Siguranță și sănătate: cât de sigură este pastila de a doua zi?

Contracepția de urgență este o metodă sigură, care, în majoritatea cazurilor, nu are efecte adverse.

Principalul „pericol” al pastilei de a doua zi este ca ea să nu fie eficientă dacă nu este administrată la momentul potrivit, respectiv în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

Însă, pentru maximum de eficiență, pastila de a doua zi trebuie să fie luată în primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat.

După utilizarea pastilei de a doua zi, majoritatea femeilor nu observă niciun efect secundar. În unele cazuri, pot apărea anumite simptome ușoare precum: stări de amețeală, vărsături (la una din 100 de femei), dureri de cap, sensibilitate la nivelul sânilor, dureri de stomac, diaree sau oboseală.

Toate aceste posibile efecte secundare sunt de intensitate mică și de scurtă durată.

În același timp, pastila de a doua zi poate perturba regularitatea ciclului menstrual în luna în care este administrată. Astfel, menstruația poate veni mai devreme sau mai târziu decât de obicei. De regulă, după administrarea pastilei de a doua zi puteți să vă continuați activitatea zilnică, în mod obișnuit.

Este recomandat să vă adresați medicului dacă menstruația întârzie mai mult de 5 zile sau este neobișnuit de severă sau de redusă, dacă sunteţi în continuare îngrijorată că aţi rămas însărcinată, dacă aveți dureri bruște sau neobișnuite în partea inferioară a abdomenului și menstruația întârzie sau dacă aveți orice probleme legate de sănătatea dumneavoastră și întrebări referitoare la metodele contraceptive.

Nu trebuie utilizată contracepția de urgență dacă:

  • Sunteți deja însărcinată.
  • Sunteți alergică la levonorgestrel sau alte substanțe din compoziția pastilei (verificați prospectul înainte de utilizare!)
  • Aveți mai puțin de 16 ani.

Ce înseamnă medicament fără prescripție medicală (OTC)?

Majoritatea pastilelor contraceptive de urgență se eliberează fără prescripție medicală și pot fi găsite la orice farmacie (un singur contraceptiv de urgență se eliberează în România cu prescripție de la medic). OTC-urile, așa cum sunt numite de specialiști produsele care pot fi achiziționate de la farmacie fără rețetă de la medic, sunt medicamente ale căror efecte secundare au fost considerate minore în comparație cu cele semnalate în cazul medicamentelor din alte clase (cele care se dau doar cu prescripție).

Din categoria OTC (medicamente eliberate fără prescripție medicală) mai fac parte, de exemplu, laxativele, protectoarele gastrice, medicamentele antigripale și antialergice, precum și produsele din categoria vitamine și suplimente alimentare.

Includerea anumitor contraceptive de urgență în această clasă indică gradul de siguranță si riscurile extrem de scăzute pentru utilizatoarele lor, în condițiile în care ele respectă indicațiile din prospect.

Citeste si articolul despre pilule contraceptive.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.