Pierderea virginității la băieți: lucruri pe care nu ți le spune nimeni înainte

Deși auzi foarte des că pierderea virginității este mai importantă pentru fete decât este pentru băieți, deoarece în cazul fetelor, au loc modificări ale corpului odată cu prima experiență sexuală, noi știm că și pentru băieți există o presiune foarte mare.

Prin acest articol încercăm să spargem bula de incertitudine și să te „echipăm” cu cât mai multe informații utile, astfel încât tu să te concentrezi fix pe ce e cu adevărat important în acele momente.

Chiar dacă nu ai mai vorbit cu nimeni înainte despre ce simți cu privire la prima dată, iată ce ar trebui să știi:

 1. Sexul nu e cum ai văzut în filme. Există milioane de scenarii posibile în viața reală și niciunul să nu semene cu ce ai văzut tu în filme, deci nu te raporta la acele secvențe. În plus, fiecare experiență e unică și nu poți compara nici cu ce ți-a povestit amicul tău, deci trăiește momentul așa cum e și bucură-te de tot ce se întâmplă.
 2. E ok să ai emoții și să îi comunici asta și partenerei. Poate ai auzit că e semn de slăbiciune să arăți că ai emoții, dar nu e deloc așa. Emoțiile ne fac umani și poate fix această mărturisire te va apropia și mai mult de partenera ta, va prinde și ea curaj să vorbească deschis despre ce simte și legătura dintre voi devine mai puternică.
 3. Cere-i consimțământul înainte de a face orice mișcare. Dacă a fost de acord să vă sărutați, nu înseamnă că e de acord să îi bagi mâna pe sub bluză sau să încerci să îi dai bluza jos. Pentru orice mișcare nouă, trebuie să te asiguri că și ea este de acord și se simte total confortabil. Dacă încerci să o intimidezi sau să o forțezi pentru a intra în orice activitate sexuală, acela este viol. Dacă ți se pare rușinos să ceri consimțământul, atunci nu ar trebui încă să iei în considerare începerea vieții sexuale. Abia când poți să discuți deschis cu partenera ta despre dorința amândurora de a face sex și despre lucrurile pe care vă doriți să le faceți împreună (deci te asiguri că și ea este informată și este de acord), poți să te consideri pregătit pentru acest pas.
 4. Vorbiți despre contracepție. Arată-i partenerei că ești cu adevărat pregătit pentru viața sexuală și deschide discuția cu ea despre ce metodă contraceptivă să folosiți. Nu uita că o fată poate rămâne însărcinată de la primul contact sexual, deci dacă nu vrei să devii tată, informează-te cât mai rapid despre metodele contraceptive Dacă nu te simți pregătit să mergi la farmacie sau la magazin pentru a cumpăra prezervative, atunci e semn clar că încă nu ești pregătit nici să ai contacte sexuale.
 5. Sexul vine cu responsabilități. Pe lângă folosirea contracepției pentru a evita o sarcină nedorită, sexul aduce în discuție și riscul de boli cu transmitere sexuală sau riscul de „inimă frântă”. Am mai discutat despre riscuri aici, dar subliniem faptul că decizia de a-ți începe viața sexuală trebuie să fie a ta în totalitate și nu la influența celor din jur.
 6. Prima dată/primele dăți e posibil să ejaculezi foarte rapid. Nu e nimic în neregulă cu tine dacă se întâmplă asta. Trăiești niște senzații noi, cu care corpul tău nu este obișnuit și entuziasmul este pe măsură. Cu timpul însă, vei putea anticipa senzația și vei căpăta și mai mult control asupra reacțiilor corpului tău, astfel încât actul sexual să dureze mai mult. De aceea e important ca prima dată să se întâmple cu o persoană cu care te simți confortabil și safe, cu care ai o legătură puternică.
 7. Poți „proba” prezervativul înainte – nu același, desigur. Dacă hotărâți că veți folosi prezervativul ca metodă contraceptivă pentru prima experiență sexuală, e util să exersezi înainte cum se pune pe penis, dar și să descoperi care e mărimea potrivită pentru tine (prezervativele vin în mărimi diferite și e indicat să nu te trezești fix în momentul actului că te strânge sau că se simte ca și cum ar aluneca). Acest lucru te va ajuta să te simți mai sigur pe tine și să rămâi concentrat la ce contează cu adevărat. În cazul în care prezervativul se rupe sau alunecă în vagin în timpul actului sexual, fata poate să ia pilula de a doua zi în cel mai scurt timp și astfel să evite o sarcină nedorită.
