Ce trebuie să știi atunci când vrei să iei anticoncepționale

Anumite alimente, suplimente nutritive sau medicamente pot influența eficacitatea anticoncepționalelor pe care le folosești. Pentru a evita momentele neplăcute, am pregatit o listă cu recomandari practice pe care trebuie să le iei în calcul chiar de la prima pilulă.

Anticoncepționale – când se iau

    • Începerea foliei de anticoncepționale din prima zi de menstruație asigură protecție imediată. Dacă primul comprimat este administrat în zilele 2-5 ale ciclului menstrual, contraceptivul oral combinat (COC) nu va fi eficient decât după primele 7 zile consecutive de administrare a comprimatelor. Prin urmare, în aceste 7 zile trebuie utilizată suplimentar o metodă contraceptivă de barieră sigurăMetodele suplimentare includ abstinența, prezervativele masculine și feminine, spermicidele și coitul întrerupt (metoda retrageri), însă eficiența acestora diferă. Spermicidele si coitul întrerupt sunt metodele contraceptive cel mai puțin eficiente. Astfel, este de preferat să se utilizeze prezervativul.
    • Înaintea inițierii administrării COC, trebuie să te asiguri de absența unei sarcini.
    • În cazul unor tulburări gastro-intestinale severe (manifestată prin diaree, vărsături, dureri abdominale etc), absorbția poate fi incompletă și trebuie să folosești o metodă contraceptivă suplimentară (de barieră). Dacă vărsăturile apar în decurs de 3-4 ore de la administrarea comprimatului, atunci trebuie utilizat un alt comprimat (de înlocuire) cât mai curând posibil. Noul comprimat trebuie administrat, dacă e posibil, în mai puțin de 12 ore, față de ora obișnuită de administrare a comprimatului. În cazul în care se omite administrarea comprimatului timp de mai mult de 12 ore, se aplică recomandările privind drajeurile omise, care se regăsesc în prospectul produsului. Dacă dorești menținerea schemei obișnuite de utilizare a comprimatelor, atunci trebuie să utilizezi comprimate dintr-un alt blister.

Anticoncepționalele și dieta

    • Cura cu suc de grepfrut reduce eficiența anticoncepționalelor. Pentru a putea conta pe efectul contraceptivului tău, ai grijă să nu le suprapui.
    • Preparatele pe bază de plante care conțin sunătoare pot împiedica anticoncepționalele să acționeze corespunzător, scăzând eficiența în prevenirea sarcinii. Astfel, utilizarea concomitentă a acestora este contraindicată. Dacă dorești totuși să utilizezi produse din plante care conțin sunătoare în timp ce administrezi anticoncepționale, trebuie să te adresezi mai întâi medicului.
    • Dacă ai probleme cu greutatea, discută cu medicul despre cea mai bună metodă contraceptivă pentru tine.
    • Contracepția orală combinată nu este recomandată femeilor cu vârsta de peste 35 de ani care fumează. Fumătoarele care folosesc COC prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare, astfel se recomandă să renunți la fumat dacă dorești să folosești un COC. Dacă nu poţi renunţa la fumat şi ai vârsta peste 35 ani, medicul îți poate recomanda să utilizezi un alt tip de contraceptiv.

Anticoncepționalele și medicamentele

    • Antibiotice precum ampicilina, metronidazolul, chinolonele și tetraciclina NU reduc efectul contracepției orale, pilulele rămânând la fel de eficiente chiar și în condițiile administrării simultane.
    • Anumite medicamente pot crește viteza de eliminare a contraceptivelor, ceea ce poate determina apariția sângerărilor intermenstruale şi/sau scăderea eficității pilulelor în prevenirea sarcinii. Printre acestea se numără medicamente utilizate în tratamentul epilepsiei (ex. barbiturice, fenitoina, carbamazepina), tuberculozei (ex. rifampicina), infecţiei cu HIV și cu virusul hepatitei C (ex. ritonavir, nevirapină, efavirenz), tensiunii arteriale mari la nivelul vaselor de sânge din plămâni (ex. bosentan), infecțiilor cu ciuperci (ex. ketoconazol, fluconazol), tratamentul simptomatic al artrozei (ex. etoricoxib), alte medicamente (ex. vitamina C, paracetamol, atorvastatină, antidepresive etc.).
    • De asemenea, contraceptivele orale combinate pot influenţa metabolizarea anumitor substanţe active crescând acțiunea următoarelor medicamente: diazepam, teofilină, prednisolon. Există și situații în care efectul anumitor medicamente poate să scadă în prezența contraceptivelor, spre exemplu: paracetamol, lorazepam (anxiolitic), lamotrigină (antiepileptic).
    • Dacă ai probleme cu greutatea, discută cu medicul despre cea mai bună metodă contraceptivă pentru tine. Contracepția orală poate avea un efect redus sau chiar anulat în cazul persoanelor supraponderale.

Spune medicului sau farmacistului că iei anticoncepționale și alte medicamente! Ei iți pot spune dacă e nevoie să iei măsuri contraceptive suplimentare (de ex. prezervative) și dacă da, ce tip și pentru cât timp!

Pentru a exclude posibilele interacțiuni medicamentoase este indicat să consultăm atât prospectul contraceptivului, cât și a celorlalte medicamente administrate.

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.