Cum să treci peste o respingere?

Să fii aventurier e cool, dar orice provocare vine și cu riscuri, așa cum ar fi respingerea sau despărțirea în relația de cuplu. E dureros, dar se poate întâmpla oricui și e un proces natural în evoluția noastră. E imposibil de evitat, iar partea cea mai dificilă e atunci când nu știi cum să gestionezi. Dacă ai trecut sau nu printr-o astfel de situație, e bine să te informezi și să știi cum să depășești momentul într-un mod sănătos.

Dacă, de exemplu, a început să îți placă de cineva și în sfârșit ți-ai făcut curaj să îi dezvălui acest lucru, persoana cealaltă are dreptul să evalueze ce simte în legătură cu propunerea ta și șansele să îți răspundă la fel vs să nu îți împărtășească sentimentele sunt 50-50.
Dacă se întâmplă scenariul nr 2, nu dispera. Ce s-a întâmplat de fapt nu are legătură cu calitățile tale, ci pur și simplu, cu decizia persoanei respective despre ce e bine pentru el/ea. Ai avea același drept și tu, dacă situația ar sta invers.

Chiar dacă respingerea nu este o experiență plăcută, ci mai degrabă un cumul de gândurile negative, sentimente de insecuritate, furie, dezamăgire etc, reține că nu e nimic în neregulă cu tine și faptul că ți s-a întâmplat de această dată, nu înseamnă că ți se va mai întâmpla și în alte situații.

Oamenii aleg în funcție de cred ca li se potrivește și dacă ai fost respins, poate fi de fapt o șansă pentru tine să ajungi cu cineva care se simte norocos/norocoasă să fie cu tine.

1. Acceptă decizia celuilalt

În primul rând, știm că nu e ceea ce te aștepți să afli, dar respectă decizia celuilalt pentru că este dreptul lui să decidă pentru el/ea. Gândește-te că sunt situații în care și tu va fi nevoie să respingi pe cineva și iei alegerea în funcție de ce e cel mai bine pentru tine, corect? Ia în considerare cum s-ar simți acea persoană și cum ai dori să îți răspundă.

 

via GIPHY

2. Vorbește despre sentimentele tale

E de înțeles că nu e o reacție pe care să o accepți cu brațele deschise și poate stârni în tine diverse emoții, dar e foarte important să găsești o persoană de încredere cu care să discuți despre ele. Atunci când ești cuprins/ă de furie sau tristețe, încearcă să nu faci lucruri pe care le vei regreta mai târziu.
Nu trebuie să pari „dur/ă” și să pretinzi că ești ok, când de fapt, nu ești. E normal să ai sentimente confuze. Primul tău refugiu poate fi cel mai bun prieten, dar ai fi uimit/ă să știi că și părinții tăi pot fi de real ajutor. Doar și ei au trecut prin astfel de experiențe în tinerețe, nu crezi?

 

via GIPHY

3. Concentrează-te mai mult pe ce îți face plăcere

E posibil să-ți pară pueril, dar notează pe o foaie lucrurile care îți fac plăcere, care te relaxează, chestiile alea cool pe care le-ai tot amânat sau experiențele noi pe care ai vrea să le încerci. Nu doar scrie-le, ci și acționează! Ieși cu prietenii, distrează-te și relaxează-te, dar în același timp fii responsabil/ă. Stay positive!

 

via GIPHY

4. Despărțirea în relația de cuplu?

Când vine vorba despre sfârșitul unei relații, încearcă să nu te blochezi în lucruri precum: „ea mă făcea să mă simt mai bine”, „nu voi mai găsi pe nimeni ca el”, „eu sunt de vină” sau „el/ea e de vină”. Te vei putea simți bine și dacă nu ești într-o relație. Da, e o perioadă dificilă, de acomodare și de acceptarea a noului, dar și înainte viața ta arăta grozav. Cu siguranță nu vei mai găsi o persoană identică, dar nici nu trebuie. Privește partea plină a paharului și speră către mai bine! Apoi, când te desparți de cineva, scopul nu este să cercetezi a cui a fost vina, ci pur și simplu să te concentrezi pe cum să îți fie mai bine cât mai repede și să mergi mai departe.

 

via GIPHY

5. Ce să nu ar trebui să faci când ești respins/ treci printr-o despărțire

Cu alte cuvinte, tot ce e opusul a ce ai citit până aici. Mai exact:

  • Nu încerca să-l convingi pe celălalt să se răzgândească! În primul rând e puțin probabil să funcționeze. Apoi, el/ ea are dreptul de a decide ce e mai bine pentru sine.
  • Nu te concentra pe lucrurile negative!
  • Nu te închide în tine, ci discută cu acel cineva care e dispus să te asculte!
  • Nu te refugia într-o altă relație. Asta nu ajută nici ca să-l faci pe ex-ul gelos și nici ca tu să te simți mai bine. Totul este un cerc vicios. Ia-ți timp pentru tine și răsfață-te!
  • Nu crede că vei fi respins/ă mereu. Vei primi și vei oferi, la rândul tău, numeroase șanse. Chiar dacă treci printr-o respingere sau despărțire, asta nu înseamnă că e ceva greșit cu tine sau că nu ești suficient de capabil/ă. Ba din contră, mergi mai departe și nu te schimba doar pentru a face pe plac celorlalți.

Dacă acest articol ți-a fost de ajutor și crezi că ar fi cool ca prietenii tăi să-l citească, dă un share și fă-le un bine! Iar dacă vrei să ne propui noi subiecte de discuție, ne găsești pe Facebook sau Instagram. Be safe și bucură-te de fiecare moment prin care treci, va fi bine!

People photo created by yanalya – www.freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.