Ce este gonoreea?      

Când am discutat despre bolile cu transmitere sexuală (BTS), am văzut că una dintre cele mai comune BTS în rândul adolescenților este gonoreea. Ea este cauzată de infecția cu bacteria Neisseria gonorrhoeae și poate afecta pe oricine este activ sexual, indiferent de gen sau orientare sexuală.

Conform studiilor, este în prezent a doua cea mai  frecventă cauză a infecțiilor bacteriene cu transmitere sexuală la nivel mondial. În plus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că 106 milioane de cazuri noi de gonoree sunt documentate anual printre adulți din întreaga lume; multe alte infecții rămân neraportate.

Cum se transmite gonoreea?

Gonoreea se transmite prin contact sexual, inclusiv vaginal, oral sau anal, cu o persoană infectată. Bacteria poate fi prezentă în fluidele corporale cum ar fi sperma, fluidele vaginale sau chiar și în secrețiile din gât, la persoanele care au avut contact oral cu un partener infectat.

De asemenea, ea se poate răspândi și perinatal de la mamă la copil în timpul nașterii.

Este important de știu că ejacularea nu trebuie să apară pentru ca gonoreea să fie transmisă sau dobândită. În plus, cei care au trecut prin această boală și au primit tratament adecvat, pot fi infectați dacă au un nou contact sexual cu o persoană infectată cu gonoree.

Semne și simptome

Multe persoane care se confruntă cu gonoree nu prezintă simptome, ceea ce le face să nu știe că sunt infectate și astfel răspândesc boala mai departe. Totuși, când apar simptome, acestea pot varia în funcție de sex și de zona corpului afectată.

La femei

În cazul femeilor, gonoreea infectează cel mai frecvent colul uterin, ducând la cervicită. Printre simptomele resimțite de pacientele cu infecții urogenitale gonococice se numără: secreții vaginale, disurie sau dureri pelvine.

Infecția gonoreică a glandelor Bartholin adiacente introitului vaginal (deschiderea la exterior a vaginului) se manifestă prin creșterea în volum a acestor glande, cu aspect chistic inițial și care fără tratament poate fi urmată de apariția abcesului cu durere intensă. Dacă cervicita nu este detectată și tratată, infecția gonococică ascendentă poate duce la implicarea tractului reproductiv superior, cum ar fi salpingita și boala inflamatorie pelvină.

Boala inflamatorie pelvină se poate manifesta prin durere pelvină, simptome urinare, subfebrilitate sau febră în cazul infecțiilor severe iar în timp poate determina infertilitate sau creșterea riscului de sarcină extrauterină.

Infecțiile gonococice care complică sarcina pot duce la rezultate nefavorabile, cum ar fi nou-născuți cu greutate mică la naștere și transmiterea bacteriei la nou-născuți determinând apariția infecțiilor orofaringiene sau conjunctivale.

În cazul bărbaților

Peste 90% dintre bărbații infectați vor manifesta simptomatic gonoreea urogenitală. Cele mai frecvente manifestări ale bolii gonococice la bărbați includ: scurgeri purulente la nivelul penisului (prin meatul urinar), disurie (durere în timpul urinării) și disconfort testicular.

Complicațiile gonococice urogenitale masculine includ orhită, epididimită, limfangită peniană, edem penian și stricturi uretrale post-infecțioase.

Simptomele infecției rectale atât la bărbați, cât și la femei pot include scurgeri, mâncărimi anale, dureri, sângerări sau mișcări intestinale dureroase. Infecția rectală poate fi, de asemenea, asimptomatică.

Infecția faringiană poate provoca durere în gât, dar de obicei este asimptomatică. Au fost descrise și cazuri de afectare oculară cu gonocog, cu evoluție severă dacă nu este tratată corect.

Citește și care sunt cele mai frecvente mituri despre gonoree.

Diagnostic și tratament:

Dacă bănuiești că ai putea avea gonoree, este important să mergi la un medic pentru a face un test. Testarea este simplă și se face de obicei prin prelevarea unei probe de fluid din zona afectată sau printr-o analiză de urină. Este important să discuți deschis cu medicul despre simptomele tale și activitatea sexuală pentru un diagnostic cât mai corect.

În plus, este important să urmezi întocmai tratamentul recomandat de către de medic și să nu întrerupi medicația, chiar dacă simptomele dispar, pentru a asigura eliminarea completă a bacteriei din organism. De asemenea, este important ca ambii parteneri sexuali să fie informați și să se testeze și, dacă este cazul, să urmeze tratamentul, pentru a preveni răspândirea infecției.

După tratament, este recomandat să faci un nou test pentru a te asigura că infecția a fost tratată cu succes. Și dacă tot suntem la capitolul prevenție, îți reamintim că folosirea prezervativului în activitățile sexuale reduce semnificativ riscul transmiterii BTS. În schimb, cea mai sigură modalitate de a evita transmiterea gonoreei sau a altor BTS este abstinența sau să fii într-o relație de lungă durată reciproc monogamă cu un partener care a fost testat și despre care se știe că este neinfectat.

Este important să știi că, din punct de vedere legislativ, gonoreea este o boală care se declară obligatoriu la DSP. Infecţiile cu transmitere sexuală cu raportare obligatorie sunt sifilisul, infecţia genitală cu Chlamydia trachomatis şi gonoreea.

În final, dacă ai nelămuriri sau preocupări legate de BTS-uri, trimite-i un mesaj Specialistului Planifică Neprevăzutul pe doctorul@planificaneprevazutul.ro.

 

 

 

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.