenul sânilor.

Planifică Neprevăzutul: Care sunt întrebările la care medicul ginecolog are nevoie de răspuns și ce aspecte urmărește în discuție?

Dr. Ginecolog Cucu Andrei: Întrebările sunt în general legate de motivul vizitei, momentul în care au apărut simptomele care deranjează pacienta, dacă în timp s-au agravat sau dacă s-au ameliorat, ce medicamente a luat, etc. În afară întrebărilor legate de afecțiunea curentă, medicul poate cere detalii legate de prezența durerilor menstruale, acnee, data la care a venit prima menstruație, data ultimei menstruații, viață sexuală, boli cu transmitere sexuală, consumul de alcool, droguri, fumat, starea emoțională, metodele contraceptive, etc.

Discuția are pe de o parte rolul de a stabili diagnosticul și pe de altă parte de a identifica subiectele care au nevoie de sfaturi – consiliere în ceea ce privește contracepția, bolile cu transmitere sexuală, astfel încât medicul să poată oferi ajutorul necesar pacientei.

 

Când facem prima vizită la medicul ginecolog

 

Planifică Neprevăzutul: Informații îngrijorătoare publicate recent evidențiază fenomenul alarmant al copiilor cu copii, situație accentuată în România după 2008. Din păcate, statisticile reliefează un număr de sarcini și avorturi sub 15 ani ce ne plasează în top în Europa, situația fiind chiar mai gravă decât în Africa. În aceste condiții, de la ce vârstă se recomandă consultul unui specialist ginecolog?

Dr. Ginecolog Cucu Andrei: Prima vizită la ginecolog ar trebui să se desfășoare în jurul vârstei de 13-15 ani, ideal înaintea începerii vieții sexuale pentru a putea informa adolescenta asupra metodelor contraceptive, asupra riscurilor legate de bolile cu transmitere sexuală sau riscurilor legate de o sarcină la vârstă tânără, despre posibilitatea de vaccinare împotriva HPV, dar și consiliere și pregătire pentru acest nou episod din viața lor.

Unele tinere vin pentru prima dată la medicul specialist după începerea vieții sexuale sau când apare o problemă – dureri în etajul abdominal inferior, tulburări ale ciclului menstrual,  sângerări sau secreție vaginala modificată.

Dar nu e nevoie să așteptați să se întâmple ceva ca să veniți la prima vizită la ginecolog, cu cât mai devreme cu atât mai bine, mai ales că prevenția e întotdeauna mai bună decât tratamentul după ce s-a întâmplat ceva.

Planifică Neprevăzutul: Ce înseamnă un consult la întâlnirea cu medicul ginecolog și cât de des e recomandat să fie făcut acesta?

Dr. Ginecolog Cucu Andrei: Vizitele la ginecolog ar trebui efectuate cel puțin o dată pe an. Majoritatea sunt controale de rutină, scopul lor fiind să ne asigurăm că nu există probleme. În acest sens, recomandăm efectuarea examenului de secreție vaginala, testul Babeș-Papanicolau, ecografia transvaginală sau ecografia de sân sau putem recomanda vaccinarea împotriva HPV. Astfel putem preîntâmpina situațiile dificile.

Planifică Neprevăzutul: Ce analize sunt recomandate pentru tinerele care vor să-și înceapă viața sexuală? Dar pentru cele care și-au început deja viața sexuală?

Dr. Ginecolog Cucu Andrei: Nu sunt în general indicate analize înainte de începerea vieții sexuale. Cel mai important lucru este ca tânăra să fie informată asupra riscului de apariție a unei sarcini, despre bolile cu transmitere sexuală și despre metodele contraceptive pe care poate să le folosească.

Planifică Neprevăzutul: Testările secrețiilor și Babeș Papanicolau – ce afecțiuni pot indica și de ce e recomandat să le facă tinerele?

Dr. Ginecolog Cucu Andrei: Examenul secreției vaginale se indică ori de câte ori apare un disconfort vaginal ce se manifestă sub forma usturimilor sau mâncărimilor vaginale, când secreția vaginală își schimbă consistența devenind grunjoasă, gălbuie, verzuie sau când apare un miros neplăcut. Recoltarea este simplă și cu minim de disconfort.

Examenul Babeș-Papanicolau reprezintă metoda de screening pentru cancerul de col, se efecuteaza anual și are rolul de a depista modificările de la nivelul colului uterin, care, fără tratament, pot să evolueze la un cancer de col.  Recoltarea este de asemena simplă cu un grad minim de disconfort astfel încât să nu incomodeze pacienta, realizarea acestui test având un rol important pentru sănătatea femeii.

 

Ginecologii și metodele contraceptive

Planifică Neprevăzutul: Este importantă utilizarea unei metode contraceptive? Ce informații sunt necesare în selectia acestora?

Dr. Ginecolog Cucu Andrei: În momentul de față avem la dispoziție multiple metode contraceptive, unele dintre acestea aducând și alte beneficii în afara celor contraceptive, cum ar fi pilulele anticoncepționale. Din păcate, există o serie de mituri legate de utilizarea metodelor contraceptive, care nu fac decât să întârzie momentul începerii utilizării acestora, de cele mai multe ori după o sarcină nedorită.

Orice femeie de vârstă fertilă care nu își dorește o sarcină este o candidată pentru utilizarea unei metode contraceptive.  Alegerea metodei se face împreună cu medicul ginecolog, astfel încât nevoia de contracepție a pacientei să fie îndeplinită ținând cont de vârstă, istoric, dacă este fumătoare sau nu, ținându-se cont de prezența diferitelor boli, dacă și-a încheiat sau nu planificarea familiară, dacă este într-o relație stabilă sau nu, etc. Printr-o discuție cu medicul ginecolog, pacienta poate găsi cea mai bună metodă contraceptivă, una care să i se potrivească și care s-o ajute să se simtă în largul ei.