 8. E posibil ca fata să sângereze dacă nu a mai făcut niciodată sex. Acest lucru se datorează modificării formei himenului, deci nu înseamnă că ai rănit-o tu. E util să fii pregătit dacă se întâmplă acest lucru, dar să știi și că nu toate femeile sângerează la dezvirginare, pentru că fiecare corp e diferit.
 9. Informarea te scapă de presiune. Știm că poate fi un moment delicat pentru tine când simți că ai foarte multă responsabilitate și trebuie să performezi cât mai bine. Cu cât te informezi mai bine, cu atât vei afla că este un proces natural și că ce simți tu este normal. Informat, vei putea lua cele mai bune decizii și vei comunica mai ușor cu partenera astfel încât experiența voastră comună să fie cât mai plăcută.
 10. Cunoaște cum funcționează corpul. Este absolut normal să practici masturbarea înainte de a avea o experiență sexuală cu o parteneră, pentru că în acest fel descoperi ce anume îți provoacă plăcere sau înveți să controlezi mai bine momentul ejaculării. Înainte de a trece la sex, e util să îi cunoști și corpul partenerei și să afli ce atingeri îi plac cel mai mult. Nu ar strica nici o lecție de anatomie, cât să fii informat despre cum se poate instala o eventuală sarcină: aici și aici.
 11. Preludiul este cheia succesului. Când vă hotărâți să faceți sex, preludiul este foarte important pentru amândoi, dar mai ales pentru fată, deoarece cu cât se simte mai excitată, cu atât va fi mai pregătită pentru penetrare. Mai ales dacă este prima dată și pentru ea, asigură-te că este suficient de lubrifiată (sau chiar folosește un lubrifiant pe bază de apă, disponibil la orice farmacie) înainte de a „trece la fapte”.
 12. Nu există mișcări „standard”. Tocmai de aceea este important ca tu și partenera ta să vă explorați corpurile cât mai mult înainte și să descoperiți atingerile care vă excită, dezvoltând astfel un set de „mișcări” ale voastre. Dacă vei schimba partenera la un moment dat, vei vedea că poate nu îi plac aceleași lucruri, deci concentrează-te mai mult pe a cunoaște persoana cu care ești decât pe a aplica mișcări care crezi tu că funcționează la oricine. Poți să o încurajezi să îți spună ce îi place și ce nu îi place, ca să fie mai simplu (și mai plăcut) pentru amândoi.
 13. Sexul este o experiență împărtășită cu cineva. Deci pe lângă plăcerea ta, asigură-te că și partenera se bucură de experiență și se simte confortabil și în siguranță. Mai ales dacă e prima dată și pentru ea, ia-ți mai mult timp pentru preludiu și pentru a face penetrarea cât mai lină și asigură-te pe parcurs că este în regulă. Nu e nimic rușinos în a „cere feedback” și în a spune ce îți place și ce nu. Dacă nu te simți pregătit pentru a avea grijă și de sentimentele și trăirile altei persoane în cadrul acestei experiențe, poate ar fi bine să mai rămâi la masturbare 😊
 14. Nu întotdeauna actul sexual se termină cu orgasm, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să țintești spre asta. Nu fi dezamăgit dacă partenera ta nu a avut orgasm de data aceasta, tu asigură-te că se simte bine pe parcurs și că faceți împreună lucruri plăcute pentru amândoi.
 15. Fii sincer și spune-i partenerei că e prima dată și pentru tine. În felul acesta, te eliberezi și tu de presiunea că ea va avea așteptări nerealiste și veți avea o comunicare mult mai bună.
 16. E mai simplu când ești cu o persoană pe care o cunoști și aveți deja dezvoltat un grad de intimitate. Pentru că sexul este o experiență foarte intimă pe care o trăiești alături de o altă persoană, în care îți expui vulnerabilitățile și în care le accepți și pe ale celuilalt, este mai plăcut atunci când se întâmplă cu o persoană cu care te simți confortabil și safe.
 17. Comunicare înainte, în timpul și după. Indiferent de ce se va întâmpla în timpul sexului, fie că te așteptai sau nu, comunică deschis cu partenera. Chiar și după ce ați avut această experiență împreună, discutați despre cum v-ați simțit și ce a însemnat pentru fiecare, dar și despre eventuale planuri împreună sau separat. Nu e deloc un semn de maximă masculinitate să dispari din viața cuiva fără niciun semn, mai ales după ce ați făcut sex, ci doar de imaturitate.

 

Sperăm ca aceste informații să te facă să te simți mai relaxat pentru #primadata și să nu pui foarte multă presiune pe tine. Sexul este despre plăcerea celor implicați și comunicarea ajută enorm în acest proces.

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.