Testul de sarcină a ieșit pozitiv – care sunt pașii următori?

Testul de sarcină a ieșit pozitiv – care sunt pașii următori?

 

Testul de sarcină reprezintă cea mai simplă și la îndemână metodă de a afla dacă ești însărcinată sau nu. Este ieftin, poate fi achiziționat ușor de la farmacie, îl poți face chiar în confortul casei tale, în intimitate și afli rezultatul în câteva minute. Tot ce ai nevoie să știi despre testul de sarcină găsești aici.

Dacă ai deschis acest articol, probabil deja știi că cineva alege să facă un test de sarcină dacă a avut un contact sexual neprotejat și menstruația întârzie, deci deja s-a instalat suspiciunea că o sarcină este în evoluție.

OK, te afli în situația în care ai făcut un test de sarcină și rezultatul este pozitiv. Ce se întâmplă de aici? Ce ai de făcut?

În primul rând, la aflarea rezultatului, e posibil să te treacă un val de emoții de tot felul, fie că este o veste așteptată, fie că nu. Ești pusă în fața unei situații pentru care chiar dacă te-ai pregătit sau nu, tot este complet nouă și știi că urmează niște acțiuni care îți pot schimba viața.

Ce ai de făcut după ce testul de sarcină a ieșit pozitiv?

1. Confirmă rezultatul. Uneori (foarte rar), testele de sarcină care analizează urina pot da un rezultat fals pozitiv dacăsunt făcute după ce tocmai ai pierdut sarcina (ovulul fecundat nu a apucat să se prindă de uter) sau după ce ai urmat un tratament de fertilizare și ai prezent în corp hormonul HCG.

Situațiile în care un test de sarcină indică fals pozitiv sunt foarte rare, deci cel mai probabil rezultatul pozitiv este valid.

De aceea, e nevoie să faci testul cât mai repede după întârzierea menstruației și să te programezi la medicul ginecolog pentru efectuarea de teste suplimentare, de sânge sau ecografie.

 

2. Fii blândă cu tine. Gestionează-ți emoțiile cu răbdare, fie că sunt emoții de fericire sau de neliniște. Încearcă să rămâi calmă și să discuți cu persoane în care ai încredere și care îți pot oferi o vorbă bună.

 

3.Evaluează opțiunile pe care le ai. Medicul ginecolog care a confirmat sarcina te poate ajuta cu consiliere în vederea opțiunilor existente, dacă încă nu ești hotărâtă. Discută apoi cu persoanele apropiate ție, în care ai încredere și care te pot ajuta pentru a lua decizia potrivită pentru tine.

Pentru că este o decizie importantă, dacă încă nu îți este clar ce vrei să faci în continuare, cu cât confirmi mai repede rezultatul, cu atât câștigi mai mult timp pentru a cântări mai bine opțiunile. E bine să nu iei această decizie sub impactul primelor emoții, ca să te asiguri că nu vei regreta. Ia în calcul ce îți dorești pe termen lung și consultă-te cu partenerul.

 

4. Următorii pași. În continuare, în funcție de decizia pe care ai luat-o, poți stabili împreună cu medicul planul de acțiune. Acesta te va direcționa către ce urmează să se întâmple în continuare.

 

Indiferent de ce sentimente îți provoacă un rezultat pozitiv al testului de sarcină, e important să știi că este necesar să te prezinți la un medic ginecolog cât mai curând.

Informarea despre opțiunile existente în această situație este o responsabilitate individuală, pe care ți-o asumi încă de când te pregătești pentru începerea vieții sexuale, astfel încât știi ce ai de făcut dacă vei fi pusă în fața faptului împlinit.

Mai util decât atât este să fii atât de bine informată încât un rezultat pozitiv al testului de sarcină să vină atunci când îți dorești tu, când ești pregătită și nu din întâmplare.

Planifică Neprevăzutul! 🙂 

 

 

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.