Planifică Neprevăzutul: Care sunt informațiile de care are nevoie medicul ginecolog ca să poată recomanda pilula contraceptivă?

Dr. Ginecolog Cucu Andrei: Principalele informații de care medicul are nevoie sunt legate de prezența afecțiunilor care contraindică administrarea contraceptivelor orale, cum ar fi: perioada de lăuzie, tumorile hepatice, ciroză, cancerul de sân, migrenă cu manifestări neurologice, afecțiuni valvulare cardiace complicate, istoric de accident vascular, cardiopatie ischemică, istoric de tromboză venoasă, hipertensiunea arterială sau dacă pacienta are peste 35 de ani și este fumătoare. În baza acestor informații, medicul poate face o recomandare avizată, găsind cea mai bună metodă și pilula contraceptivă indicată pentru pacientă.

Planifică Neprevăzutul: E nevoie de efectuarea anumitor analize pentru a recomanda pilula?

Dr. Ginecolog Cucu Andrei: Ghidurile de contracepție nu indică necesitatea efectuării unor analize înainte de începerea administrării acestora. Sunt cazuri în care este nevoie de evaluarea stării generale de sănătate pentru a exclude anumite afecțiuni și cazuri în care medicul va indica analizele corespunzătoare.

Planifică Neprevăzutul: Exista numeroase studii care au demonstrat că administrarea pilulelor contraceptive oferă și numeroase beneficii non-contraceptive, suplimentare protecției. Puteți să ne spuneți care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă tinerele?

Dr. Ginecolog Cucu Andrei: Motivele cel mai frecvente pentru care tinerele își programează o vizită la ginecolog sunt: ciclurile menstruale neregulate, durerea la menstruație și acneea.

Planifică Neprevăzutul: În aceste situații, pilulele contraceptive, pe lângă protecția împotriva unei sarcini nedorite, pot ameliora și simptomele problemelor cu care se confruntă tinerele?

Dr. Ginecolog Cucu Andrei: Pilulele contraceptive, pe lângă prevenirea unei sarcini nedorite, au o serie de efecte benefice, cum ar fi reducerea durerilor menstruale, reglarea ciclurilor, unele dintre ele având un efect benefic asupra tenului. Se consideră că femeile care iau anticoncepționale se simt în general mai bine decât cele care nu utilizează această metodă contraceptivă.

Planifică Neprevăzutul: Ați recomanda pilulele anticoncepționale pentru cuplurile care sunt la începutul unei relații? Dacă da, de ce?

Dr. Ginecolog Cucu Andrei: Da, utilizarea este facilă, nu necesită o pregătire specială și menține spontaneitatea relațiilor în cadrul cuplului. În funcție de istoricul partenerilor, se poate indica totuși un screening pentru bolile cu transmisie sexuală înainte de a apela la această metodă contraceptivă.

De unde a apărut teama de ginecolog și cum o tratăm

Planifică Neprevăzutul: Teama apariției unei sarcini nedorite poate influența relația între parteneri și gradul lor de confort și siguranță? Pentru o astfel de situație, cum poate fi de ajutor medicul ginecolog?

Dr. Ginecolog Cucu Andrei: Teama vine de cele mai multe ori din necunoaștere și aici intervine medicul ginecolog, care are rolul de a informa pacientele. În urma unei vizite, care în aceste situații se poate efectua în cuplu, partenerii vor fi informați despre metodele contraceptive pe care le au la dispoziție, despre modalitatea de utilizarea a acestora, dar și despre riscurile legate de utilizarea acestora. Astfel, având o bază solidă și corectă, nu vor mai avea motive să se îngrijoreze în privința apariției unei sarcini nedorite.

Planifică Neprevăzutul: Un studiu recent al Institutului Naţional de Medicină Sanitară publicat într-o revistă de specialitate, arăta că doar 15-20% dintre femeile din România se prezintă la medicul ginecolog pentru o consultaţie de rutină, dintre care, femeile din mediul rural fac vizite la cabinetul ginecologic în proporţii tot mai mici, ajungând până la procentul de 0,5%. Frică sau rușine de medicul ginecolog, ce credeți că le ține pe tinere departe de cabinetul de ginecologie și ce sfat aveți pentru ele?

Dr. Ginecolog Cucu Andrei: Problema cred că este mai complexă, în multe zone accesul la asistență medicală specializată este dificilă pentru că nu există un cabinet ginecologic în apropiere, și să nu uităm că în multe comunități vizita la ginecolog este o rușine, discuția despre sexualitate, contracepție sau problemele medicale ale femeilor fiind încă un subiect tabu.

Totuși, frica și rușinea nu ar trebui să reprezinte un motiv de a amâna o vizită la medicul ginecolog. Mai ales, e important să nu uităm că motivele care aduc o tânără la un consult pot să însemne că boala este deja avansată, necesitând un tratament de lungă durată, mai complex, mai costisitor și uneori cu riscul unor efecte pe termen lung. Așadar, o vizită efectuată tardiv poate avea complicații mult mai mari versus o consultație realizată preventiv, din timp.

Planifică Neprevăzutul: Puteți să le spuneți tinerelor de ce este important să mearga la medicul ginecolog?

Dr. Ginecolog Cucu Andrei: Doar prin vizite regulate la ginecolog puteți să aveți o viață sexuală fără probleme, să beneficiați de cea mai bună metodă contraceptivă și să preveniți apariția unor afecțiuni grave cu efecte pe termen lung asupra fertilității sau calității vieții.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.