Tot ce trebuie să știi despre prezervativ

Istoria ne arată că prezervativul este o metodă contraceptivă folosită de multă vreme. Mai exact, există picturi din peșteri care arată că o formă incipientă a prezervativului era folosită în urmă cu 12.000 de ani.

Află și ce să faci dacă prezervativul se rupe în timpul sexului

Istoria prezervativului

Primul „prezervativ” era cumva o teacă făcută din vezică de capră, și era folosit de bărbați în Egiptul Antic. Mai apoi, egiptenii și-au confecționat prezervativul din in, material folosit în primul rând pentru capacitatea lui de a proteja împotriva maladiilor cu transmitere sexuală, dar și împotriva mușcăturilor și rănilor de insecte, în timp ce romanii bărbații foloseau prezervative realizate din vezică sau mațe de animale.

Primele forme ale prezervativului

Primele prezervative din cauciuc au apărut în 1840, în contextul revoluției industriale, când sulful și cauciucul natural au început să fie încăzite împreună pentru a crea un material mai maleabil, cu o elasticitate și rezistență mai mare. Începând cu 1860, acestea au început să fie produse pe scară largă, iar beneficiul major pe care îl aveau era acela că puteau fi reutilizate și erau și avantajoase la preț.

În 1920 a fost inventat latexul, revelația care a transformat prezervativele în ceea ce sunt astăzi. Aveau o rezistență ridicată, erau mult mai subțiri și mult mai dificil de rupt, lucru valabil și în cazul prezervativelor de astăzi.

Pe lângă aspectele istorice, există numeroase alte lucruri pe care oamenii nu le știu despre prezervativ. Iată mai jos câteva dintre ele:

  1. Cât de eficient este prezervativul? Studiile vorbesc de un procent de 98%, atunci când este folosit corect, ceea ce înseamnă că doar 2 din 100 de femei ale căror parteneri folosesc prezervativul corect rămân însărcinate de-a lungul primului an.
  2. Însă 15 din 100 de femei rămân însărcinate pentru că partenerii lor nu folosesc corect prezervativul. Asta se întâmplă pentru că pot exista accidente în timpul folosirii prezervativului (când prezervativul alunecă sau se rupe), dar și pentru că prezervativul nu este pus înainte ca penisul să intre în contact cu vaginul, permițând astfel interacțiunea cu lichidul preejaculator. Acesta poate conține spermatozoizi activi care pot fecunda ovulul, fiind îndeplinită astfel condiția unei sarcini.
  3. Prezervativul este singura metodă contraceptivă care poate preveni contractarea bolilor cu transmitere sexuală. Prezervativul împiedică contactul cu fluidele corporale (precum sperma sau fluidele vaginale), principala sursă de infecții, având eficiență și în cazurile în care e nevoie de prevenția împotriva contactării herpesului și verucilor genitale, care se transmit prin contact direct cu pielea.
  4. Mulți oameni cred că folosirea a două prezervative crește gradul de siguranță, lucru total fals. Două prezervative nu devin mai eficiente în a preveni sarcina și bolile cu transmitere sexuală, ci dimpotrivă, diminuează drastic eficacitatea acestei metode, pentru că, datorită fricțiunii, unul dintre ele sau chiar ambele se pot rupe mult mai ușor. Un singur prezervativ pentru fiecare act sexual în parte, folosit corect, este modalitatea cea mai sigură pentru a evita atât o sarcină nedorită, cât și contactarea unei boli cu transmitere sexuală.
  5. Prezervativul nu influențează calitatea sexului. Mulți bărbați și femei afirmă că au parte de sex mai bun atunci când se protejează cu prezervativ, pentru că așa se pot concentra pe calitatea actului în sine, fără să se îngrijoreze de eventualitatea unei sarcini nedorite sau a unei cu transmitere sexuală.
  6. A lubrifia sau a nu lubrifia? Unele prezervative sunt pre-lubrificate, ceea ce le face mai puțin predispuse la rupere și pot face sexul mai confortabil. Dar dacă partenerii simt nevoia unui lubrifiant suplimentar, pentru a controla senzațiile din timpul sexului, se recomandă alegerea unui pe bază de apă sau silicon, pentru că cele pe bază de ulei sau petrol pot reduce eficacitatea prezervativului.
    *Fun tip: cel mai adesea cuplurile folosesc lubrifiant pe exteriorul prezervativului, însă unii bărbați prefera o picătură înăuntrul vârfului acestuia, pentru plăcere sporită.
  7. Înainte să părăsească fabrica, prezervativele sunt verificate cu ajutorul curentului electric, pentru a se asigura că fiecare în parte nu are găuri sau alte defecte, măsură de siguranță absolut necesară, care asigură calitatea prezervativului, precum și rata de succes a acestuia. Iar voi, la rândul vostru, puteți controla prezervativul după fiecare act sexual ca să vă asigurați că nu are vreo gaură sau vreo problemă. Dacă observați după contactul sexual că prezervativul s-a spart, nu uitați că puteți apela la pastila de a doua zi.
Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.