Care sunt cauzele fibromului uterin

În articolul „Ce este fibromul uterin și care sunt  simptomele sale” spuneam că senzația de durere pelvină și sângerările abundente în timpul menstruației pot fi simptome ale fibromului uterin. Însă, te-ai întrebat vreodată care ar putea fi cauzele apariției acestei tumori? Este esențial să înțelegi această afecțiune pentru a putea lua măsuri corespunzătoare în ceea ce privește sănătatea ta și a te simți în siguranță.

Fibromul uterin este o tumoare benignă cu origine musculară netedă. El apare de obicei în miometru (stratul muscular al uterului), dar ocazional poate fi găsit și cu alte localizări, fiecare fibrom având anumite particularități. Aproximativ 70-80% dintre femei vor dezvolta fibrom uterin în cursul vieții lor, iar acesta poate apărea după prima menstruație și până la menopauză.

Cauzele fibromului uterin

Din păcate, nu se cunosc cauzele exacte ale apariției fibromului uterin, dar există anumiți factori care pot crește riscul de a-l dezvolta. Iată câțiva dintre ei:

1.  Istoricul familial

Dacă în familia ta (mama, sora) au existat cazuri de fibroame, există o șansă mai mare să te confrunți cu această afecțiune.

2. Rasa

Femeile de culoare au un risc mai ridicat să dezvolte fibrom uterin.

3. Statusul reproductiv

Femeile nulipare – care nu au născut – au un risc crescut de dezvoltare a fibroamelor uterine.

4. Vârsta

Fibroamele sunt mai frecvent diagnosticate la femeile între 35-39 de ani, deși pot apărea la orice vârstă.

5. Hormonii

Estrogenul și progesteronul, doi hormoni feminini responsabili pentru regenerarea mucoasei uterine în fiecare ciclu menstrual, sunt asociați cu creșterea fibroamelor. Nivelurile acestor hormoni sunt la cele mai înalte valori în anii fertili ai unei femei, scăzând semnificativ după menopauză.

6.  Stilul de viață, nutriția și stresul

Există unele studii care sugerează că alimentația bogată în carne roșie și alimente procesate ar putea crește riscul de a dezvolta fibroame. Pe de altă parte, o dietă bogată în legume verzi ar putea reduce acest risc.

Există un risc mai mare de fibrom uterin la femeile supraponderale și riscul pare să crească constant cu cât o femeie este mai supraponderală.

Compușii chimici din produsele de îngrijire personală de întreținere a locuinței, poluanții din mediul extern pot acționa prin perturbarea receptorilor hormonali și accentuarea unor dezechilibre.

Chiar dacă legătura directă între stres și fibroame nu este pe deplin stabilită, este dovedit că stresul cronic poate influența dezechilibrele hormonale, facilitând astfel dezvoltarea fibroamelor.

7.  Deficitul de vitamina D

Vitamina D este o vitamină solubilă în grasimi care ajută organismul să absoarbă și să metabolizeze calciul, magneziul și fosfatul. De asemenea, se clasifică drept hormon datorită efectelor sale asupra sistemului reproducător.

Acum că ai o mai bună înțelegere a cauzelor fibromului uterin, aruncă o privire asupra câtorva simptome comune cu care te poți confrunta.

Este important să consulți un medic dacă experimentezi aceste simptome, pentru a primi un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat. În funcție de gravitatea simptomelor, de impactul asupra calității vieții, de planurile și nevoile tale (de a avea copii, de a nu trece printr-o intervenție chirurgicală, de a-ți păstra uterul etc.) există mai multe opțiuni disponibile. Printre ele se numără terapia medicamentoasă – pentru reducerea sângerărilor menstruale abundente și ameliorarea durerii pelvine, intervențiile chirurgicale sau alternative la acestea.

În concluzie, fibromul uterin poate afecta sănătatea ta sexuală și reproductivă, dar recunoașterea simptomelor, înțelegerea cauzelor sale și discutarea lor cu un specialist te pot ajuta să iei decizii informate și să găsești soluții de tratament eficiente. Nu ezita să consulți un medic specialist de fiecare dată când te confrunți cu simptomele fibromului uterin. Rămâi întotdeauna deschisă comunicării cu medicul pentru a obține cele mai bune recomandări.

____
Sursă poză de copertă: Freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.