Ce este și cum funcționează contracepția orală?

Pentru femeile cu o viață sexuală activă, o metodă de contracepție pe termen lung, ușor de utilizat și eficientă este esențială.

Ce sunt anticoncepționalele?

Anticoncepționalele reprezintă o metodă contraceptivă de utilizat pe termen lung și conțin hormoni meniți să împiedice apariția unei sarcini nedorite. Anticoncepţionalele orale combinate conţin doze mici din 2 hormoni care mimează acţiunea hormonilor naturali din corpul femeii (estrogenului şi progesteronului). Cel mai frecvent întâlnit estrogen din pilule este etinilestradiolul, dar unele produse conțin un estrogen numit estradiol. Anticoncepționalele orale combinate sau contraceptivele orale combinate (COC) sunt denumite şi „pilule”, pilule combinate cu doze mici, contraceptive orale sau CO.

Cum funcționează anticoncepționalele?

Anticoncepţionalele orale acţionează în principal prin prevenirea eliberării ovulelor din ovare (a ovulaţiei), dar influențează implantarea uterină și îngreunează mobilitatea spermatozoizilor. Așadar, scopul administrării lor este de a împiedica apariţia unei sarcini nedorite, dar cu menţinerea unui ciclu lunar stabil. Un ciclu stabil este definit prin lipsa sângerărilor menstruale când femeia ia pilula şi prezenţa sângerării moderate lunar în zilele de pauză ale anticoncepţionalelor orale.

Cât de eficiente sunt anticoncepționalele?

Atunci când sunt folosite corect (administrate zilnic la o oră cât mai constantă, pe perioada menționată în prospect), pilulele au o eficiență de 99,7%, ceea ce înseamnă o medie de mai puțin de 1 sarcină la 100 de utilizatoare. Cel mai mare risc de sarcină este atunci când femeia începe o nouă folie de pilule cu 3 sau mai multe zile întârziere sau uită 3 sau mai multe pilule atunci când este aproape de începerea sau terminarea unei folii de pilule.

Anticoncepționale administrare

Administrate conform indicațiilor din prospect, pilulele sunt 99,7% sigure. Atenție însă: anumite condiții de sănătate pot restricționa utilizarea anumitor tipuri de pilule. De aceea, o discuție cu medicul vă poate ajuta să alegeți produsul potrivit pentru dumneavoastră. În cadrul consultației, specialistul evaluează istoricul sănătății dumneavoastră sau a membrilor familiei, pentru a se depista sau exclude anumite afecțiuni sau predispoziții care pot împiedica administrarea anumitor tipuri de anticoncepționale.

De asemenea, dacă observați anumite reacții neobișnuite care vă neliniștesc, este bine să vă întoarceți la specialist pentru o reevaluare. Observație: este posibil ca în primele 2-3 luni de administrare să apară anumite reacții, determinate de schimbările organismului, însă acestea sunt trecătoare și nu reprezintă motive de îngrijorare.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.