Care sunt cele mai sigure metode contraceptive

Ți-ai început viața sexuală și, cum e normal, îți dorești să te bucuri de ea fără grija unei sarcini nedorite. Există însă atât de multe opțiuni de contracepție. Cum să știi pe care să o alegi? Primul factor pe care ar trebui să îl iei în considerare este cât de sigură este această metodă în a mă proteja de o posibilă sarcină?

Pilula contraceptivă

Pilula contraceptivă este metoda contraceptivă cea mai frecvent folosită, nu doar pentru că este simplu de utilizat, cât mai ales pentru că este printre cele mai sigure, având Indicele Pearl egal cu 1. Pilula conține doze mici de hormoni sintetici, asemănători hormonilor naturali din corpul femeii (estrogenul și progesteronul), iar prin eliberarea acestora în organism, zilnic,  împiedică ovulația. Atunci când este utilizată corect, pilula contraceptivă asigură o protecție de peste 99% împotriva unei sarcini nedorite. Pentru mai multe informații despre pilulă te invităm să citești acest articol.

Plasturele contraceptiv

Plasturele contraceptiv este o alternativă cel puțin la fel de eficientă ca pilula contraceptivă (are același Indice Pearl egal cu 1) și este una dintre cele mai inovatoare metode de contracepție hormonală. Plasturele contraceptiv, cunoscut și ca patch contraceptiv, se găsește sub forma unui pătrat mic și subțire, fabricat dintr-un plastic foarte flexibil, ce se lipește pe corp. Asemenea pilulelor contraceptive, patch-ul conține o combinație de doi hormoni – estrogen și progesteron– care, însă, în cazul său, este absorbită în organism prin piele și eliberată apoi în vasele de sânge de sub epidermă, la o concentrație optimă, sigură și eficientă. Odată aplicat pe piele, el trebuie schimbat numai o dată pe săptămână, în aceeași zi, timp de trei săptămâni consecutive, urmând apoi o săptămână de pauză în care apare menstruația. Despre plasture poṭi afla mai multe detalii în acest articol.

Implantul contraceptiv

Implantul contraceptiv este o mică tijă flexibilă care se introduce sub piele în zona inferioară a antebrațului, introducerea și extragerea sa putând fi realizată doar de către medicul specialist, cu ajutorul anesteziei locale. Odată introdus, implantul contraceptiv oferă protecṭie pentru o perioadă de 3-5 ani, în funcție de tipul de dispozitiv folosit ṣi are o eficacitate extrem de ridicată. Indicele Pearl este aproape 0 (mai exact, undeva între 0 și 0,14). Implantul conține un progestativ, un hormon asemănător progesteronului din corpul femeii, care are rolul de a împiedica ovulația.

Injecția contraceptivă

Injecția contraceptivă este, de asemena, o metodă de contracepție foarte eficientă, cu un Indice Pearl cuprins între 0,2 si 4. Aceasta se administrează lunar și conține 2 hormoni: un progestativ și un derivat de estrogen, asemănători hormonilor naturali din corpul femeii, ce au ca scop principal prevenirea eliberării ovulelor din ovare. Injecția se face intramuscular și te protejează de o sarcină nedorită pentru o perioadă de o lună de zile. Injecția se repetă la fiecare 4 săptămâni de la cea anterioară, în exact aceeași zi a săptămânii.

Inelul contraceptiv

Inelul contraceptiv este un inel flexibil, cu o mărime de aproximativ 2 cm, care se introduce în vagin, unde trebuie păstrat pentru 3 săptămâni. După această perioadă, inelul trebuie scos, urmând o pauză de 7 zile în care apare menstruația. Noul inel vaginal va fi introdus doar după respectarea acestei pauze de 7 zile. Similar cu pilulele, inelul contraceptiv eliberează doi hormoni (un progestativ și un derivat de estrogen, asemănători hormonilor naturali din corpul femeii) care sunt absorbiți prin peretele vaginului și eliberați direct în sânge, oferind protecṭie prin împiedicarea ovulației. Atunci când este folosit corect, inelul oferă o siguranță similară cu cea a pilulelor, având un Indice Pearl cuprins între 1 ṣi 2.

