8 pași pentru ca o despărțire să treacă cu bine

Știm. Orice despărțire doare pentru că este o experiență dificilă și emoționantă, însă, este important să ai grijă de tine în această perioadă. Pentru unele persoane o despărțire devine necesară, e o eliberare de o relație toxică și în sfârșit persoana poate respira cu încredere. Pentru altele, poate părea că fuge le pământul de sub picioare și că le cade cerul, împreună cu miliardele de stele, în cap.

Deși pare imposibil în momentele grele, există mici pași care te ajută să te pui pe picioare mai ușor în urma unei despărțiri.

8 pași pentru ca o despărțire să treacă cu bine

 

1. Permite-ți să-ți simți emoțiile

Este normal să simți diferite emoții cum ar fi furie, revolta, răzbunare, abandon, tristețe sau chiar rușine. Începe să-ți recunoști emoțiile și să le accepți, astfel încât să le poți exprima într-un mod sănătos, cum ar fi vorbind cu un prieten apropiat sau cu familia.

Să fii aventurier e cool, dar orice provocare vine și cu riscuri, așa cum ar fi respingerea sau despărțirea în relația de cuplu. E dureros, dar se poate întâmpla oricui și e un proces natural în evoluția noastră. E imposibil de evitat, iar partea cea mai dificilă e atunci când nu știi cum să gestionezi. Dacă ai trecut sau nu printr-o astfel de situație, e bine să te informezi și să știi cum să depășești momentul într-un mod sănătos. Învață cum să gestionezi corect o respingere.

2. Ai grijă de tine

Încearcă să menții o rutină sănătoasă, inclusiv să mănânci bine, să faci mișcare și să dormi suficient (cel puțin 8 ore în fiecare noapte). De asemenea, s-ar putea să găsești confortul de care ai mare nevoie în activități care-ți plac: citește, pictează, dansează, vizionează un film sau fă o baie relaxantă.

3. Limitează contactul cu fostul/fosta

Fiecare dintre noi avem nevoie de spațiu și avem nevoie să fim ascultați. Este important să eviți intrarea în discuții contradictorii sau toxice cu cealaltă persoană. În niciun caz nu încerca să-l/s-o convingi să-și schimbe decizia în urma căreia v-ați despărțit.

Doar așa vei putea evita stresul emoțional și să începi procesul de vindecare.

4. Axează-te pe dezvoltarea personală

Din păcate, nu putem influența unele lucruri din viața noastră. Însă, din fericire, pentru unele deținem controlul total. Așadar, folosește această perioadă ca timp pentru a reflecta la ceea ce-ți dorești într-o relație și la aspectele din viața ta pe care le poți îmbunătăți. S-ar putea să descoperi că despărțirea a deschis noi oportunități de dezvoltare personală și descoperire de sine.

5. Caută sprijin

Prietenii, familia sau chiar un psihoterapeut te pot ajuta să-ți procesezi sentimentele și să-ți ofere sprijin emoțional. De asemenea, un psihoterapeut te poate ajuta să rezolvi orice probleme de fond care ar fi putut contribui la despărțire.

Apropo, citește care sunt semnele unei relații sănătoase ca să-ți dai seama unde existau lipsuri în fosta relație.

6. Nu te aventura imediat spre o nouă relație

Deși poate fi tentant, evită să sari prea rapid într-o altă relație. Lasă-ți timp să te vindeci și să reflectezi la așteptările pe care le ai de la următoarea relație.

7. Consumă social media inteligent

Un alt aspect de avut în vedere în urma unei despărțiri este social media. Nu este mereu ușor să stabilești limite sănătoase în lumea digitală, însă iată câteva recomandări generale pe care să le eviți:

  • evită să scroll-ezi prea mult. Astfel te asiguri că nu dai peste pozele fostului sau pozele voastre în care păreați a fi un cuplu perfect;
  • nu posta despre despărțire. N-ai nevoie să „strigi” în gura mare că relația voastră s-a terminat și mai mult decât atât, să-ți verși frustrările în online. În schimb, discută despre asta în mesaje private, cu prietenii tăi.
  • nu-ți modificat statusul imediat după despărțire. În schimb, fă trecerea de la „In a relationship” la „Single” în mod privat.
  • nu-i da unfriend/unfollow dacă relația s-a terminat prin acord comun sau dacă ați stabilit că rămâneți prieteni.

8. Evită bârfele

Prietenii comuni vor dori probabil să știe ce s-a întâmplat cu voi și de ce ați ajuns în acest punct. În general, cel mai bine este să eviți să oferi prea multe detalii. În cazul în care prietenii voștri comuni știu povestea despărțirii dintr-o perspectivă neadevărată, poți să le împărtășești adevărul. Dar evită să oferi un răspuns prea încărcat emoțional, ci prezintă faptele cu calm, fără să-ți pui fostul/fosta într-o lumină negativă.

La final, îți sugerăm să te comporți cu blândețe cu tine, să-ți acorzi timp și să mergi pe drumul vindecării în propriul tău ritm. Fă-ți timp să reflectezi asupra relației ce tocmai s-a încheiat, să identifici ce ai învățat din ea, ce a funcționat bine și ce nu. Deși pare dificil, încearcă să te concentrezi asupra aspectelor pozitive ale vieții tale. Cu timpul, vei putea să-ți găsești din nou iubirea.

_____
Sursă poză de copertă: Drazen Zigic, Freepik.com

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.