Consultul ginecologic – prioritate la început de an

Cum anul abia a început și încă ești în faza în care îți organizezi planurile, îți amintim să treci pe lista ta, cu prioritate, mersul la un control ginecologic.

Dacă ai peste 14 ani, fie că ți-ai început viața sexuală sau nu, un control ginecologic este cel mai bun cadou pe care ți-l poți face ție, la început de an.

În continuare, îți povestim ce fel de examinări ar fi bine să îți faci, în funcție de vârstă și nevoi.

 

Dacă încă nu ți-ai început viața sexuală

E recomandat să mergi la un control ginecologic și dacă nu ți-ai început încă viața sexuală. La o primă vizită la ginecolog, consultația va avea loc sub formă de discuție, în care tu îi poți împărtăși medicului cu ce probleme te-ai confruntat (dacă e cazul) în ceea ce privește menstruația (dureri menstruale puternice, ciclu neregulat, menstruații cu durată prea scurtă sau prea lungă, dureri pre-menstruale etc). În plus, este ocazia ideală să întrebi medicul direct despre orice te interesează: începutul vieții sexuale, metode contraceptive, secreții modificate (miros schimbat, abundență crescută, culoare diferită) sau alte simptome intime specifice unor infecții (mâncărimi, usturime la urinare etc).

Dacă ai mai puțin de 16 ani, e nevoie să te prezinți la medic împreună cu unul dintre părinți.

Crearea cât mai timpurie a obiceiului de a merge regulat la ginecolog va avea un efect benefic pentru sănătatea ta feminină. Vei fi mereu informată și vei ști cu siguranță că ții sub control starea ta de sănătate sexuală.

 

Dacă ai peste 20 ani și ți-ai început viața sexuală

Dacă ți-ai început viața sexuală, deja e recomandat să mergi anual la control și să efectuezi următoarele analize:

  • Consultul ginecologic, despre care am povestit mai multe aici.
  • Analiza secreției vaginale – cu ajutorul căreia poți identifica sau poți preveni anumite infecții vaginale.
  • Examen Babeș-Papanicolau – screening-ul împotriva cancerului de col uterin
  • Ecografie transvaginală – dacă medicul îți recomandă. Astfel medicul poate identifica mai bine eventualele probleme ale uterului sau ale ovarelor, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice.
  • Examinarea sânilor – cu scop de prevenție a cancerului de sân. Prin această metodă se pot depista eventuali noduli mamari.

În funcție de cum decurge consultul ginecologic și de rezultatele analizelor, medicul îți mai poate recomanda și efectuarea analizelor de sânge pentru stabilirea nivelului de hormoni, un test HPV (care să identifice tulpina HPV) sau o ecografie mamară. Medicul îți poate recomanda și vaccinarea anti-HPV (vaccinarea nu este obligatorie, dar informarea despre HPV este o responsabilitate individuală).

 

Iată ce ai de făcut:

  1. Primul pas este să îți faci o programare la un medic ginecolog sau la un cabinet de planificare familială (lista aici)
  2. În pregătirea consultului, fă-ți o listă cu tot ce ai de întrebat sau de povestit medicului. Notează și data ultimei menstruații. Mai multe sfaturi aici.
  3. Evită contactul sexual cu 24 ore înainte de consult.
  4. Prezintă-te la medic cu toată încrederea 😊
  5. Încurajează și alte prietene să meargă la medic.

 

Ține cont:

  • Dacă ai nelămuriri cu privire la diagnostic sau la tratament, dacă e ceva ce nu îți e clar, întreabă medicul înainte de a ieși din cabinet. Dacă timpul alocat consultației s-a încheiat, întreabă de unde poți obține informații.
  • Dacă nu ați abordat subiectul, întreabă medicul despre metode de contracepție potrivite pentru tine.
  • Stabilește când este necesar să faci următorul control.
  • Este mult mai simplu să mergi la un control de rutină decât să ajungi în situația de a cere un consult de urgență.

 

Starea de sănătate se întreține, așa cum ne îngrijm și de aspectul exterior.

Informează-te corect și fă ce e bine pentru tine!

 

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.