Dispozitivul intrauterin (DIU)

Dispozitivul intrauterin (DIU), numit și sterilet, reprezintă o metodă contraceptivă foarte eficientă (Indice Pearl 1-3) cu acțiune pe termen lung, cuprinsă între 3 ṣi 12 ani, în funcție de tipul de sterilet folosit (acesta poate fi realizat din cupru, fir de aur sau argint, sau există și sterilete hormonale, ce eliberează progestativ, un hormon asemănător progesteronului natural din corpul femeii). Steriletul poate fi introdus și extras doar de către medicul specialist ginecolog, chiar dacă procedura este rapidă și nu necesită anestezie. Acest dispozitiv împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter și în trompele uterine și modifică mucusul cervical, creând o barieră „naturală” în calea spermatozoizilor, împiedicând astfel fixarea ovulului.

Diafragma

Diafragma este un căpăcel din silicon cu o margine flexibilă care se introduce adânc în vagin chiar înainte de contactul sexual, oferind protecṭie împotriva unei posibile sarcini prin acoperirea colului uterin. Pentru a reduce riscul de apariție a unei sarcini nedorite, specialiștii recomandă folosirea unui spermicid sub formă de gel, cremă sau spumă pe interiorul diafragmei înainte de introducerea ei în vagin – prin această procedură, eficiența acestei metode contraceptive ajunge la un Indice Pearl cuprins între 4 și 8. Diafragma trebuie menținută în interiorul vaginului cel puțin 6 ore după actul sexual, dar nu mai mult de 24 – 48 ore, pentru a evita apariția mirosului urât, a scurgerilor vaginale sau chiar a sindromului de șoc toxic.

Prezervativul

Prezervativul masculin este metoda contraceptivă care te protejează atât împotriva unei sarcini nedorite, cât și împotriva bolilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV.  Prezervativul este o metodă de contracepție ce se utilizează în timpul actului sexual și care funcționează ca o barieră, având rolul de a împiedica spermatozoizii să ajungă în trompele uterine și, astfel, la ovul. Când sunt folosite corect, prezervativele au o rată de succes de 98%, corespunzătoare unui Indice Pearl cuprins între 5 și 10. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă folosirea prezervativului împreună cu o altă metodă contraceptivă hormonală. În articolul de aici poți găsi mai multe informații despre prezervativ.

Prezervativul feminin este o formă de contracepție asemănătoare cu prezervativul masculin, dar mult mai puțin cunoscută și folosită la noi în țară. Astfel, similar cu prezervativul masculin, cel feminin este fabricat tot din latex sau poliuretan, dar diferența majoră este că, în loc să fie pus pe penisul erect, el se introduce în vagin pentru a preveni concepția. Precum și în cazul prezervativului masculin, cel feminin are un Indice Pearl cuprins între 5 și 10 și sunt singurele metode contraceptive ce protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Pentru a crește eficiența sa în evitarea unei sarcini nedorite, prezervativul feminin poate fi utilizat în paralel cu o metodă contraceptivă hormonală.

Buretele cu spermicid

Buretele cu spermicid (burete contraceptiv) este o metodă contraceptivă cu eficacitate redusă, având un Indice Pearl cuprins în 9 și 25. El constă într-un dispozitiv de tip burete fabricat din poliuretan, în formă de disc, ce conține spermicid N9 (nonoxinol-9) și care se plasează în vagin înainte de actul sexual, putând să rămână acolo timp de 24 de ore după acesta. Buretele cu spermicid asigură protecție contraceptivă prin acțiunea directă asupra spermatozoizilor, pe care îi împiedică să ajungă în uter și să fecundeze ovulul. Spre deosebire de prezervativ, însă, este important de reținut că buretele contraceptiv nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Metode contraceptive permanente

Metodele contraceptive permanente sunt, de asemenea, printre cele mai sigure metode de a preveni o sarcină nedorită, având un Indice Pearl cuprins între 0,1 și 0,4. Ele sunt, însă, ireversibile, ceea ce înseamnă că reprezintă o alegere doar pentru acele persoane (fie că sunt femei sau bărbați) care sunt 100% siguri că nu își mai doresc copii. Aceste metode contraceptive constau în mici intervenții chirurgicale care pot fi efectuate doar de către un medic specialist și necesită anestezie locală. Mai exact, la femei, procedura implică legarea trompelor uterine, în timp ce la bărbați, procedura se denumește vasectomie și se referă la tăiarea (sau sigilare) celor  două canale care conduc sperma către penis. Daca dorești să știi mai multe despre vasectomie, te invităm să citești mai multe aici.

Acum că ai aflat toate aceste informații despre multitudinea de metode contraceptive, alegerea celei potrivite ție este una personală și îți aparține în totalitate. Important este ca, odată ce ți-ai început viața sexuală, să ai mereu în vedere să eviți o sarcină nedorită, precum și contactarea unei boli cu transmitere sexuală. Și astfel, plăcerea ta doar va crește!

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.