Aparatul genital feminin intern

La pubertate, corpul tău trece printr-un proces complex de schimbare. În această perioadă, poți simți senzații și emoții contradictorii, de la confuzie și curiozitate, la mândria și încântarea că devii femeie. Ca să-ți fie mai ușor să înțelegi aceste modificări, hai să vedem mai întâi cum funcționează acele părți ale aparatului tău genital pe care nu le poți vedea.

Ovarele

La nivelul lor se maturizează ovulele până la momentul ovulației, atunci când ele sunt eliberate. Pentru un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulația are loc în ziua a 14-a. Un ciclu menstrual începe în prima zi de menstruație și durează până în ziua de dinaintea apariției următoarei menstruații.

În general, o femeie este fertilă, adică are cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată, atât în ziua ovulației, cât și cu 4-5 zile înainte și după ovulație. Atenție, însă! De cele mai multe ori, este dificil de apreciat cu exactitate momentul ovulației, chiar și în cazul unui ciclu menstrual constant. De aceea, dacă îți dorești să eviți o sarcină, atunci cel mai bine este să nu te bazezi pe calcului perioadei fertile și să folosești mereu o metodă contraceptivă dacă ai contact sexual. De fapt, acest calcul este util mai ales atunci când o femei își dorește o sarcină, și nu când vrea să o evite.

Tuburile falopiene

Ele sunt căile de acces prin care ovulul migrează din ovar, în cavitatea uterină.

Uterul

Uterul este localizat între vezică (aflată în fașa uterului) și rect (aflat în spatele uterului), are forma unei pere și este alcătuit din țesut muscular. Cavitatea uterină este acoperită de țesutul endometrial, care se îngroașă pe parcursul ciclului menstrual, iar apoi se desprinde și este eliminat în timpul menstruației.

Acesta este locul în care se dezvoltă embrionul, în urma fecundării. Uterul se contractă uneori în primele zile de menstruație, cauzând uneori acele crampe menstruale care sunt atât de neplăcute în acea perioadă a lunii.

Colul uterin

Este conectat cu vaginul și este orificiul prin care este eliminat sângele menstrual. Tot pe aici trec spermatozoizii în timpul unui contact sexual neprotejat și ajung mai întâi în cervix, iar apoi în cavitatea uterină, unde pot întâlni ovulul, ducând astfel la apariția sarcinii.

De la nivelul colului uterin aici se recoltează țesut pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau și pentru testele de screening pentru depistarea cancerului.

Vaginul

Acesta își poate schimba forma și mărimea fie în timpul contactului sexual, atunci când este penetrat de penis, fie la naștere, el reprezentând și canalul de ieșire a bebelușului. De asemenea, tot acesta este locul în care trebuie introdus tamponul intern, dacă optezi pentru acest tip de protecție menstruală.

Află și care sunt părțile componente ale aparatului genital feminin extern!

Female_genitals_3-ROM-01
Female_genitals_3-ROM-03

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.