Cum să pui capăt unei relații de iubire

Foarte puține cupluri pot spune, cu mâna pe inimă, că nu s-au confruntat cu nicio provocare în relația lor și că lucrurile au mers întotdeauna „ca pe roate”.

Pentru unele cupluri, acele momente au fost doar încă un pas către o relație fericită. Pentru altele, aceste momente au făcut trecerea de la o relație sănătoasă, către una toxică. Ajunși într-o astfel de situație, despărțirea pare să fie cea mai bună soluție pentru ambii parteneri. Dar cum faci să pui capăt unei relații de iubire într-un mod civilizat și cât mai puțin dureros?

1. Analizează cu atenție motivele pentru care vrei să pui capăt acestei relații de iubire

Primul lucru pe care-l poți face este să-ți amintești și să treci pe o foaie de hârtie toate motivele pentru care v-ați iubit, dar și cele pentru care vrei să pui capăt relației.

Când trecem prin momente tensionate, obișnuim să ne ștergem din minte toate motivele pentru care ne-a îndrăgostit de partenerul nostru. Din acest motiv, este important să-ți aduci aminte câteva lucruri despre partenerul tău: cum v-ați cunoscut, de ce te-ai îndrăgostit de el/ea, când au început să apară problemele, care sunt calitățile dar și defectele pe care le are.

În acest punct, poți decide dacă ești dispusă să accepți schimbarea. De exemplu, dacă ești pur și simplu supărată pe partenerul tău, ia în considerare posibilitatea de a schimba ceva în relație.

2. Comunică-i hotărârea ta

Momentul în care îi faci cunoscută decizia ta poate fi unul extrem de dificil, în care simți că-ți fuge pământul de sub picioare. Însă, este important să aveți o discuție față în față (nu prin apeluri video sau mesaje).

Păstrează-ți sinceritatea și explică-i de ce consideri că relația nu te mai împlinește și de ce ar fi mai bine să-i puneți capăt.

3. Ai grijă cum o spui

Atunci când îi comunici decizia să te desparți de partenerul tău, pune-te în locul lui. Ține cont că îi poți răni sentimentele și că vestea, cel mai probabil, va fi un șoc pentru el.

Evită să vorbești despre el, și vorbește despre tine, emoțiile, sentimentele tale și ceea ce nu funcționează pentru tine. De exemplu, evită să-i spui „Este vina ta“ și, mai degrabă, vorbește despre tine și despre cum te-ai simțit tu într-o anumită situație. Concret:

Nu-i spune: „Tu ești de vină pentru că nu-mi răspunzi la mesaje.

Spune-i: „Faptul că nu-mi răspunzi la mesaje cu orele, mă face să mă simt lipsită de importanță pentru tine.

Nu-i spune: „Ești lipicios și nesigur.

Spune-i: „Am nevoie de multă independență și libertate în relațiile mele”.

Dacă vrei să pui capăt unei relaţii de iubire în care ai fost jignită, abuzată sau agresată și nu te simți în largul tău s-o faci față în față, fă-o prin telefon, dacă astfel te simți mai confortabil.

4. Dă-ți timp să fii tristă

E important să înțelegi că nu există despărțire fără durere. Indiferent cât de scurtă sau lungă este relația, încheierea ei va provoca durere cel puțin pentru una dintre părți.

Chiar dacă tu ești cea care pune capăt unei relații de iubire, va exista o perioadă de durere și tristețe. Aceasta este una dintre cele mai dificile teste peste care va trebui să treci: încă îți pasă de partener, dar trebuie să-ți amintești motivele pentru care relația nu funcționează. Înconjoară-te de oamenii pe care-i iubești, fă activitățile care te fac fericită și nu uita că plânsul și tristețea sunt în regulă.

5. Nu ceda la argumente sau proteste

Dacă despărțirea este o surpriză pentru partener, acesta ar putea încerca să te convingă că ai făcut o alegere greșită. Amintește-ți de punctul 1, de motivele pentru care ai ajuns să pui capăt relației.

6. Nu-i sugera să rămâneți prieteni

Dacă nu simți cu adevărat acest lucru, nu-i sugera să rămâneți prieteni. Pentru a putea trece de la relația care tocmai se termină la următoarea, ai nevoie de timp care să-ți pui în ordine încărcătura emoțională.

Strânge toate fotografiile cu el de pe noptieră, și toate cadourile care te înduioșează și depozitează-le într-un loc în care nu le vezi zilnic.

Citește mai multe despre cum să treci peste o despărțire și nu uita că orice sfârșit este, de fapt, un nou început. Ia-ți timpul necesar să te vindeci, până te vei fi convinsă că ești pregătită să intri într-o nouă relație.

_____
Sursă poză de copertă: Gpointstudio, Freepik.com

 

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.