Boli cu Transmitere Sexuală – Mituri și Adevăr

Bolile cu transmitere sexuală sunt mult mai des întâlnite decât se crede și, de foarte multe ori, sunt fie lipsite de simptome, fie acestea apar la mult timp după contaminare (săptămâni sau chiar luni). Astfel, se întâmplă adesea ca persoanele să nici nu știe că au o astfel de boală. Pentru a putea combate infecțiile de tip BTS, este necesar să știm exact cum se transmit, cum le putem depista și trata, dacă este cazul și, mai ales, care dintre informațiile care circulă sunt mituri și care sunt adevărate. Iată câteva dintre cele mai comune mituri care circulă când vine vorba de BTS:

MITnr. 1Ești testat și pentru BTS atunci când faci testul Babeș-Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau face parte din controlul ginecologic pe care orice femeie trebuie să-l facă anual și este util în depistarea anumitor modificări la nivelul colului uterin, și identificarea timpurie a semnelor cancerului uterin. Acest test NU oferă informații despre existența în organism a bolilor cu transmitere sexuală. Există teste specifice pe care este bine să le repetăm periodic pentru a exclude prezența infecțiilor cu transmitere sexuală sau a le identifica și a le trata corespunzător. Medicul specialist este cel care va ști întotdeauna să ne recomande testele potrivite care pot depista eventualele probleme.

MITnr. 2Poți contacta virusul HIV în urma unui tatuaj sau a unui piercing.

Riscul de a contracta virusului HIV sau un alt virus, cum este hepatita B sau C, este prezent dacă instrumentele folosite pentru realizarea tatuajului sau a piercing-ului nu sunt sterilizate sau nu au fost dezinfectate corect înainte. Atenție la ace – acestea trebuie desfăcute în fața noastră, fiind instrumente de unică folosință. În plus, este important să ne informăm în legătură cu echipamentul folosit în salonul ales și să ne asigurăm că beneficiem de cele mai bune condiții atunci când luăm decizia de a ne face un tatuaj sau un piercing.

MITnr. 3Nu poți contacta Boli cu Transmitere sexuală în urma sexului oral

Unul dintre cele mai populare mituri este acela care spune că BTS-urile nu se pot transmite dacă partenerii practică numai sexul oral. Adevărul contrazice însă total această opinie! Viruși precum HIV, herpes, gonoree, sifilis sau HPV pot trece cu ușurință de la o personal bolnavă la una sănătoasă, în timpul sexului oral. Singura cale de a preveni infestarea este folosirea prezervativului sau a unei alte metode de barieră.

MITnr. 4Nu poți contacta BTS dacă partenera/partenerul tău este virgin/ă

Există situații în care partenera sau partenerul să nu fi avut încă avut relații sexuale, însă acest lucru să nu fi exclus sexul oral, practică sexuala care prezintă, de asemenea, riscul transmiterii unor BTS. De asemenea, unele infecții cu transmitere sexuală (virusul HIV sau virusul herpetic) pot fi transmite prin contactul direct între zonele genitale, chiar dacă nu a avut loc o penetrare, iar altele se transmit și prin alte căi, care nu implica practice sexuale (de exemplu, prin utilizarea unui prosop care a fost folosit anterior de o persoană infestată).

MITnr. 5BTS-urile pot duce la infertilitate

Netratate pentru o perioadă lungă de timp, aceste boli pot determina modificări la nivelul aparatului reproducător care, în anumite cazuri, afectează inclusiv fertilitatea. În plus, infecțiile cu virusul HPV reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze a apariției cancerului de col uterin. De aceea, screening-ul periodic este esențial în diagnosticarea precoce, ceea ce permite administrarea unui tratament eficient.

Află și alte informații utile despre cum să previi BTS-urile, vizionând webinarul tematic Planifică Neprevăzutul de aici. În plus, dacă ai întrebări, scrie-ne la adresa de e-mail doctorul@planificaneprevazutul.ro, iar răspunsul vine direct de la medicul specialist!

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.