Ce riscuri există atunci când ne începem viața sexuală

Sexul este o parte normală și sănătoasă a vieții noastre. Există însă situații în care contactul intim poate deveni riscant, ca în cazurile în care există posibilitatea instalării unei sarcini nedorite, când partenerii pot contacta o boală cu transmitere sexuală sau situații în care sexul aduce daune emoționale pentru unul sau pentru ambii parteneri.

Vorbim mai jos despre cazurile în care sexul poate veni la pachet cu anumite riscuri.

Riscuri în cazul sexului neprotejat

Există oameni care nu sunt foarte bine informați cu privire la consecințele sexului, astfel că nu înțeleg care sunt pericolele contactului neprotejat. Pe lângă aceștia, mai există cupluri care se lasă duse de val și nu se mai gândesc la contracepție, persoane care au consumat mult prea mult alcool și uită de aceste aspecte sau oameni care merg pe încrederea în partener și aleg să nu se mai protejeze.

Sexul neprotejat este pe locul doi în topul factorilor de risc care afectează sănătatea, prin gravitatea bolilor pe care le poate produce. Iar principalul motiv pentru care este atât de sus în top se datorează infecției cu HIV, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Indiferent de tipul contactului sexual, fie el vaginal, oral sau anal, atât timp cât este neprotejat, există posibilitatea infectării cu diferite boli cu transmitere sexuală. Întrucât acestea sunt de cele mai multe ori asimptomatice, iar virusul poate trăi în organism chiar și câțiva ani, poate dura mulți ani până când o persoană să afle că este infectată.

Care este soluția? Prezervativul se numără printre cele mai comune și eficiente metode contraceptive, dar, cu toate acestea, studiile arată că doar 14% dintre persoanele aflate în relații stabile îl folosesc și 33% dintre cei care fac sex ocazional cu mai mulți parteneri sexuali. Prezervativul este singura metoda contraceptivă care, pe lângă efectul contraceptiv, protejează și împotriva contactării bolilor cu transmitere sexuală. Așadar, dacă vreți sex fără griji, știți ce trebuie să aveți în noptiera de lângă pat.

Riscuri în cazul mai multor parteneri sexuali

Aveți mai multe șanse să vă infectați cu HIV sau cu altă boală cu transmitere sexuală dacă aveți mai mulți parteneri sexuali simultan sau de-a lungul vieții, asta pentru că sunt șanse mari ca cel puțin un partener de la un moment dat să aibă o infecție.

Cum pot fi riscurile minimizate? În afară de abstinență, care înseamnă că riscurile ies complet din discuție, soluția ideală este ca fiecare persoană să se testeze de fiecare dată când are un partener sexual nou, eliminând astfel posibilitatea unei infecții dobândite în trecut. Și, desigur, protecția în cazul contactelor sexuale cu mai mulți parteneri diminuează șansele contactării unei boli cu transmitere sexuală.

Riscuri în cazul sexului anal

Aici ne referim la orice fel de activitate sexuală din jurul zonei anale, nu doar la contactul propriu-zis. Vorbim de cel mai riscant tip de sex, cu probabilitatea cea mai mare de infectare cu boli cu transmitere sexuală. Dacă vă întrebați de ce, asta e pentru că zona exterioară a anusului este mult mai subțire, mult mai sensibilă decât zona vaginală, fiind astfel mult mai vulnerabilă și predispusă infecțiilor.

Cum pot fi riscurile minimizate? Prin folosirea unor prezervative groase și a unui lubrifiant. De astfel, lubrifierea este esențială în cazul sexului anal, asta pentru că zona anală nu produce aceeași lubrifiere naturală ca zona vaginală.

Riscuri în cazul sex & droguri

HIV și celelalte boli cu transmitere sexuală se pot transmite nu doar prin contact sexual neprotejat, dar și dacă partenerul sexual își injectează droguri. Prin contactul cu aceleași seringi, ace, capace de sticlă sau linguri folosite pentru consumul de droguri se poate transmite infecția, acestea putând să aibă urme de sânge ale persoanei infectate.

Cum pot fi riscurile minimizate? Dacă faceți sex cu cineva care ia droguri, folosiți de fiecare dată prezervativ și nu ezitați să vă testați la fiecare câteva luni pentru HIV și alte boli cu transmitere sexuală. Trebuie să fiți conștienți de riscurile la care vă supuneți dacă aveți contacte sexuale cu o persoană care folosește droguri și să fiți mult mai precauți.

Riscuri la nivelul daunelor emoționale

Cei mai mulți adolescenți își pierd virginitatea în timpul anilor de liceu datorită presiunii anturajului din care fac parte. Iar majoritatea acestora nu sunt pregătiți să facă acest pas, de aceea ajung să regrete decizia mai târziu. Asta pentru că sexul înseamnă mai mult decât interacțiune fizică, implică și dimensiunea emoțională, psihică. Întreaga noastră ființă, corpul, mintea, sentimentele sunt implicate, tocmai de aceea intimitatea sexuală vine la pachet cu importante consecințe emoționale.

De aceea e important ca tinerii să nu se lase influențați de cei din jur, ci să ia decizia începerii vieții sexuale singuri, să o facă atunci când sunt pregătiți, nu doar fizic, dar mai ales emoțional. Nu există o vârstă standard recomandată pentru începerea vieții sexuale, asta pentru că suntem cu toții diferiți, ne dezvoltăm în ritmuri diferite și avem nevoi diferite.

Dacă ați luat asumat decizia de a vă începe viața sexuală și sunteți curioși despre actul în sine și ce se va întâmpla, aveți aici câteva articole care vă pot fi de folos: https://www.planificaneprevazutul.ro/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-pierderea-virginitatii/ și https://www.planificaneprevazutul.ro/pierderea-virginitatii-la-baieti/.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.