Ce este contracepția de urgență?

Contracepția de urgență

Este o alternativă bună în cazul unui contact sexual neprotejat pentru a preveni riscului apariției unei sarcini. Aceasta este metoda contraceptivă care se administrează în maxim 72 de ore după producerea unui „accident” (după un contact sexual neprotejat sau în cazul în care metoda contraceptivă folosită a eșuat) pentru a preveni o sarcină nedorită.

Cum recunosc un „accident”?

„Pilula de a doua zi” este metoda contraceptivă care se folosește, după cum îi spune și numele, în cazuri de urgență și nu în mod regulat. Din categoria „urgențe” fac parte următoarele situații:

  • Nu ai folosit nicio metodă contraceptivă și te regăsești în situația în care ai avut un contact sexual neprotejat care poate conduce la o sarcină;
  • Metoda contraceptivă folosită a eșuat (de exemplu, prezervativul s-a rupt sau a alunecat);
  • Contraceptivul regulat nu a fost administrat corect;
  • Nu ești sigură de metoda retragerii sau de metoda calendarului (metode ad-hoc nesigure);
  • Ai luat alte medicamente care ar putea anula efectul contraceptivului regulat și ești îngrijorată că ai putea rămâne însărcinată.

Pentru o viață sexuală cât mai plăcută, asigură-te că te protejezi mereu astfel încât să nu te expui situațiilor neplanificate. Iar pentru accidente neprevăzute, ai la dispoziție planul de rezervă: contracepția de urgență. Așadar, acum știi ce ai de făcut în cazul în care se rupe prezervativul în timpul sexului.

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.