8 mituri despre sarcină pe care nu ar trebui să le crezi

Dacă ești însărcinată, s-ar putea să primești multe sfaturi cerute și necerute de la persoane bine intenționate. Însă s-ar putea să te întrebi câte dintre cele spuse sunt adevăruri și câte sunt doar mituri despre sarcină.

Acest articol analizează cele mai frecvente mituri și-ți oferă răspunsuri clare și avizate de către Specialistul Planifică Neprevăzutul.

1.    Nu poți avea o pisică în casă dacă ești însărcinată

Fals. Adevărul este că nu trebuie să-ți dai animalele de companie afară din casă dacă testul de sarcină a ieșit pozitiv. Cu toate acestea, e bine să știi că există o boală numită toxoplasmoză care poate fi dăunătoare copilului tău nenăscut. Te poți infecta cu aceasta prin manipularea fecalelor pisicii.

Îți recomandăm să apelezi la ajutorul cuiva când vrei să schimbi așternutul pisicii sau să porți mănuși de protecție și să te speli bine pe mâini după ce cureți litiera.

2.   Sarcina – cea mai fericită perioadă din viața femeii

Fals. Adesea, se consideră că perioada de graviditate coincide cu cea mai frumoasă etapă din viața unei femei. Contrar acestui lucru, multe femei însărcinate spun că sunt stresate, au stări confuze și sentimente contradictorii.

Dacă te confrunți cu stări depresive, acest lucru nu înseamnă deloc că nu ești pregătită să fii mamă sau că se întâmplă ceva rău în corpul tău. Se întâmplă deoarece apar schimbări hormonale. Îți recomandăm să ceri ajutor specializat sau să discuți cu cineva apropiat despre emoțiile tale.

3.   Bebelușul poate fi afectat de ecografii

Fals. Nu există nicio dovadă științifică în acest sens care să arate că efectuarea ecografiilor poate afecta mama sau fătul. Citește și care sunt analizele necesare în perioada sarcinii.

4.   Evită băile fierbinți și mișcarea în timpul sarcinii

Fals. Este perfect în regulă să faci o baie caldă, însă evită băile spa sau cele care au temperaturi ridicate și te pot deshidrata.

De asemenea, majoritatea exercițiilor sportive pe care le-ai făcut înainte de sarcină poți să continui să le faci dacă medicul nu ți-a prescris contrariul. Ba chiar este recomandată mișcarea timp de 20-30 de minute pe zi.

5.   Consumul de arahide și lactate poate face copilul să devină alergic la acestea

Fals. Este în regulă să consumi aceste alimente, cu excepția cazului în care tu însăți ești alergică la ele sau dacă medicul te sfătuiești să nu le consumi.

Sigur, există unele alimente pe care cel mai bine este să le eviți în timpul sarcinii, din cauza riscurilor la anumiți microbi dăunători. Acestea includ unele brânzeturi moi, pateuri, carne crudă sau pește, ouă crude sau parțial fierte și înghețata moale.

6.    Forma burții arată dacă bebelușul este fată sau băiat

Fals. Cât de simplu ar fi dacă poziția copilului în burtă, ținerea verghighetei peste abdomen și urmărirea în ce direcție se întoarce aceasta sunt modalități pe care poate le-ai auzit ca fiind recomandate să descoperi sexul copilului. Dar niciuna nu funcționează.

7.   Trebuie să renunți la cafea

Fals. Principala preocupare legată de consumul de cafea este conținutul de cofeină. Așadar, consumă cafea cu moderație, nu mai mult de 200ml pe zi. Dar ține cont și de restul surselor de cafeină pe care le consumi: ceaiul, cola, băuturile energizante sau ciocolata.

8.   Nu poți face sex în timpul sarcinii

Fals. Poți avea contacte sexuale, cu excepția cazului în care medicul ginecolog îți recomandă să le eviți. Penisul partenerului tău nu poate pătrunde fizic dincolo de vagin. Copilul tău este în siguranță și nu va ști ce se întâmplă în timpul sexului.

Este important să te informezi din surse sigure și să nu crezi toate sfaturile pe care le primești. Unele dintre ele reprezintă doar mituri despre sarcină care sunt false și au fost transmise din generație în generație.

Cu ce alte mituri te-ai confruntat sau ai auzit?

_____
Sursă poză de copertă: Jcomp, Freepik

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.